Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻️ 3D-printat, levande material av alger

♻️ 3D-printat, levande material av alger

Forskare har skapat ett nytt 3D-printat, levande material av alger.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Alger är en av de mest produktiva organismerna på jorden. De har otroliga egenskaper som exempelvis förmågan att binda växthusgaser eller göra djurfoder mer hållbart. En ny studie har använt alger för att skapa ett nytt material.

I en studie från TU Delft skapade forskare ett miljövänligt, biologiskt nedbrytbart och levande material med hjälp av alger och 3D-printing. I studien användes en ny bioprintingteknik som med hjälp av algerna skapade levande och fotosyntetiska material som är både hållbara och flexibla.

Förutom alger använde denna nya process också cellulosa från bakterier (en icke-levande organisk förening som produceras och utsöndras av bakterier). Forskare kunde skapa ett unikt material med algens fotosyntetiska kvalitet och bakteriecellulosans robusta egenskaper genom att helt enkelt kombinera levande och icke-levande ingredienser.

"Att printa levande celler är en attraktiv teknik för tillverkning av konstruerade levande material", säger Marie-Eve Aubin-Tam, docent involverad i studien till Designboom.

​Bakteriell cellulosa har anmärkningsvärda mekaniska egenskaper, till exempel styrka, seghet och flexibilitet, tillsammans med förmågan att behålla sin form under förändrade omständigheter. Du kan jämföra denna nya teknik med hur man går tillväga när när man printar papper, bakteriecellulosan är papperet och de levande mikroalgerna är bläcket.

Tack vare materialets växtliknande natur kan det använda fotosyntes för att "mata" sig självt under många veckor. Det är också regenerativt, vilket innebär att en liten mängd av materialet kan växa snabbt på plats.

Detta nya material kan så småningom användas för många olika applikationer, till exempel artificiella löv. Dessa “löv” kan sedan fylla funktioner på platser där naturliga växter har svårt att trivas, till exempel i rymden.

Bild: Optimist Daily


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.