Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👩🏽‍🚀 Nya rymdlagen öppnar för rymdturism från Sverige

👩🏽‍🚀 Nya rymdlagen öppnar för rymdturism från Sverige

Rymdturism från Sverige kan bli verklighet med en ny rymdlag och gruvdrift på asteroider kan också bli möjligt för svenska företag.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

I slutet av november presenterades utredningen En ny rymdlag. Sverige är ett av relativt få länder som har en rymdlag, men den trädde i kraft på 1980-talet och är i behov av att uppdateras.

Nytt på agendan: Rymdturism

En fråga som inte fanns på agendan då var rymdturism. Det var först för 20 år sedan som Dennis Tito blev den första rymdturisten, då han betalade 20 miljoner dollar för en resa till Internationella rymdstationen.

Sedan dess har det bara varit möjligt för privatpersoner att åka till rymden om de betalat flera miljoner dollar. Men i år öppnades två nya möjligheter då både Virgin Galactic och Blue Origin startade flygningar. Det är fortfarande dyrt, men nu handlar det om 450 000 dollar för att köpa en biljett hos Virgin. Blue har inte offentliggjort sitt pris ännu.

I Sverige finns Spaceport Sweden, som under flera år jobbat för att etablera en rymdhamn i landet. Ett hinder har varit frågetecknet kring vad som krävs för att få flyga människor ut i rymden. De rätas delvis ut i utredningen.

Utredningen skiljer på vertikala och horisontella flygningar. Vertikala är rakt upp med en raket, så som Blue Origin och med deras raket New Shephard.

New Shephard.

Horisontella sker med ett flygplan från en vanlig flygplats, där flygplanet bär ett rymdskepp under sig som det släpper och det åker vidare ut i rymden.

Utredningen föreslår att allt som sänds upp till minst 100 kilometers höjd ska ha tillstånd, men man gör ingen skillnad på en (vertikal) raket som bär på exempelvis satelliter och en som bär på människor.

Eftersom horisontella startar och slutar på en flygplats menar man att det borde regleras inom luftfartslagstiftningen, där Transportstyrelsen är ansvarig myndighet. Transportstyrelsen bekräftar till Warp News att man delar utredningens uppfattning i detta.

Utredningen menar också att liknande säkerhetsföreskrifter borde gälla oavsett om det är vertikala eller horisontella flygningar, och att dessa borde utarbetas inom ramen för luftfartslagstiftningen.

Steg framåt, men frågetecken kvarstår

När Warp News pratar med branschföreträdare återstår många frågetecken, som exakt vad som kommer krävas för ett tillstånd. Kommer det exempelvis krävas en certifiering av själva rymdfarkosten? Transportstyrelsen nämner själva ett frågetecken kring piloterna på rymdfarkosten som släpps från flygplanet vid horisontella flygningar, vad för certifiering ska gälla för dem?

Det kommer dock sannolikt inte behöva någon vidare utveckling av lagstiftningen för att svensk rymdturism ska bli möjligt.

Blir gruvdrift på asteroider möjligt nu?

Att för ett svenskt företag eller projekt bryta mineraler eller något annat på en annan himlakropp, som en asteroid, kommer det krävas tillstånd. Rymdstyrelsen kommer med den nya lagen ha rätt att ge tillstånd för det, men om tillstånd kommer ges påverkas av regeringens inställning i frågan. För närvarande delar inte regeringen uppfattningen från USA och Luxemburg, som har gått före med lagstiftning, om att tillåta gruvdrift på asteroider innan en internationell överenskommelse finns på plats.

I Sverige är Liberalerna av uppfattningen att gruvdrift på asteroider ska vara tillåtet.*

Det främsta skälet för gruvdrift på asteroider är att använda mineraler och andra naturresurser för att möjliggöra människans expansion i solsystemet.

Mathias Sundin
*Asteroidbrytning var en fråga jag jobba med under min tid i Sveriges riksdag och det var på mitt förslag som Liberalerna antog det som sin åsikt. Jag har skrivit en krönika om vad som krävs nu för att göra rymdturism till verklighet i Sverige.

🚀 Kan nya rymdministern, Anna Ekström, lyfta svensk rymd?
Med små insatser kan svensk rymd verkligen lyfta, men intresset från svenska politiker har varit svalt. Om nya rymdminister Anna Ekström kan bidra till en nystart kommer vi se många nya jobb, spetsteknologi, en positiv påverkan på människans framtid och marknadsföring av Sverige.

Missa inte vår Optimist's Edge-artikel om gruvdrift på asteroid.

💡 Optimist’s Edge: I rymden finns alla mineraler vi behöver
Jordens resurser är begränsade. Men inte långt från vår planet finns det ett överflöd. Asteroidbrytning blir allt mer realistiskt och i den här artikeln får du en Edge och kunskap om vad som väntar.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.