Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ•· AR-app ska lindra spindelfobi

đŸ•· AR-app ska lindra spindelfobi

En virtuell spindel ska göra det mindre obehagligt för de med spindelskrÀck att stöta pÄ verkliga spindlar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att tycka att spindlar Àr extremt obehagliga Àr en av vÄra vanligaste fobier. Men nu har forskare vid University of Basel i Schweiz utvecklat en Augmented Reality-app, Phobys, som snabbt och enkelt ska kunna lindra besvÀren.

Allt du behöver göra Àr att rikta mobilkameran mot din hand sÄ lÀgger appen in en bild pÄ en virtuell spindel pÄ din hand. Det finns nio olika grader av hur hemsk spindeln ser ut och appen kan avgöra nÀr du Àr redo för att se en lite mer Àcklig virtuell spindel pÄ din hand.

NÀr du klarar att se den nionde och sista virtuella spindeln ska du förhoppningsvis vara betydligt mer bekvÀm med att möta ett av vÄra frÀmsta nyttodjur och uppskatta dem efter förtjÀnst.

Metoden bygger pÄ exponering, vilket Àr en vÀlkÀnd behandlingsmetod för fobier. Den gÄr ut pÄ att den som lider av fobin stegvis ska utsÀtta sig för det obehagliga för att efterhand klara allt svÄrare situationer.

Forskarna genomförde en klinisk studie av appen. Den visade att de som anvÀnde appen visade betydligt mindre obehag för verkliga spindlar Àn en kontrollgrupp som inte fÄtt nÄgon behandling.

Normalt görs behandlingen med hjÀlp av kognitiv beteendeterapi, KBT. Forskarna betonar ocksÄ att de med svÄrare fall av fobi fortfarande ska söka hjÀlp av en KBT-terapeut. SÄ om du till exempel börjar svettas eller fÄr hjÀrtklappning sÄ fort du ser en spindel rÀcker appen inte till utan dÄ Àr det KBT som gÀller.

Men om besvÀren Àr mer bara irriterande, snarare Àn att de begrÀnsar tillvaron, kan det kanske kÀnnas som ett vÀl stort steg att ta. DÄ kan det vara enklare att bara ladda ner en app och se om den hjÀlper.

Bild: University of Basel


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.