Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 Ukrainsk innovation minskar rymdskräp

🛰 Ukrainsk innovation minskar rymdskräp

Autofagiska eller självförbrukande raketer resulterar i lättare raketer och nästan inget rymdskräp. i utvecklandet av raketerna spelar startup-företag en nyckelroll.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Vi har tidigare skrivit om den fara som rymdskräp utgör, samt flera olika lösningar som företag arbetar med runt om i världen. Även i det krigsdrabbade Ukraina fortsätter utvecklingsarbetet framåt.

Promin Aerospace är namnet på en startup som syftar till att skapa lättare, mer prisvärda raketer som inte lämnar något skräp. Liksom många andra strävar de efter att demokratisera rymden genom att erbjuda uppskjutningstjänster för små satelliter som väger upp till tre kg.

Det som skiljer Promin från sina konkurrenter är vad de kallar "Autophagic Technology". Enklare uttryckt: självförtärande teknologi. I huvudsak kommer raketerna att använda själva bränsletankarna som bränsle, vilket minskar den passiva massan hos rymdskeppen.

"Promin Aerospace använder den egenutvecklade metoden för förgasning och efterföljande förbränning av fastbränsletankarnas material i raketmotorn. Denna metod, tillsammans med pulserande förbränning, minskar passiv massa och skalfaktorpåverkan. Vi kallar denna metod den autofagiska teknologin, skriver företaget på sin hemsida.

Även om kriget utan tvekan har haft en inverkan på affärslivet i Ukraina, liksom Promin, tror företaget fortfarande att de kommer att kunna göra en suborbital uppskjutning i år och erbjuda kommersiella suborbitala uppskjutningar året därpå, enligt SpaceNews. Tester och tjänster är planerade till 2024 respektive 2025.

🚯 Rymdmyndighet tar hjälp av företag för att rensa rymdskräp
Den amerikanska rymdmyndigheten planerar att tillsammans med den privata sektorn genomföra en teknikdemonstration i rymden inom de närmaste åren.
🚮 Kina rensar skräp i rymden
En kinesisk satellit har lyckats ta bort en död satellit från geostationär omloppsbana, vilket förhindrar att den blir rymdskräp. Detta är bara en liten del av alla Kinas satsningar för att bli en viktig rymdaktör.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.