Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎞 Tom Cruise halkar efter i ny rymdkapplöpning

🎞 Tom Cruise halkar efter i ny rymdkapplöpning

Första filmteamet är på plats på ISS. Men det var inte Hollywood som kom först denna gång.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Nu öppnar rymden upp sig. Från att från början varit något förebehållet stater och regeringar, blir rymden tillgänglig för ett växande utbud av affärsmöjligheter. En sådan möjlighet har orsakat en slags minirymdkapplöpning: film skapad i omloppsbana.

Förra året avslöjades att Tom Cruise samarbetar med Netflix för att spela in en actionfilm i rymden. Filmen, som görs tillsammans med NASA och Elon Musk's SpaceX-projekt, förväntades bli den första i sitt slag. Dock verkar det nu som att en rysk satsning är på god väg att springa om dessa jättar.

Skådespelaren Julia Peresild och filmproducenten Klim Shipenko lyfte från Baikonur i Kazakstan och anlände till den internationella rymdstationen den 5 oktober. De var i sällskap av astronauten Anton Shkaplerov, som också kommer att vara med i filmen.

Skådespelerskan Yulia Peresild. Bild: Presidential Press and Information Office / Пресс-служба Президента России

Själva resan bjöd på lite filmvärdigt drama då det automatiska dockningssystemet fick tekniska problem, vilket tvingade kosmonauten Shkaplerov att utföra manövren manuellt, allt i kampen mot klockan då farkosten bara var minuter från att röra sig bortom räckhåll för markkontrollen.

Filmen, med titeln "Challenge", eller "Vyzov", kretsar kring en kirurg som beger sig ut i rymden i uppdrag att operera på en astronaut vars tillstånd hindrar honom att ta sig tillbaka till jorden. Filmen valdes ut av den ryska rymdbyrån Roscosmos i en tävling i fjol.

Tom Cruise. Gage Skidmore. 

Det finns uppgifter som pekar på att även Tom Cruise är på väg mot rymdstationen under oktober men något konkret datum har inte angetts, liksom det inte heller finns någon titel på själva filmproduktionen.

Vi ser med spänning fram emot att se båda dessa filmer och hoppas att framtiden kommer att erbjuda fler filmer filmade på plats i rymden. För att inte tala om månen och Mars!


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.