Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📱 App lindrar posttraumatisk stress

📱 App lindrar posttraumatisk stress

Forskare vid Uppsala universitet har undersökt om en mobilapp kan lindra posttraumatisk stress och nedstämdhet och resultatet är lovande.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, kan ha en allvarlig negativ påverkan på vardagen för de som varit med om traumatiska händelser. Dessa personer kan behöva psykiatrisk hjälp, men det är inte alla som har tillgång till rätt vård.

Det finns appar som säger sig kunna hjälpa personer som överlevt traumatiska händelser, men det finns inte mycket forskning om hur bra de egentligen fungerar. För att råda bot på det har forskare från Uppsala universitet genomfört en studie där 179 personer med PTSD fick testa appen PTSD Coach.

Hälften av deltagarna fick testa appen medan den andra halvan fick vänta. Efter tre månader visade det sig att gruppen som använt appen hade lindrigare besvär av posttraumatisk stress och nedstämdhet, jämfört med kontrollgruppen.

– Vi hoppas att innehållet i den här appen, som bland annat ger kunskap om ens reaktioner och innehåller enkla övningar för att lindra stress, kan bidra till att personer som upplever posttraumatisk stress kan ta steg mot att må bättre. Dessa personer kan känna att det är för svårt att ens försöka söka hjälp, särskilt om vården är långt bort, om man inte vet var den finns eller vad som kan hjälpa. Appen kan också fylla en roll efter händelser som stora olyckor eller katastrofer, säger studiens försteförfattare Ida Hensler, i ett pressmeddelande.

Forskarna vill nu gå vidare och göra större studier för att se vilka personer appen fungerar bäst för och hur stor nytta den kan göra för olika personer. Sedan poängterar också forskarna att appen inte är tänkt att ersätta traditionell vård.

– Vi ser inte appen som en ersättning för god vård som psykologisk behandling och mera kunskap behövs. Men den här studien är startpunkten för att förstå möjligheterna med självhjälpsappar som komplement till den vanliga vården för den här målgruppen. Studien är särskilt viktig eftersom väldigt få av de många appar som säger sig lindra psykisk ohälsa har undersökts vetenskapligt, säger Ida Hensler.

Läs hela studien här.

🕷 AR-app ska lindra spindelfobi
En virtuell spindel ska göra det mindre obehagligt för de med spindelskräck att stöta på verkliga spindlar.
📱 App kan förebygga hjärt- och kärlsjukdom
Forskare har utvecklat en app som med hjälp av bland annat DNA-data beräknar risken för kranskärlssjukdom. En studie visar att användare av appen som löper hög risk för att insjukna sökte preventiv vård i större utsträckning.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.