Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🕷 AR-app ska lindra spindelfobi

🕷 AR-app ska lindra spindelfobi

En virtuell spindel ska göra det mindre obehagligt för de med spindelskräck att stöta på verkliga spindlar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att tycka att spindlar är extremt obehagliga är en av våra vanligaste fobier. Men nu har forskare vid University of Basel i Schweiz utvecklat en Augmented Reality-app, Phobys, som snabbt och enkelt ska kunna lindra besvären.

Allt du behöver göra är att rikta mobilkameran mot din hand så lägger appen in en bild på en virtuell spindel på din hand. Det finns nio olika grader av hur hemsk spindeln ser ut och appen kan avgöra när du är redo för att se en lite mer äcklig virtuell spindel på din hand.

När du klarar att se den nionde och sista virtuella spindeln ska du förhoppningsvis vara betydligt mer bekväm med att möta ett av våra främsta nyttodjur och uppskatta dem efter förtjänst.

Metoden bygger på exponering, vilket är en välkänd behandlingsmetod för fobier. Den går ut på att den som lider av fobin stegvis ska utsätta sig för det obehagliga för att efterhand klara allt svårare situationer.

Forskarna genomförde en klinisk studie av appen. Den visade att de som använde appen visade betydligt mindre obehag för verkliga spindlar än en kontrollgrupp som inte fått någon behandling.

Normalt görs behandlingen med hjälp av kognitiv beteendeterapi, KBT. Forskarna betonar också att de med svårare fall av fobi fortfarande ska söka hjälp av en KBT-terapeut. Så om du till exempel börjar svettas eller får hjärtklappning så fort du ser en spindel räcker appen inte till utan då är det KBT som gäller.

Men om besvären är mer bara irriterande, snarare än att de begränsar tillvaron, kan det kanske kännas som ett väl stort steg att ta. Då kan det vara enklare att bara ladda ner en app och se om den hjälper.

Bild: University of Basel


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.