Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📡 Nya ögon mot rymden ska upptĂ€cka hotande asteroider

📡 Nya ögon mot rymden ska upptĂ€cka hotande asteroider

Ett nytt teleskop vid La Silla observatoriet i Chile ska hjÀlpa till att skydda jorden mot hotande asteroider. Det nya teleskopet Àr en del av en vÀrldssatsning för att kartlÀgga och identifiera nÀrliggande objekt i rymden.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

Asteroider pÄ kollissionskurs med jorden Àr ett hot mot mÀnskligheten likvÀl pÄ bioduken som i verkligheten. Farliga asteroidnedslag Àr otroligt sÀllsynta men om en asteroid skulle vara pÄ vÀg mot jorden vill vi kunna förebygga en kollision.

Det Europeiska sydobservatoriet (ESO) och den Europeiska rymdorganisationen (ESA) driver tillsamans TBT-projektet med syftet att kartlÀgga och identifiera nÀrliggande objekt runt jordens.  Ivo Saviane, platschef pÄ La Silla-observatoriet, berÀttar i ett pressmeddelande om teleskopets betydelse i jakten pÄ asteroider:

För att kunna berÀkna hur stor risken Àr att jorden ska kollidera med en smÄplanet [asteroid] mÄste vi först hitta dessa objekt. TBT-projektet Àr ett steg i denna riktning.

Asteroider Àr smÄ steniga objekt som kretsar runt solen. I vÄrt solsystem finns tvÄ asteroidbÀlten: huvudasteroidbÀltet och KuiperbÀltet. HuvudasteroidbÀltet befinner sig mellan Mars och Jupiter, medan KuiperbÀltet strÀcker sig betydligt lÀngre ut, med början vid Neptunus bana.

I vÄrt solsystem finns det mÄnga asteroider. Mellan Mars och Jupiter har ett bÀlte av asteroider skapats, och lÀngre ut finns Kuiper bÀltet. Bild: NASA/Caltech

Ny teknik för att kartlÀgga asteroider

TBT2 Àr utrustad med ny teknik och mjukvara, redo att tillsammans med sitt tvillingteleskop i Spanien leta efter asteroider. Teleskopet Àr 56 cm i diameter och utvecklat för att detektera snabba objekt pÄ himlen. TBT-projektet driver Europeiska sydobservatoriet (ESO) tillsammans med Europeiska rymdorganisationen (ESA).

En asteroidjakt handlar mycket om sannolikhet. SmÄ asteroider och mindre rymdstenar nÄr jordens yta periodvis varje Är, men det Àr ytterst liten sannolikhet att en asteroid med potential att göra stor skada slÄr ner. En mindre asteroid brinner upp i atmosfÀren utan att varken mÀrkas eller göra nÄgon skada.

Men om en stor asteroid skulle falla in mot jorden Àr det inte sÀkert att den brinner upp i atmosfÀren.  I sÄdant fall Àr tiden frÄn detektion till kollision mycket kritisk. För att förbÀttra chanserna att undvika en kollision behöver nÀrliggande objekt kring jorden kartlÀggas och framtida banor berÀknas kontinuerligt.

Idag finns över 25 000 objekt kartlagda och samtliga utgör inget hot mot jorden. Dock behöver vi hela tiden ha koll pÄ inkommande rymdstenar, nÄgot som TBT2-teleskopet kommer att hjÀlpa till med.

Test-Bed Telescope 2 (TBT2) vid La Sillaobservatoriet i Chile Bild: ESO

Konferens med mÄl att finna lösningar

Mellan den 26:e och 28:e april höll NASA i en online-konferens under namnet Planetary defense conference för att ta fram nya, samt förfina tidigare, strategier vid en asteroid-krissituation. Konferensen anordnades av NASAs avdelning Center for Near Earth Object Studies som arbetar med att utveckla tekniker och strategier för att kartlÀgga och berÀkna banor av nÀrliggande objekt kring jorden, som exempelvis asteroider.

Under konferensen testade de ut ett hypotetiskt scenario dÀr deltagarna precis fÄtt reda pÄ att en asteroid kommer att kollidera med jorden redan den 20 oktober i Är. PÄ space.com beskrivs hur fallet utvecklades precis som det skulle göra i verkligheten: frÄn detektion, till spÄrning och till att olika planer skapas. I diskussionen deltog personer frÄn mÄnga olika yrken, sÄ som forskare och advokater, för att tillsammans bena ut svÄrigheterna och komma fram till lösningar.

I detta pÄhittade scenariot hade asteroiden först en 1:2500 risk att kollidera med jorden, men en veckas observation ökade risken till 1:20. Asteroiden hade en sannolikhet pÄ 97% att explodera över havet och inte orsaka nÄgon skada, men en 3% risk för att göra det motsatta Àr orovÀckande.

Hur vi kan undvika en asteroidkollision

För att undvika en kollision Àr ett tÀnkbart alternativ att Àndra asteroidens bana. För att förÀndra asteroidens bana skulle det behövas skickas upp en raket som i hög hastighet krockar med asteroiden, detta föreslÄs tillexempel av en forskargrupp i rapport frÄn 2020 och beskrivs av NASA som ett av huvudalternativen. Asteroiden skulle dÄ tappa hastighet och dess bana förÀndras. Ett annat alternativ Àr att skicka upp mÄnga mindre raketer, skriver Jennifer Chu frÄn MIT News office. FörÀndringen (sÄ lÀnge objektet Àr pÄ tillrÀckligt avstÄnd) skulle endast behöva vara ytterst liten för att asteroiden ska missa jorden. Denna metod krÀver dock att asteroiden upptÀcks i tid.

En "kinetic impacter" (en del av en raket) kan anvÀndas för att förÀndra en asteroids bana. Bild: NASA

En annan strategi Àr att sprÀnga asteroiden i mindre bitar som sedan kan brinna upp i atmosfÀren. Alternativt sprÀnga den till stoft med kÀrnvapen.

I NASAs scenario var ingen av metoderna perfekt och det NASAs Center for Near Earth Object Studies vill göra Ă€r att kartlĂ€gga alla potentiella hot för att hinna agera i tid. Även om vi har möjligheten att sprĂ€nga asteroiden i bitar, kan dessa bitar leda till skador.

Det Àr tydligt att det Àr av stor vikt att precisera och utveckla metoder för att kartlÀgga och berÀkna asteroiders banor, sÄ att potentiella hot kan bli upptÀckta i tid.

Omslagsbild: NASA/JPL-Caltech


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.