Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Det största hotet mot Tesla

🚗 Det största hotet mot Tesla

Teslas framtid är sannolik ljus, men det finns också hot på horisonten. Kanske är det största hotet det vi just nu inte kan se.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Jag påstår i artikeln Tesla på vågen att bolaget ligger bäst till inom de tre områden som utgör framtidens bilbransch: 1) Elektrifiering 2) självkörande och 3) transport-som-tjänst.

Det finns såklart också hot mot Teslas framtid. Om Elon Musk skulle trilla av pinn skulle det skada dem allvarligt. Men det största hotet är något annat.

I en tidigare analys beskrev jag hur bilarnas utseende och funktion kommer ändras när de är självkörande. De kommer vara mycket säkrare och inte behöva stora plåtskal runt sig. Inte heller behöver man sitta som idag i bilen, vända framåt, fastspända två fram och tre bak. Och varför ska de inte kunna åka i sidled?

Zoox.

Från "Framtidens bilar kommer inte bete sig som bilar":

Självkörande är inte den enda teknikutveckling som påverkar fordon. Elektrifiering och transporter som en tjänst (Uber, Voi, Aimo, etc) kommer innebära en stor skillnad. Samtidigt som de klassiska bilarna börjar förändras, sker en utveckling av fordon i andra änden av skalan.

Vi har elsparkcyklar där kunderna tycker att ett hjul fram och ett bak är lite ostadigt och vill ha två. Man behöver inte vara Marie Curie för att räkna ut att de snart kommer vilja ha lite värme och skydd från regn också.

Efter att ha frågat kunderna tog Voi fram en ny sparkcykel med två hjul fram.

Från ena änden kommer de stora plåtlådorna att ändras och bli mindre, lättare, se annorlunda ut och bete sig olika från dagens bilar. I andra änden utvecklas de mest primitiva transportmedlen och får fler variationer utifrån kundernas behov.

Då har vi inte ens berört vad som händer i luften. Drönare blir kraftfullare, snabbare och billigare. De kommer kunna transportera både människor och varor. Hur vanligt det blir beror på priset, men också osäkra faktorer som regleringar och känslighet mot buller.

Framtiden för transportbranschen är mycket svår att förutspå. Vem vet vilka revolutionerande innovationer som ser dagens ljus om fem år?

De tre områden som ser ut att dominera den närmaste tiden (el, självkörande och transport-som-tjänst) gjorde sin verkliga debut för bara drygt tio år sedan.

Tesla ligger mycket väl positionerat för den närmaste framtiden, men vad som kommer ur det myller av utveckling som pågår nu vet ingen. Kanske klarar Tesla att anpassa sig och fortsätta leda, eller så kommer någon annan och rycker åt sig ledartröjan.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.