Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💔 Ny cellterapi kan reparera skadad hjĂ€rtvĂ€vnad efter infarkt

💔 Ny cellterapi kan reparera skadad hjĂ€rtvĂ€vnad efter infarkt

Stamceller kan anvÀndas som grund för att fÄ fram celler som kan reparera ÀrrvÀvnad i hjÀrtat som uppkommer vid hjÀrtattacker.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

HjÀrtsvikt Àr en folksjukdom som drabbar 60 miljoner mÀnniskor i vÀrlden och bara i Sverige insjuknar 60 000 personer i hjÀrtsvikt varje Är.

HjÀrtsvikt drabbar mÀnniskor som haft en hjÀrtattack dÀr miljontals hjÀrtmuskelceller dött och ersatts av fibrotisk ÀrrvÀvnad. Denna vÀvnad försÀmrar hjÀrtats förmÄga att pumpa runt blod i kroppen, vilket kan leda till hjÀrtsvikt.

De som fÄr hjÀrtsvikt kan behöva ta mediciner livet ut eller genomgÄ en hjÀrttransplantation. Men en annan lovande metod Àr att anvÀnda cellterapi. HÀr har ett forskarlag frÄn bland annat Karolinska Institutet, Technical University of Munich TUM) i Tyskland och Astra Zeneca gjort ett genombrott.

De har undersökt om omogna hjÀrtmuskelceller, humana ventrikulÀra progenitorceller (HVP), kan anvÀndas för att reparera de skadade delarna av hjÀrtat. De odlade fram HVP-celler frÄn mÀnskliga stamceller för att se om HVP-cellerna kunde Äteruppbygga hjÀrtats muskelfunktion.

– I laboratoriestudier sĂ„g vi hur HVP-cellerna migrerade till skadade regioner av hjĂ€rtat dĂ€r de sedan mognade till friska fungerande hjĂ€rtceller och motverkade bildandet av Ă€rrvĂ€vnad. Resultaten representerar en viktig milstolpe i arbetet med att hitta en möjlig behandling med HVP-celler för patienter med allvarlig hjĂ€rtsvikt, sĂ€rskilt för Ă€ldre dĂ€r hjĂ€rtkirurgi skulle innebĂ€ra en stor pĂ„frestning, sĂ€ger Karl-Ludwig Laugwitz, professor i kardiologi vid TUM och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna testade ocksÄ cellerna i djurförsök och Àven hÀr var resultaten lovande.

– Resultaten pekar pĂ„ en unik förmĂ„ga hos HVP-celler till nybildning av hjĂ€rtvĂ€vnad, minskad Ă€rrvĂ€vnad och förbĂ€ttrad hjĂ€rtfunktion i grisar med ischemisk hjĂ€rtsvikt. Vi Ă€r uppmuntrade av dessa resultat inom HVP-cellterapi och möjligheten att i framtiden hitta nya hjĂ€rtkĂ€rlbehandlingar för att motverka hjĂ€rtsviktskador, sĂ€ger Regina Fritsche Danielson frĂ„n Astra Zeneca och en annan av forskarna bakom studien.

Forskarna ska nu gÄ vidare med fler studier och förhoppningsvis ska de kunna börja med kliniska studier inom de kommande tvÄ Ären.

LÀs hela studien hÀr.

❀ RobothjĂ€rta rĂ€ddar livet pĂ„ hjĂ€rtsjuk
En man som inte kunde genomgÄ en kranskÀrlsoperation fick ett artificiellt hjÀrta.
❀ Ny modell kan förutspĂ„ hjĂ€rtproblem lĂ„ngt i förvĂ€g
Forskare i USA har utvecklat en modell som kan visa om du riskerar att fÄ problem med hjÀrtat inom de nÀrmaste 30 Ären.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.