Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 Nasas experiment kan rĂ€dda jorden frĂ„n asteroider i framtiden

🛰 Nasas experiment kan rĂ€dda jorden frĂ„n asteroider i framtiden

Genom att krascha en rymdsond pÄ ytan av en liten asteroid lyckades Nasa Àndra asteroidens bana genom rymden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Nasa har med flit lÄtit en liten rymdsond vid namn Dart krascha rakt in i en asteroid. PoÀngen med det var att se om det gick att Àndra asteroidens bana.

Resultatet av kraschen var att den lilla asteroiden, Dimorphos, tydligt Àndrade sin bana. Ett resultat som ger oss hopp om att kunna undvika dinosauriernas öde om en jÀttelik asteroid skulle riskera att trÀffa jorden i framtiden.

Dimorphos har en diameter pÄ 160 meter och roterar som en liten mÄne runt en annan asteroid, Didiymos, som Àr 780 meter i diameter. Nasa undersökte först hur lÄng tid det tar för Dimorphos att fÀrdas ett varv runt Didiymos. Om man kunde Àndra omloppstiden med 73 sekunder skulle det vara tillrÀckligt för att bevisa att det gÄr att förÀndra en asteroids bana med den hÀr metoden.

Dart, som Àr ungefÀr sÄ stor som ett kylskÄp, slog de förvÀntningarna med hÀstlÀngder. Enligt Nasas analys sÄ Àndrades Dimorphos omloppsbana med hela 32 minuter.

”Det hĂ€r rymduppdraget visar att Nasa Ă€r berett pĂ„ vad Ă€n universum kan utsĂ€tta oss för. Nasa har bevisat att vi Ă€r en seriös försvarare av denna planet”, sĂ€ger Nasachefen Bill Nelson, i ett pressmeddelande.

Nasas forskare ska nu fortsÀtta analysera kraschen för att se hur Dimorphos pÄverkades.

”Dart har gett oss fascinerade data över bĂ„de asteroidens sammansĂ€ttning och hur en rymdsond kan anvĂ€ndas för att försvara planeten. Dart-teamet fortsĂ€tter arbeta med alla data för att helt förstĂ„ hur detta första test av att försvara planeten genom att Ă€ndra en asteroids bana fungerade”, sĂ€ger Nancy Chabot, Nasa-koordinator för Dart-uppdraget.

🚀 Esa startar projekt för att skydda jorden frĂ„n asteroider
Sonden Hera ska mÀta hur mycket vi kan Àndra en asteroids bana genom att krascha en rymdsond in i asteroiden.
📡 Nya ögon mot rymden ska upptĂ€cka hotande asteroider
Ett nytt teleskop vid La Silla observatoriet i Chile ska hjÀlpa till att skydda jorden mot hotande asteroider. Det nya teleskopet Àr en del av en vÀrldssatsning för att kartlÀgga och identifiera nÀrliggande objekt i rymden.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.