Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎞 Tom Cruise halkar efter i ny rymdkapplöpning

🎞 Tom Cruise halkar efter i ny rymdkapplöpning

Första filmteamet Àr pÄ plats pÄ ISS. Men det var inte Hollywood som kom först denna gÄng.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Nu öppnar rymden upp sig. FrÄn att frÄn början varit nÄgot förebehÄllet stater och regeringar, blir rymden tillgÀnglig för ett vÀxande utbud av affÀrsmöjligheter. En sÄdan möjlighet har orsakat en slags minirymdkapplöpning: film skapad i omloppsbana.

Förra Äret avslöjades att Tom Cruise samarbetar med Netflix för att spela in en actionfilm i rymden. Filmen, som görs tillsammans med NASA och Elon Musk's SpaceX-projekt, förvÀntades bli den första i sitt slag. Dock verkar det nu som att en rysk satsning Àr pÄ god vÀg att springa om dessa jÀttar.

SkÄdespelaren Julia Peresild och filmproducenten Klim Shipenko lyfte frÄn Baikonur i Kazakstan och anlÀnde till den internationella rymdstationen den 5 oktober. De var i sÀllskap av astronauten Anton Shkaplerov, som ocksÄ kommer att vara med i filmen.

SkĂ„despelerskan Yulia Peresild. Bild: Presidential Press and Information Office / ĐŸŃ€Đ”ŃŃ-служба ĐŸŃ€Đ”Đ·ĐžĐŽĐ”ĐœŃ‚Đ° Đ ĐŸŃŃĐžĐž

SjÀlva resan bjöd pÄ lite filmvÀrdigt drama dÄ det automatiska dockningssystemet fick tekniska problem, vilket tvingade kosmonauten Shkaplerov att utföra manövren manuellt, allt i kampen mot klockan dÄ farkosten bara var minuter frÄn att röra sig bortom rÀckhÄll för markkontrollen.

Filmen, med titeln "Challenge", eller "Vyzov", kretsar kring en kirurg som beger sig ut i rymden i uppdrag att operera pÄ en astronaut vars tillstÄnd hindrar honom att ta sig tillbaka till jorden. Filmen valdes ut av den ryska rymdbyrÄn Roscosmos i en tÀvling i fjol.

Tom Cruise. Gage Skidmore. 

Det finns uppgifter som pekar pÄ att Àven Tom Cruise Àr pÄ vÀg mot rymdstationen under oktober men nÄgot konkret datum har inte angetts, liksom det inte heller finns nÄgon titel pÄ sjÀlva filmproduktionen.

Vi ser med spÀnning fram emot att se bÄda dessa filmer och hoppas att framtiden kommer att erbjuda fler filmer filmade pÄ plats i rymden. För att inte tala om mÄnen och Mars!


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.