Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“± App lindrar posttraumatisk stress

đŸ“± App lindrar posttraumatisk stress

Forskare vid Uppsala universitet har undersökt om en mobilapp kan lindra posttraumatisk stress och nedstÀmdhet och resultatet Àr lovande.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, kan ha en allvarlig negativ pÄverkan pÄ vardagen för de som varit med om traumatiska hÀndelser. Dessa personer kan behöva psykiatrisk hjÀlp, men det Àr inte alla som har tillgÄng till rÀtt vÄrd.

Det finns appar som sÀger sig kunna hjÀlpa personer som överlevt traumatiska hÀndelser, men det finns inte mycket forskning om hur bra de egentligen fungerar. För att rÄda bot pÄ det har forskare frÄn Uppsala universitet genomfört en studie dÀr 179 personer med PTSD fick testa appen PTSD Coach.

HÀlften av deltagarna fick testa appen medan den andra halvan fick vÀnta. Efter tre mÄnader visade det sig att gruppen som anvÀnt appen hade lindrigare besvÀr av posttraumatisk stress och nedstÀmdhet, jÀmfört med kontrollgruppen.

– Vi hoppas att innehĂ„llet i den hĂ€r appen, som bland annat ger kunskap om ens reaktioner och innehĂ„ller enkla övningar för att lindra stress, kan bidra till att personer som upplever posttraumatisk stress kan ta steg mot att mĂ„ bĂ€ttre. Dessa personer kan kĂ€nna att det Ă€r för svĂ„rt att ens försöka söka hjĂ€lp, sĂ€rskilt om vĂ„rden Ă€r lĂ„ngt bort, om man inte vet var den finns eller vad som kan hjĂ€lpa. Appen kan ocksĂ„ fylla en roll efter hĂ€ndelser som stora olyckor eller katastrofer, sĂ€ger studiens försteförfattare Ida Hensler, i ett pressmeddelande.

Forskarna vill nu gÄ vidare och göra större studier för att se vilka personer appen fungerar bÀst för och hur stor nytta den kan göra för olika personer. Sedan poÀngterar ocksÄ forskarna att appen inte Àr tÀnkt att ersÀtta traditionell vÄrd.

– Vi ser inte appen som en ersĂ€ttning för god vĂ„rd som psykologisk behandling och mera kunskap behövs. Men den hĂ€r studien Ă€r startpunkten för att förstĂ„ möjligheterna med sjĂ€lvhjĂ€lpsappar som komplement till den vanliga vĂ„rden för den hĂ€r mĂ„lgruppen. Studien Ă€r sĂ€rskilt viktig eftersom vĂ€ldigt fĂ„ av de mĂ„nga appar som sĂ€ger sig lindra psykisk ohĂ€lsa har undersökts vetenskapligt, sĂ€ger Ida Hensler.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ•· AR-app ska lindra spindelfobi
En virtuell spindel ska göra det mindre obehagligt för de med spindelskrÀck att stöta pÄ verkliga spindlar.
đŸ“± App kan förebygga hjĂ€rt- och kĂ€rlsjukdom
Forskare har utvecklat en app som med hjÀlp av bland annat DNA-data berÀknar risken för kranskÀrlssjukdom. En studie visar att anvÀndare av appen som löper hög risk för att insjukna sökte preventiv vÄrd i större utstrÀckning.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.