Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 Ukrainsk innovation minskar rymdskrĂ€p

🛰 Ukrainsk innovation minskar rymdskrĂ€p

Autofagiska eller sjÀlvförbrukande raketer resulterar i lÀttare raketer och nÀstan inget rymdskrÀp. i utvecklandet av raketerna spelar startup-företag en nyckelroll.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Vi har tidigare skrivit om den fara som rymdskrĂ€p utgör, samt flera olika lösningar som företag arbetar med runt om i vĂ€rlden. Även i det krigsdrabbade Ukraina fortsĂ€tter utvecklingsarbetet framĂ„t.

Promin Aerospace Àr namnet pÄ en startup som syftar till att skapa lÀttare, mer prisvÀrda raketer som inte lÀmnar nÄgot skrÀp. Liksom mÄnga andra strÀvar de efter att demokratisera rymden genom att erbjuda uppskjutningstjÀnster för smÄ satelliter som vÀger upp till tre kg.

Det som skiljer Promin frÄn sina konkurrenter Àr vad de kallar "Autophagic Technology". Enklare uttryckt: sjÀlvförtÀrande teknologi. I huvudsak kommer raketerna att anvÀnda sjÀlva brÀnsletankarna som brÀnsle, vilket minskar den passiva massan hos rymdskeppen.

"Promin Aerospace anvÀnder den egenutvecklade metoden för förgasning och efterföljande förbrÀnning av fastbrÀnsletankarnas material i raketmotorn. Denna metod, tillsammans med pulserande förbrÀnning, minskar passiv massa och skalfaktorpÄverkan. Vi kallar denna metod den autofagiska teknologin, skriver företaget pÄ sin hemsida.

Även om kriget utan tvekan har haft en inverkan pĂ„ affĂ€rslivet i Ukraina, liksom Promin, tror företaget fortfarande att de kommer att kunna göra en suborbital uppskjutning i Ă„r och erbjuda kommersiella suborbitala uppskjutningar Ă„ret dĂ€rpĂ„, enligt SpaceNews. Tester och tjĂ€nster Ă€r planerade till 2024 respektive 2025.

🚯 Rymdmyndighet tar hjĂ€lp av företag för att rensa rymdskrĂ€p
Den amerikanska rymdmyndigheten planerar att tillsammans med den privata sektorn genomföra en teknikdemonstration i rymden inom de nÀrmaste Ären.
🚼 Kina rensar skrĂ€p i rymden
En kinesisk satellit har lyckats ta bort en död satellit frÄn geostationÀr omloppsbana, vilket förhindrar att den blir rymdskrÀp. Detta Àr bara en liten del av alla Kinas satsningar för att bli en viktig rymdaktör.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.