Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ§« Billigare och snabbare stamcellsproduktion

đŸ§« Billigare och snabbare stamcellsproduktion

En ny 3D-printad prototyp för utvinning av stamceller ger potential för storskalig produktion med hög kvalitet – till lĂ€gre kostnad.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Stamceller Àr lovande nÀr det kommer till att behandla en stor mÀngd skador och sjukdomar, dÄ de kan utvecklas till en mÀngd specialiserade celler. Hittills har produktionen av stamceller dock varit dyr, tidskrÀvande och arbetsintensiv; men en ny metod kan göra behandling med stamcellsterapi mer tillgÀnglig inom vÄrden.

University of Technology Sydney skriver pÄ sin hemsida om hur de tillsammans med ett australienskt bioteknologiskt företag, Regeneus, har utvecklat en ny metod för att fÄ fram stamceller. Forskningen leddes av Majid Warkiani och utnyttjar 3D-skrivning och mikrofluidik för att utvinna stamceller frÄn bioreaktorer. Den nya metoden integrerar flertalet produktionssteg till en och samma maskin, vilket minskar den kostnad och tid som krÀvs för att utvinna stamcellerna.

- VÄr nyskapande teknik, som anvÀnder 3D-skrivare och mikrofluidik för att integrera ett antal produktionssteg i en maskin kan hjÀlpa till att göra stamcellsterapi mer tillgÀngligt för patienter till en lÀgre kostnad, sÀger Warkiani.

Mikrofluidik Àr kontrollerande av vÀtskor pÄ mikroskopisk nivÄ, och kan anvÀndas för att manipulera celler och partiklar. Utvecklingen inom 3D-skrivning har gjort det möjligt att konstruera redskap för mikrofluidik, och sÄledes pÄ kort tid arbeta fram nya prototyper och bygga integrerade system.

En mesenkymal stamcell, med exempel pĂ„ hur den kan utvecklas. Bild: Adobe Stock. 

Systemet utvecklades för att processera mesenkymala stamceller – stamceller frĂ„n benmĂ€rgen – en typ av stamcell som kan utvecklas till bland annat muskelceller, benceller och brosk.

Även om tekniken Ă€nnu Ă€r i prototypstadiet, meddelar Warkiani att de jobbar nĂ€ra bioteknologiska företag för att fĂ„ tekniken kommersiellt gĂ„ngbar. Han sĂ€ger Ă€ven att en viktig del i den nya tekniken Ă€r att det Ă€r ett integrerat system, utan nĂ„gra mĂ€nskliga ingripanden – förutsĂ€ttningar som nu Ă€r nödvĂ€ndiga för goda tillverkningsmetoder.

Avslutningsvis sÀger han Àven att samma teknik och arbetsflöde kan anvÀndas för att bemöta andra utmaningar som finns nÀr det kommer till industriell biobearbetning. SÄledes kan kvalitet höjas och kostnad sÀnkas för en rad livrÀddande produkter.

Hela studien finns att lÀsa hÀr.

💔 Ny cellterapi kan reparera skadad hjĂ€rtvĂ€vnad efter infarkt
Stamceller kan anvÀndas som grund för att fÄ fram celler som kan reparera ÀrrvÀvnad i hjÀrtat som uppkommer vid hjÀrtattacker.
♻ 3D-printat, levande material av alger
Forskare har skapat ett nytt 3D-printat, levande material av alger.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.