Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌒 NASA söker Starship-konkurrent

🌒 NASA söker Starship-konkurrent

Med en avsedd permanent närvaro på månen siktar NASA nu på att ha två separata rymdfarkoster från olika företag.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Vi har tidigare rapporterat om SpaceXs Starship, en farkost framtagen för att ta NASA-astronauter till månen och mars. Onsdagen den 23 mars tillkännagav de planer på att finansiera en konkurrerande månlandaremodell.

Det nya kontraktet går under namnet Sustaining Lunar Development och som namnet antyder är målet att skapa en farkost som lämpar sig för upprepade och återkommande uppdrag. Vad detta specifikt innebär är oklart, utöver möjligheten att docka till rymdstationen Gateway samt bära en större besättning och nyttolast till ytan.

Detta specifika kontrakt är ett som SpaceX inte får ansöka om. Det beror inte på en bristande tilltro på SpaceX, eftersom det företaget också får i uppdrag att modifiera sin farkost på liknande sätt. Syftet är istället att gardera sig och att ha två erfarna aktörer som kan tillhandahålla dessa tjänster.

Space X:s Starship. Bild: SpaceX

Inom ramen för Artemis kommer NASA att genomföra en serie banbrytande uppdrag på och runt månen för att förbereda sig för nästa gigantiska språng för mänskligheten: ett besättningsuppdrag till Mars(...) Konkurrens är avgörande för vår framgång på månens yta och bortom , vilket säkerställer att vi har förmågan att utföra en takt av uppdrag under det kommande decenniet, säger Bill Nelson, NASA-administratör.

Ett troligt, om än inte uttryckligen angett skäl till detta skulle också vara att skapa en bransch med konkurrerande parter, vilket i sin tur skulle kunna göra månen tillgänglig för kommersiella aktörer. Detta skulle i så fall vara i linje med visionen om att skapa en självförsörjande månekonomi.

🌓 Bas i omlopp runt månen är första steget till Mars och vidare
50 år efter mänsklighetens första steg på månytan strävar NASA efter att återuppbygga sin förmåga, denna gång med ett långsiktigt projekt i åtanke.
🚀 Ny information om Starship att vänta inom kort
Enligt en Tweet av Elon Musk kan vi förvänta oss en stor uppdatering om det spektakulära interplanetära fordonet.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter