Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌓 Bas i omlopp runt mĂ„nen Ă€r första steget till Mars och vidare

🌓 Bas i omlopp runt mĂ„nen Ă€r första steget till Mars och vidare

50 Är efter mÀnsklighetens första steg pÄ mÄnytan strÀvar NASA efter att Äteruppbygga sin förmÄga, denna gÄng med ett lÄngsiktigt projekt i Ätanke.

Vincent Roose
Vincent Roose

Dela artikeln

Det rör sig absolut inte om nÄgon hemlighet. Flera lÀnder och myndigheter med Kina och USA i spetsen, har angivit Mars som sitt nya mÄl för bemannad rymdutforskning. Dessa tillkÀnnagivanden samt hindren för sÄdana banbrytande uppdrag lÄter synnerligen spÀnnande. Efter sÄdana ord Àr tiden för handling kommen.

För att nÄ mÄlet Àr NASA: s resonemang okomplicerat: den bÀsta förberedelsen för ett bemannat uppdrag pÄ Mars kommer att vara att öva pÄ nÄgot vi har erfarenhet av. Men avsikten den hÀr gÄngen Àr inte bara att besöka mÄnen. NASA avser istÀllet att i omloppsbana runt mÄnen ha en robust utpost för livsuppehÄllande och tekniskt stöd: Gateway.

Man skickar inte bara ut mÀn och kvinnor i rymden utan vidare! Man mÄste först förutse sÄ mÄnga problem som möjligt och pÄ förhand lÀra ut snabba lösningar. För nÀr astronauterna vÀl Àr ombord Àr allt utanför deras skepp ett hot mot deras överlevnad. Ta Apollo 11 -uppdraget som exempel. Innan dess hade fem obemannade landningsfarkoster slagit ner i mÄnytan och en bemannad rymdfarkost hade flugit runt mÄnen. Trots riskerna hade Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins allt de behövde för att se sitt uppdrag lyckas.

Gateway stÄr som ett pelarsteg pÄ vÀgen till Mars.

Gateway kommer bli en sprÄngbrÀda för vidare utforskning av vÄrat solsystem. Bild: NASA

En bas för vidare utforskning

Som passande analogi: nÀr du planerar en resa till ett frÀmmande land skaffar du dig ett hotellrum som kommer att bli din bas innan du utforskar nÀrliggande omrÄden. Gateway kommer inte att skilja sig mycket frÄn dina semesterhotell, förutom att NASA mÄste bygga och skicka det sjÀlv först. Det Àr utformat för att kunna byggas ut med utrustning för regelbundna mÄnlandningar, dÀribland boende och logistikfunktioner.

För det första kommer Gateway förse besökande astronauter med Power and Propulsion Element (PPE), en soldriven framdrivningsmodul pÄ 60-kilowatt för att tillgodose basens behov. Maxar Technologies har valts ut för att bygga personlig skyddsutrustning.

För det andra kommer Gateway att erbjuda skydd för besökare. För detta ÀndamÄl kommer det att omfatta en bostads- och logistik-modul (HALO). Den kan liknas vid en stuga frÄn vilken besÀttningen styra, lagra och kommunicera. Northrop Grumman kommer att övervaka utformningen av Gateways livskvarter.

För det tredje kommer Gateway att behöva logistikstöd för alla inkommande uppdrag, antingen vetenskapliga eller kommersiella. Och utan överraskning kommer denna del av programmet att ligga i hÀnderna pÄ Elon Musks SpaceX. Deras Falcon Heavy -farkost ska lyfta PPE och HALO tillsammans i november 2024.

Bilder: NASA


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.