Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 Elon-koden

🧬 Elon-koden

Vad Àr förmÄgan Elon Musk besitter som gör det möjligt för honom att gÄng pÄ gÄng se saker ur ett sÄ dramatiskt annat perspektiv Àn alla andra? Vad Àr Elon-koden?

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Elon Musk Àr en av 2000-talets mest fascinerande personer. Han har startat sju bolag, samtliga med mÄlet att revolutionera en bransch, och i nÀstan samtliga fall med syfte att ha en stor pÄverkan pÄ mÀnskligheten.

De fem första bolagen – Zip2, Paypal, Tesla, Solar City & SpaceX – har alla nĂ„tt en vĂ€rdering pĂ„ flera miljarder kronor, fyra av dem pĂ„ flera miljarder dollar.

TvÄ av dem, Tesla och SpaceX, har redan revolutionerat sina respektive branscher. De tvÄ senaste, Boring Company och Neuralink, har potential att göra det.

Photo by Bram Van Oost / Unsplash

Jag har lyssnat och lĂ€st det mesta han sagt genom Ă„ren, och ofta hört honom prata om “first principles reasoning.” Men det Ă€r bara halva Elon-koden, och det Ă€r framförallt den andra halvan som mĂ„nga har missat.

Vi börjar ÀndÄ med first principles. Musk:

“Well, I do think there’s a good framework for thinking. It is physics. You know, the sort of first principles reasoning. Generally I think there are — what I mean by that is, boil things down to their fundamental truths and reason up from there, as opposed to reasoning by analogy.”

I en video tar han batterier som ett exempel. Om de kostar 600 dollar att tillverka, men materialet som ingĂ„r i batteriet bara kostar 80 dollar att köpa, sĂ„ mĂ„ste det gĂ„ att “sĂ€tta ihop atomerna mer effektivt” och pressa ner kostnaden till nĂ€ra 80 dollar.

SĂ„ resonerade han om raketer. Varför kostar en raketuppskjutning 65 miljoner dollar nĂ€r materialet att bygga den och brĂ€nslet att driva den bara utgör nĂ„gra fĂ„ procent av kostnaden? Om man landar och Ă„teranvĂ€nder raketer och “sĂ€tter ihop atomerna mer effektivt” sĂ„ kommer kostnaden kunna sjunka dramatiskt.

2010-talets enskilt hÀftigaste ögonblick?

Denna del av hans tÀnkande Àr uppmÀrksammat, men den andra delen, att skala upp resonemanget har fÄtt mindre uppmÀrksamhet. För mig var det nÄgot han sa i den lÄnga intervjun med Third Row Tesla podcast som fick mig att reagera.

PÄ frÄgan varför han blev bortkuppad som vd för Paypal förklarade han att de andra tyckte hans planer var alldeles för stora och riskabla.

Han ville ÄtgÀrda alla de saker som gjorde att folk plockade ut pengar ur Paypal. SÄ lÀnge Paypal förblev ett sÀtt att skicka pengar till varandra och betala en del saker pÄ internet, skulle det fortfarande finnas mÄnga anledningar till att folk mÄste ta ut pengarna dÀrifrÄn för att anvÀnda till annat i sina liv.

Om allt detta erbjöds i Paypal, skulle det inte finnas behov att ta ut dem, och i förlÀngningen inte nÄgot behov av banker.

Det var alltsÄ hans mÄl - att göra banker obsoleta och ersÀtta det finansiella system som vi haft sedan Medici pÄ 1400-talet med nÄgot annat.

Hade hans plan satts i verket och lyckats, hade Paypal varit vÀrldens mest vÀrdefulla bolag idag, tror Elon Musk.

Detta var Är 2000, .com-bolag dog som flugor och de andra grundarna i Paypal tyckte det var onödigt att ta sÄ stora risker, sÄ de bytte ut honom som vd.

Den ena delen av Elon-koden Àr att resonera sig ner till atomnivÄ. Den andra delen Àr att dÀrifrÄn resonera sig upp.

Den andra delen kan bli enorm i sitt omfÄng, men framstÄr för Musk inte som galen, utan rationell. Med denna fasta övertygelse ger han sig sedan i kast med att förverkliga det.

Vilket han ju uppenbarligen Àr rÀtt bra pÄ ocksÄ.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.