Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌒 NASA söker Starship-konkurrent

🌒 NASA söker Starship-konkurrent

Med en avsedd permanent nÀrvaro pÄ mÄnen siktar NASA nu pÄ att ha tvÄ separata rymdfarkoster frÄn olika företag.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Vi har tidigare rapporterat om SpaceXs Starship, en farkost framtagen för att ta NASA-astronauter till mÄnen och mars. Onsdagen den 23 mars tillkÀnnagav de planer pÄ att finansiera en konkurrerande mÄnlandaremodell.

Det nya kontraktet gÄr under namnet Sustaining Lunar Development och som namnet antyder Àr mÄlet att skapa en farkost som lÀmpar sig för upprepade och Äterkommande uppdrag. Vad detta specifikt innebÀr Àr oklart, utöver möjligheten att docka till rymdstationen Gateway samt bÀra en större besÀttning och nyttolast till ytan.

Detta specifika kontrakt Àr ett som SpaceX inte fÄr ansöka om. Det beror inte pÄ en bristande tilltro pÄ SpaceX, eftersom det företaget ocksÄ fÄr i uppdrag att modifiera sin farkost pÄ liknande sÀtt. Syftet Àr istÀllet att gardera sig och att ha tvÄ erfarna aktörer som kan tillhandahÄlla dessa tjÀnster.

Space X:s Starship. Bild: SpaceX

– Inom ramen för Artemis kommer NASA att genomföra en serie banbrytande uppdrag pĂ„ och runt mĂ„nen för att förbereda sig för nĂ€sta gigantiska sprĂ„ng för mĂ€nskligheten: ett besĂ€ttningsuppdrag till Mars(...) Konkurrens Ă€r avgörande för vĂ„r framgĂ„ng pĂ„ mĂ„nens yta och bortom , vilket sĂ€kerstĂ€ller att vi har förmĂ„gan att utföra en takt av uppdrag under det kommande decenniet, sĂ€ger Bill Nelson, NASA-administratör.

Ett troligt, om Àn inte uttryckligen angett skÀl till detta skulle ocksÄ vara att skapa en bransch med konkurrerande parter, vilket i sin tur skulle kunna göra mÄnen tillgÀnglig för kommersiella aktörer. Detta skulle i sÄ fall vara i linje med visionen om att skapa en sjÀlvförsörjande mÄnekonomi.

🌓 Bas i omlopp runt mĂ„nen Ă€r första steget till Mars och vidare
50 Är efter mÀnsklighetens första steg pÄ mÄnytan strÀvar NASA efter att Äteruppbygga sin förmÄga, denna gÄng med ett lÄngsiktigt projekt i Ätanke.
🚀 Ny information om Starship att vĂ€nta inom kort
Enligt en Tweet av Elon Musk kan vi förvÀnta oss en stor uppdatering om det spektakulÀra interplanetÀra fordonet.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.