Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 Nasas experiment kan rädda jorden från asteroider i framtiden

🛰 Nasas experiment kan rädda jorden från asteroider i framtiden

Genom att krascha en rymdsond på ytan av en liten asteroid lyckades Nasa ändra asteroidens bana genom rymden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Nasa har med flit låtit en liten rymdsond vid namn Dart krascha rakt in i en asteroid. Poängen med det var att se om det gick att ändra asteroidens bana.

Resultatet av kraschen var att den lilla asteroiden, Dimorphos, tydligt ändrade sin bana. Ett resultat som ger oss hopp om att kunna undvika dinosauriernas öde om en jättelik asteroid skulle riskera att träffa jorden i framtiden.

Dimorphos har en diameter på 160 meter och roterar som en liten måne runt en annan asteroid, Didiymos, som är 780 meter i diameter. Nasa undersökte först hur lång tid det tar för Dimorphos att färdas ett varv runt Didiymos. Om man kunde ändra omloppstiden med 73 sekunder skulle det vara tillräckligt för att bevisa att det går att förändra en asteroids bana med den här metoden.

Dart, som är ungefär så stor som ett kylskåp, slog de förväntningarna med hästlängder. Enligt Nasas analys så ändrades Dimorphos omloppsbana med hela 32 minuter.

”Det här rymduppdraget visar att Nasa är berett på vad än universum kan utsätta oss för. Nasa har bevisat att vi är en seriös försvarare av denna planet”, säger Nasachefen Bill Nelson, i ett pressmeddelande.

Nasas forskare ska nu fortsätta analysera kraschen för att se hur Dimorphos påverkades.

”Dart har gett oss fascinerade data över både asteroidens sammansättning och hur en rymdsond kan användas för att försvara planeten. Dart-teamet fortsätter arbeta med alla data för att helt förstå hur detta första test av att försvara planeten genom att ändra en asteroids bana fungerade”, säger Nancy Chabot, Nasa-koordinator för Dart-uppdraget.

🚀 Esa startar projekt för att skydda jorden från asteroider
Sonden Hera ska mäta hur mycket vi kan ändra en asteroids bana genom att krascha en rymdsond in i asteroiden.
📡 Nya ögon mot rymden ska upptäcka hotande asteroider
Ett nytt teleskop vid La Silla observatoriet i Chile ska hjälpa till att skydda jorden mot hotande asteroider. Det nya teleskopet är en del av en världssatsning för att kartlägga och identifiera närliggande objekt i rymden.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.