Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘©đŸœâ€đŸš€ Nya rymdlagen öppnar för rymdturism frĂ„n Sverige

đŸ‘©đŸœâ€đŸš€ Nya rymdlagen öppnar för rymdturism frĂ„n Sverige

Rymdturism frÄn Sverige kan bli verklighet med en ny rymdlag och gruvdrift pÄ asteroider kan ocksÄ bli möjligt för svenska företag.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

I slutet av november presenterades utredningen En ny rymdlag. Sverige Àr ett av relativt fÄ lÀnder som har en rymdlag, men den trÀdde i kraft pÄ 1980-talet och Àr i behov av att uppdateras.

Nytt pÄ agendan: Rymdturism

En frÄga som inte fanns pÄ agendan dÄ var rymdturism. Det var först för 20 Är sedan som Dennis Tito blev den första rymdturisten, dÄ han betalade 20 miljoner dollar för en resa till Internationella rymdstationen.

Sedan dess har det bara varit möjligt för privatpersoner att Äka till rymden om de betalat flera miljoner dollar. Men i Är öppnades tvÄ nya möjligheter dÄ bÄde Virgin Galactic och Blue Origin startade flygningar. Det Àr fortfarande dyrt, men nu handlar det om 450 000 dollar för att köpa en biljett hos Virgin. Blue har inte offentliggjort sitt pris Ànnu.

I Sverige finns Spaceport Sweden, som under flera Är jobbat för att etablera en rymdhamn i landet. Ett hinder har varit frÄgetecknet kring vad som krÀvs för att fÄ flyga mÀnniskor ut i rymden. De rÀtas delvis ut i utredningen.

Utredningen skiljer pÄ vertikala och horisontella flygningar. Vertikala Àr rakt upp med en raket, sÄ som Blue Origin och med deras raket New Shephard.

New Shephard.

Horisontella sker med ett flygplan frÄn en vanlig flygplats, dÀr flygplanet bÀr ett rymdskepp under sig som det slÀpper och det Äker vidare ut i rymden.

Utredningen föreslÄr att allt som sÀnds upp till minst 100 kilometers höjd ska ha tillstÄnd, men man gör ingen skillnad pÄ en (vertikal) raket som bÀr pÄ exempelvis satelliter och en som bÀr pÄ mÀnniskor.

Eftersom horisontella startar och slutar pÄ en flygplats menar man att det borde regleras inom luftfartslagstiftningen, dÀr Transportstyrelsen Àr ansvarig myndighet. Transportstyrelsen bekrÀftar till Warp News att man delar utredningens uppfattning i detta.

Utredningen menar ocksÄ att liknande sÀkerhetsföreskrifter borde gÀlla oavsett om det Àr vertikala eller horisontella flygningar, och att dessa borde utarbetas inom ramen för luftfartslagstiftningen.

Steg framÄt, men frÄgetecken kvarstÄr

NÀr Warp News pratar med branschföretrÀdare ÄterstÄr mÄnga frÄgetecken, som exakt vad som kommer krÀvas för ett tillstÄnd. Kommer det exempelvis krÀvas en certifiering av sjÀlva rymdfarkosten? Transportstyrelsen nÀmner sjÀlva ett frÄgetecken kring piloterna pÄ rymdfarkosten som slÀpps frÄn flygplanet vid horisontella flygningar, vad för certifiering ska gÀlla för dem?

Det kommer dock sannolikt inte behöva nÄgon vidare utveckling av lagstiftningen för att svensk rymdturism ska bli möjligt.

Blir gruvdrift pÄ asteroider möjligt nu?

Att för ett svenskt företag eller projekt bryta mineraler eller nÄgot annat pÄ en annan himlakropp, som en asteroid, kommer det krÀvas tillstÄnd. Rymdstyrelsen kommer med den nya lagen ha rÀtt att ge tillstÄnd för det, men om tillstÄnd kommer ges pÄverkas av regeringens instÀllning i frÄgan. För nÀrvarande delar inte regeringen uppfattningen frÄn USA och Luxemburg, som har gÄtt före med lagstiftning, om att tillÄta gruvdrift pÄ asteroider innan en internationell överenskommelse finns pÄ plats.

I Sverige Àr Liberalerna av uppfattningen att gruvdrift pÄ asteroider ska vara tillÄtet.*

Det frÀmsta skÀlet för gruvdrift pÄ asteroider Àr att anvÀnda mineraler och andra naturresurser för att möjliggöra mÀnniskans expansion i solsystemet.

Mathias Sundin
*Asteroidbrytning var en frÄga jag jobba med under min tid i Sveriges riksdag och det var pÄ mitt förslag som Liberalerna antog det som sin Äsikt. Jag har skrivit en krönika om vad som krÀvs nu för att göra rymdturism till verklighet i Sverige.

🚀 Kan nya rymdministern, Anna Ekström, lyfta svensk rymd?
Med smÄ insatser kan svensk rymd verkligen lyfta, men intresset frÄn svenska politiker har varit svalt. Om nya rymdminister Anna Ekström kan bidra till en nystart kommer vi se mÄnga nya jobb, spetsteknologi, en positiv pÄverkan pÄ mÀnniskans framtid och marknadsföring av Sverige.

Missa inte vÄr Optimist's Edge-artikel om gruvdrift pÄ asteroid.

💡 Optimist’s Edge: I rymden finns alla mineraler vi behöver
Jordens resurser Àr begrÀnsade. Men inte lÄngt frÄn vÄr planet finns det ett överflöd. Asteroidbrytning blir allt mer realistiskt och i den hÀr artikeln fÄr du en Edge och kunskap om vad som vÀntar.

📝 FĂ„ en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.