Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Det största hotet mot Tesla

🚗 Det största hotet mot Tesla

Teslas framtid Àr sannolik ljus, men det finns ocksÄ hot pÄ horisonten. Kanske Àr det största hotet det vi just nu inte kan se.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Jag pÄstÄr i artikeln Tesla pÄ vÄgen att bolaget ligger bÀst till inom de tre omrÄden som utgör framtidens bilbransch: 1) Elektrifiering 2) sjÀlvkörande och 3) transport-som-tjÀnst.

Det finns sÄklart ocksÄ hot mot Teslas framtid. Om Elon Musk skulle trilla av pinn skulle det skada dem allvarligt. Men det största hotet Àr nÄgot annat.

I en tidigare analys beskrev jag hur bilarnas utseende och funktion kommer Àndras nÀr de Àr sjÀlvkörande. De kommer vara mycket sÀkrare och inte behöva stora plÄtskal runt sig. Inte heller behöver man sitta som idag i bilen, vÀnda framÄt, fastspÀnda tvÄ fram och tre bak. Och varför ska de inte kunna Äka i sidled?

Zoox.

FrÄn "Framtidens bilar kommer inte bete sig som bilar":

SjÀlvkörande Àr inte den enda teknikutveckling som pÄverkar fordon. Elektrifiering och transporter som en tjÀnst (Uber, Voi, Aimo, etc) kommer innebÀra en stor skillnad. Samtidigt som de klassiska bilarna börjar förÀndras, sker en utveckling av fordon i andra Ànden av skalan.

Vi har elsparkcyklar dÀr kunderna tycker att ett hjul fram och ett bak Àr lite ostadigt och vill ha tvÄ. Man behöver inte vara Marie Curie för att rÀkna ut att de snart kommer vilja ha lite vÀrme och skydd frÄn regn ocksÄ.

Efter att ha frÄgat kunderna tog Voi fram en ny sparkcykel med tvÄ hjul fram.

FrÄn ena Ànden kommer de stora plÄtlÄdorna att Àndras och bli mindre, lÀttare, se annorlunda ut och bete sig olika frÄn dagens bilar. I andra Ànden utvecklas de mest primitiva transportmedlen och fÄr fler variationer utifrÄn kundernas behov.

DÄ har vi inte ens berört vad som hÀnder i luften. Drönare blir kraftfullare, snabbare och billigare. De kommer kunna transportera bÄde mÀnniskor och varor. Hur vanligt det blir beror pÄ priset, men ocksÄ osÀkra faktorer som regleringar och kÀnslighet mot buller.

Framtiden för transportbranschen Àr mycket svÄr att förutspÄ. Vem vet vilka revolutionerande innovationer som ser dagens ljus om fem Är?

De tre omrÄden som ser ut att dominera den nÀrmaste tiden (el, sjÀlvkörande och transport-som-tjÀnst) gjorde sin verkliga debut för bara drygt tio Är sedan.

Tesla ligger mycket vÀl positionerat för den nÀrmaste framtiden, men vad som kommer ur det myller av utveckling som pÄgÄr nu vet ingen. Kanske klarar Tesla att anpassa sig och fortsÀtta leda, eller sÄ kommer nÄgon annan och rycker Ät sig ledartröjan.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.