Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💔 Ny cellterapi kan reparera skadad hjärtvävnad efter infarkt

💔 Ny cellterapi kan reparera skadad hjärtvävnad efter infarkt

Stamceller kan användas som grund för att få fram celler som kan reparera ärrvävnad i hjärtat som uppkommer vid hjärtattacker.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Hjärtsvikt är en folksjukdom som drabbar 60 miljoner människor i världen och bara i Sverige insjuknar 60 000 personer i hjärtsvikt varje år.

Hjärtsvikt drabbar människor som haft en hjärtattack där miljontals hjärtmuskelceller dött och ersatts av fibrotisk ärrvävnad. Denna vävnad försämrar hjärtats förmåga att pumpa runt blod i kroppen, vilket kan leda till hjärtsvikt.

De som får hjärtsvikt kan behöva ta mediciner livet ut eller genomgå en hjärttransplantation. Men en annan lovande metod är att använda cellterapi. Här har ett forskarlag från bland annat Karolinska Institutet, Technical University of Munich TUM) i Tyskland och Astra Zeneca gjort ett genombrott.

De har undersökt om omogna hjärtmuskelceller, humana ventrikulära progenitorceller (HVP), kan användas för att reparera de skadade delarna av hjärtat. De odlade fram HVP-celler från mänskliga stamceller för att se om HVP-cellerna kunde återuppbygga hjärtats muskelfunktion.

– I laboratoriestudier såg vi hur HVP-cellerna migrerade till skadade regioner av hjärtat där de sedan mognade till friska fungerande hjärtceller och motverkade bildandet av ärrvävnad. Resultaten representerar en viktig milstolpe i arbetet med att hitta en möjlig behandling med HVP-celler för patienter med allvarlig hjärtsvikt, särskilt för äldre där hjärtkirurgi skulle innebära en stor påfrestning, säger Karl-Ludwig Laugwitz, professor i kardiologi vid TUM och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna testade också cellerna i djurförsök och även här var resultaten lovande.

– Resultaten pekar på en unik förmåga hos HVP-celler till nybildning av hjärtvävnad, minskad ärrvävnad och förbättrad hjärtfunktion i grisar med ischemisk hjärtsvikt. Vi är uppmuntrade av dessa resultat inom HVP-cellterapi och möjligheten att i framtiden hitta nya hjärtkärlbehandlingar för att motverka hjärtsviktskador, säger Regina Fritsche Danielson från Astra Zeneca och en annan av forskarna bakom studien.

Forskarna ska nu gå vidare med fler studier och förhoppningsvis ska de kunna börja med kliniska studier inom de kommande två åren.

Läs hela studien här.

❤️ Robothjärta räddar livet på hjärtsjuk
En man som inte kunde genomgå en kranskärlsoperation fick ett artificiellt hjärta.
❤ Ny modell kan förutspå hjärtproblem långt i förväg
Forskare i USA har utvecklat en modell som kan visa om du riskerar att få problem med hjärtat inom de närmaste 30 åren.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.