Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 Elon-koden

🧬 Elon-koden

Vad är förmågan Elon Musk besitter som gör det möjligt för honom att gång på gång se saker ur ett så dramatiskt annat perspektiv än alla andra? Vad är Elon-koden?

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Elon Musk är en av 2000-talets mest fascinerande personer. Han har startat sju bolag, samtliga med målet att revolutionera en bransch, och i nästan samtliga fall med syfte att ha en stor påverkan på mänskligheten.

De fem första bolagen – Zip2, Paypal, Tesla, Solar City & SpaceX – har alla nått en värdering på flera miljarder kronor, fyra av dem på flera miljarder dollar.

Två av dem, Tesla och SpaceX, har redan revolutionerat sina respektive branscher. De två senaste, Boring Company och Neuralink, har potential att göra det.

Photo by Bram Van Oost / Unsplash

Jag har lyssnat och läst det mesta han sagt genom åren, och ofta hört honom prata om “first principles reasoning.” Men det är bara halva Elon-koden, och det är framförallt den andra halvan som många har missat.

Vi börjar ändå med first principles. Musk:

“Well, I do think there’s a good framework for thinking. It is physics. You know, the sort of first principles reasoning. Generally I think there are — what I mean by that is, boil things down to their fundamental truths and reason up from there, as opposed to reasoning by analogy.”

I en video tar han batterier som ett exempel. Om de kostar 600 dollar att tillverka, men materialet som ingår i batteriet bara kostar 80 dollar att köpa, så måste det gå att “sätta ihop atomerna mer effektivt” och pressa ner kostnaden till nära 80 dollar.

Så resonerade han om raketer. Varför kostar en raketuppskjutning 65 miljoner dollar när materialet att bygga den och bränslet att driva den bara utgör några få procent av kostnaden? Om man landar och återanvänder raketer och “sätter ihop atomerna mer effektivt” så kommer kostnaden kunna sjunka dramatiskt.

2010-talets enskilt häftigaste ögonblick?

Denna del av hans tänkande är uppmärksammat, men den andra delen, att skala upp resonemanget har fått mindre uppmärksamhet. För mig var det något han sa i den långa intervjun med Third Row Tesla podcast som fick mig att reagera.

På frågan varför han blev bortkuppad som vd för Paypal förklarade han att de andra tyckte hans planer var alldeles för stora och riskabla.

Han ville åtgärda alla de saker som gjorde att folk plockade ut pengar ur Paypal. Så länge Paypal förblev ett sätt att skicka pengar till varandra och betala en del saker på internet, skulle det fortfarande finnas många anledningar till att folk måste ta ut pengarna därifrån för att använda till annat i sina liv.

Om allt detta erbjöds i Paypal, skulle det inte finnas behov att ta ut dem, och i förlängningen inte något behov av banker.

Det var alltså hans mål - att göra banker obsoleta och ersätta det finansiella system som vi haft sedan Medici på 1400-talet med något annat.

Hade hans plan satts i verket och lyckats, hade Paypal varit världens mest värdefulla bolag idag, tror Elon Musk.

Detta var år 2000, .com-bolag dog som flugor och de andra grundarna i Paypal tyckte det var onödigt att ta så stora risker, så de bytte ut honom som vd.

Den ena delen av Elon-koden är att resonera sig ner till atomnivå. Den andra delen är att därifrån resonera sig upp.

Den andra delen kan bli enorm i sitt omfång, men framstår för Musk inte som galen, utan rationell. Med denna fasta övertygelse ger han sig sedan i kast med att förverkliga det.

Vilket han ju uppenbarligen är rätt bra på också.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.