Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 USA lovar att inte testa satellitvĂ€rnsvapen

🚀 USA lovar att inte testa satellitvĂ€rnsvapen

Vicepresident Kamala Harris tillkÀnnagav USA:s Ätagande att inte genomföra tester av anti-satellitmissiler, och uppmanade andra nationer att följa efter.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Den senaste tiden har rymdskrÀp varit lite av ett Äterkommande Àmne. Med en framvÀxande rymdturismsektor, planer pÄ en permanent mÀnsklig nÀrvaro pÄ mÄnen och mars, samt ett stÀndigt vÀxande antal satelliter, har det blivit allt viktigare att efterstrÀva sÀkerhet och hÄllbarhet i jordens omloppsbana.

Den 18 april vid Vandenberg Space Force Base i Kalifornien gjorde USA:s vicepresident Kamala Harris ett viktigt tillkÀnnagivande. USA har Ätagit sig att inte testa satellitvÀrnsrobotar, Àven kÀnda som ASAT.

MÄlet Àr att etablera en internationell norm för ansvarsfullt beteende i rymden. Denna norm Àr framtagen efter en begÀran till det nationella rymdrÄdets möte i december förra Äret, dÀr försvarsdepartementet och nationella sÀkerhetsrÄdet fick i uppdrag att utveckla nationella sÀkerhetsnormer för rymd.

Detta drag Àr ett direkt svar pÄ ett ryskt test av ett ASAT-vapen i november förra Äret, en incident som skapade skrÀp som tvingade den internationella rymdstationen ISS att Àndra kurs och dess besÀttning att söka skydd i sina besÀttningskapslar. Ett liknande test hade utförts av Kina 2007.

—Det rĂ„der ingen tvekan om att mĂ€nsklig rymdfĂ€rd och framtiden för rymdmiljön Ă€r oförenliga med destruktiva ASAT-missiltester med direkt uppstigningsbana. Vicepresident Harris och Biden-administrationens ledarskap för att ta itu med dessa hot och minska risker Ă€r ett viktigt steg framĂ„t för att frĂ€mja en sĂ€ker, hĂ„llbar rymdmiljö – nu och i framtiden. Jag uppmuntrar vĂ€rlden att gĂ„ med oss ​​och göra detta viktiga Ă„tagande, skrev NASA-administratören Bill Nelson i ett uttalande.

🛰 Ukrainsk innovation minskar rymdskrĂ€p
Autofagiska eller sjÀlvförbrukande raketer resulterar i lÀttare raketer och nÀstan inget rymdskrÀp.
🚯 Rymdmyndighet tar hjĂ€lp av företag för att rensa rymdskrĂ€p
Den amerikanska rymdmyndigheten planerar att tillsammans med den privata sektorn genomföra en teknikdemonstration i rymden inom de nÀrmaste Ären.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.