Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ›°ïž Space lasers! Senaste uppdateringen frĂ„n Starlink

đŸ›°ïž Space lasers! Senaste uppdateringen frĂ„n Starlink

Rymdlasrar, förbÀttrad satellitanslutning, högtemperaturhantering och appuppgraderingar. I veckan skickade Starlink-teamet ett meddelande till nuvarande betatestande kunder som förklarade de senaste förbÀttringarna. HÀr berÀttar vi allt om det!

Rich Spuller
Rich Spuller

Dela artikeln

Starlink Àr riktigt hett just nu eftersom tjÀnsten nÀrmar sig global tÀckning och (förmodligen) snart lÀmnar betafasen och kommer i full produktion.

I maj i Är fick jag möjlighet att bli en Starlink-betatestkund. Jag var bland den första vÄgen av kunder pÄ USA:s östkust som fick ett Starlink-kit och testade det. NÀr jag fick kitet gjorde jag en YouTube-video dÀr jag delade unboxning, installation och hastighetstestning i betaprogrammet.

Starlink: Unboxing, installation och hastighetstestning av betaprogrammet.

TvÄ veckor senare, efter mÄnga försök och misslyckanden, experiment och inlÀrning, spelade jag in en annan video dÀr jag delade de 5 sakerna jag har lÀrt mig efter 2 veckor med SpaceX tjÀnst. Den hÀr videon fick verkligen uppmÀrksamhet och vid skrivandets stund har den cirka 130,000 visningar pÄ YouTube!

Starlink - 5 saker jag har lÀrt mig efter 2 veckor med SpaceX tjÀnst

Lika spÀnnande som det var att uppleva Starlink under de första veckorna som kund, Àr framtiden Ànnu mer spÀnnande. Vi betatestare har precis fÄtt ett mejl frÄn Starlink-teamet om förbÀttringar och det blir mer och mer uppenbart att vi kommer vÀldigt nÀra fullstÀndig global tÀckning och nÀrmar oss ett slut pÄ beta-stadiet.

SĂ„ vad stod i detta exklusiva mejl? LĂ„t oss dyka in...

Space Lasers

Space LASERS?! Ja. Jag var tvungen att lÀsa det tvÄ gÄnger nÀr jag först sÄg mejlet.

Lika fantastiska som Starlink-satelliterna redan Àr, kommer Starlink-teamet snart att lansera uppgraderade satelliter som inkluderar space lasers, rymdlasrar.

Dessa enheter gör det möjligt för satelliterna att överföra data mellan varandra utan att behöva gÄ igenom en markstation. Rymdlasrar kommer att bidra till att Starlink kan uppnÄ global tÀckning. Att inte krÀva markstationer kommer att lösa problem som hur Starlink-konstellationen kan korsa hav och undvika de enorma kostnader som skulle innebÀra att bygga markstationer pÄ avlÀgsna platser som nord- och sydpolen. Att tillÄta satelliterna att vara direktlÀnkade kommer ocksÄ att minska latensen eftersom signaler inte skickas genom "tredje parts"-markstation.


Ansluter till den bÀsta satelliten

En av de vanligaste klagomÄlen frÄn nuvarande Starlink-kunder (dvs. betatestare, fel och problem kan förvÀntas) Àr driftstopp. Det Àr enkelt att förstÄ. Starlink lanserar fortfarande satelliter. Innan tillrÀckligt mÄnga satelliter rymdsÀtts för att stödja omfattande tÀckning, kommer stillestÄnd att intrÀffa.

Som sagt, Starlink-teamet har genomfört lanseringen av en ny funktion "till alla anvÀndare som gör det möjligt för din Starlink att sömlöst byta till en annan satellit i realtid".

Vad betyder det hÀr? En av de avgörande skillnaderna mellan en Starlink-parabol och en traditionell parabolantenn Àr förmÄgan att svÀnga, rotera och ansluta till nÄgon av de mÄnga satelliterna i din parabols synfÀlt.

Även om det bara kan vara en satellit ansluten till en Starlink-parabol vid varje given tidpunkt, finns det ett antal alternativ för vilka av dessa satelliter det kan vara. Om parabolen avgör att dess nuvarande anslutning inte Ă€r det bĂ€sta alternativet (till exempel om det finns ett kraftigt molntĂ€cke i ett omrĂ„de pĂ„ himlen) kan parabolen nu byta till en annan satellit i realtid. Detta kommer att resultera i mycket fĂ€rre nĂ€tverksstörningar och avbrott.


Hantering av höga temperaturer

Det hÀr var lite av en överraskning för mig. Jag bor i ett omrÄde som blir ganska varmt pÄ sommaren, vanligtvis över 90 grader Fahrenheit. Detta kan resultera i att takytans temperatur Àr över 130 grader Fahrenheit. Jag har Ànnu inte stött pÄ detta problem. Men om Starlink har tagit upp det Àr det helt klart ett problem för mÄnga av deras betatestare.

Enligt mejlet,

”Starlink-teamet har initierat en rad programförbĂ€ttringar som förĂ€ndrar hur din Starlink reagerar pĂ„ höga temperaturer. Dessa förbĂ€ttringar kommer att lanseras under de nĂ€rmaste veckorna och bör ta itu med ogiltiga ”Thermal Shutdown”-appvarningar som ses av vissa kunder. ”

Den slutliga förbÀttringen som beskrivs i e-postmeddelandet fokuserar pÄ Starlink-appen. Jag tittar personligen pÄ Starlink-appen nÀstan dagligen. Det visar mycket relevant (om Àn nördig) statistik över kvaliteten pÄ din anslutning, en 12-timmars historik över eventuella driftstopp, latensrapporter, nedladdnings- och uppladdningsanvÀndning och signal-brus-förhÄllande.

Jag har ocksÄ anvÀnt funktionerna "Stow" och "Reboot" flera gÄnger nÀr jag hittade den perfekta platsen pÄ mitt tak för att montera parabolen.

Utöver dem har appen inte sÄ mÄnga praktiska anvÀndningsomrÄden. Starlink tar nu upp det. De har nyligen lanserat nya appfunktioner som inkluderar:

  • Möjligheten att Ă€ndra nĂ€tverksnamn/lösenord
  • Aktivera WPA3-sĂ€kerhet
  • Separat kontroll av 2,4 GHz och 5 GHz för det trĂ„dlösa nĂ€tverket

Sammantaget visar detta mejl hur nÀra Starlink Àr att bli helt globalt och bli vÀrldens mest avancerade bredbandsinternet. Hittills har Starlink fÄtt bestÀllningar frÄn nÀstan alla lÀnder i vÀrlden.


SjÀlvklart, som en uppföljning till denna text har jag ocksÄ skapat en annan YouTube-video. Du kan kolla in det hÀr:

Starlink -uppdateringar! Space lasers, anslut till den bÀsta satelliten och mer!

TrÀffa mig och hela Warp -teamet den 19 september pÄ Warp Space Summit!

Jag kommer att vara vÀrd tillsammans med Carolina Olsson och ocksÄ hÄlla ett föredrag om Starlink med Warp News rymdskribent, Cornelia Ekvall. Jag ser fram emot att trÀffa dig dÀr!


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.