Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚀 SpaceX planerar Ă€nnu större Starships

🚀 SpaceX planerar Ă€nnu större Starships

Företaget utvecklar en jÀtteraket, Starship, som ska kunna ÄteranvÀndas och kraftigt minska kostnaderna att skjuta upp saker i rymden och till Mars. De planerar uppgraderade modeller av Starship, som kan lyfta 200 ton eller mer, och ÀndÄ vara fullt ÄteranvÀndbara.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Inför SpaceX anstĂ€llda har Elon Musk uppdaterat sin vision för hur de ska ta mĂ€nniskan till Mars och etablerade en sjĂ€lvförsörjande koloni dĂ€r.
  • Nyckeln Ă€r raket som utvecklas nu, Starship, som ska kunna Ă„teranvĂ€ndas och kraftigt minska kostnaderna att skjuta upp saker i rymden och till Mars.
  • De planerar Ă€ven uppgraderade modeller av Starship. Starship 2 kommer kapabel att skjuta upo 100 ton och Starship 3 200 ton eller mer, och Ă€ndĂ„ vara fullt Ă„teranvĂ€ndbara.

Musks mÄngplanetÀra ambitioner blir alltmer trovÀrdiga

Elon Musk har under de senaste Ätta Ären talat offentligt om sin vision för en bosÀttning pÄ Mars, en vision som nu blir allt mer trovÀrdig tack vare SpaceX:s konkreta framsteg, menar rymdjournalisten Eric Berger.

Vid ett tal pÄ SpaceXs Starbase i södra Texas betonade Musk hur brÄttom det Àr. Inte för att jorden Àr en förlorad, utan av en önskan att mÀnniskan inte ska förbli en civilisation som endast finns en planet.

Företaget har genomfört 327 framgÄngsrika Falcon-uppskjutningar, varav 80 procent har anvÀnt ÄteranvÀnda boosterraketer. Musk betonar att ÄteranvÀndbarheten av Super Heavy-boostern, som skjuter upp Starship, Àr inom rÀckhÄll. NÀsta testflygning kommer att innefatta ett försök att landa boostern pÄ en prÄm i Mexikanska golfen.

Bygger mer, bygger större

SpaceX bygger ocksÄ ytterligare markbaserad infrastruktur. Ett andra uppskjutningstorn byggs i Texas och ytterligare tvÄ Starship-uppskjutningstorn planeras i Florida till slutet av 2025.

Starship kommer ocksÄ att bli större, frÀmst genom att förlÀnga dess lÀngd. Musk har skisserat planer för en "Starship 2", kapabel att lansera 100 ton till lÄg jordbana i helt ÄteranvÀndbart lÀge, och "Starship 3", med en kapacitet pÄ 200 ton eller mer.

Musk menade att man borde kunna skjuta upp Starships för mindre Àn det ursprungliga priset pÄ Falcon 1-raketen, som var 6 miljoner dollar. Starship skulle dock kunna bÀra 400 gÄnger lasten.

Miljoner ton till Mars

Musk siktar pÄ att sÄ smÄningom etablera mÀnniskor pÄ Mars som mÀnsklighetens första steg mot att bli en multiplanetÀr art. För detta krÀvs en befolkning pÄ cirka en miljon mÀnniskor pÄ Mars, med mÄnga miljoner ton förnödenheter sÄ att bosÀttarna kan grÀva, bygga och odla pÄ Mars för att bli sjÀlvförsörjande.

Att komma till Mars Àr komplicerat, men Musks vision blir allt mindre galenskap tack vare SpaceXs stora framsteg senaste Ären. Med ÄteranvÀndbarheten av raketer som en beprövad metod och en aktiv Starship-fabrik verkar Musks dröm om Mars inte lÀngre vara ouppnÄelig, menar Eric Berger.

LĂ€s gĂ€rna hela hans text: Elon Musk just gave another Mars speech—this time the vision seems tangible

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.