Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 Elon Musk levererar framtidens internet med Starlink-satelliter

🛰 Elon Musk levererar framtidens internet med Starlink-satelliter

Sega uppkopplingar och hackiga videomöten blir ett minne blott med Elon Musks nya satsning. Företagets division Starlink Ă€r i full gĂ„ng med att bygga ut ett satellitnĂ€tverk av "routrar” i rymden med kapacitet att globalisera internet en gĂ„ng för alla.

Cornelia Ekvall
Cornelia Ekvall

Dela artikeln

SpaceX fortsÀtter att imponera pÄ vÀrlden genom att göra det omöjliga. Starlink Àr Elon Musks satsning pÄ att bli en ledande internetleverantör, dÀr han vill leverera pÄlitligt och snabbt internet till hela jordens befolkning. De första satelliterna skickades upp 2019, och det var senast den 24 november som fler satelliter skickades upp frÄn Cape Canaveral, Florida.

BÀttre Àn inget: pris och förvÀntningar

I Starlinks nyligen lanserade Better Than Nothing program har anvÀndare fÄtt chansen att testa deras internettjÀnst. SpaceX har innan prioriterat att ge tillgÄng till rÀddningstjÀnsten och personer som saknar tillgÄng till internet. Redan i augusti i Är hade nÀstan 700 000 amerikaner visat intresse för Beta-tjÀnsten, rapporterar CNBC.

Enligt Ars Technica fÄr en person betala $499 för utrustningen och sedan prenumerera pÄ internettjÀnsten för $99 i mÄnaden. SpaceX har indikerat att hastigheterna inte kommer uppnÄ maximala förmÄgan under betaprogrammet. Trots detta uppger anvÀndare att det Àr oerhört nöjda och att de har en nedladdningshastighet pÄ över 160 Mbps, en hastighet snabbare Àn 95 % av USAs standarduppkopplingar, enligt Ookla. En anvÀndare berÀttar pÄ Reddit  att han uppnÄtt en nedladdningshastighet pÄ 174 Mbps- pÄ landsbygden i Montana!

Fler hastighetstester har publicerats pÄ Reddit.

Uppskjutning och kapacitet

SpaceXs satellitsatsningen Àr innovativ med nya tekniker och mÄnga miljoner dollar har investerats. Det var redan 2018 som prototyperna Tintin A och B skickades upp. Detta visade Elon Musk sjÀlvklart stolt upp pÄ sin Twitter:

Det dröjde dock inte lÀnge förrÀn de första fÀrdiga satelliterna var redo för avfÀrd. Den 23 maj 2019 skickades 60 Starlink-satelliter upp med Falcon 9 frÄn Cape Canaveral, Florida. Satelliterna Àr utformade sÄ att de kan staplas pÄ varandra för att maximera antalet som kan skickas upp under en uppskjutning, och dÀrav maximera kapaciteten. Denna last var dÄ den tyngsta som SpaceX hade skickat upp. Under en presentation i somras berÀttade Elon Musk att SpaceX producerar 120 satelliter i mÄnaden, rapporterar CNBC.

MÄlet Àr att placera tusentals satelliter i omloppsbana, och idag Àr de redan en bra bit pÄ vÀg med nÀstan 900 aktiva satelliter runt vÄr planet. Grundaren av Quilty Analystics, Chris Quilty, förklarar för CNBC vad SpaceX framgÄngar betyder i jÀmförelse med andra företag inom samma bransch. Quilty berÀttar att SpaceX tillverkar satelliter i en hastighet som aldrig uppnÄtts av ett privat företag. Som jÀmförelse producerade företaget Iridium som mest sex satelliter i mÄnaden- och de höll det tidigare rekordet. Med andra ord bygger SpaceX satelliter 20 gÄnger snabbare Àn Iridium och visar dÀrav pÄ en otrolig kapacitet.

Med den ökade produktionen och efterfrÄgan har SpaceX ansökt om tillÄtelse att utöka sina anvÀndarterminaler frÄn 1 miljon till 5 miljoner hos USAs Federal Communications and Commission (FCC). Antalet anvÀndare ökar och SpaceX tar sig snabbt nÀrmare sitt mÄl.

I en Reddit-trÄd svarar Matt Monson, direktör för Starlinks programvara, pÄ frÄgor om satellitsatsningen. DÀr beskriver Monson ett av hans favoritminnen frÄn hans tid hos SpaceX:

Första gĂ„ngen vi skickade upp 60 satelliter med Falcon, hade vi designat ett ”allt pĂ„ en gĂ„ng”-system. Det var svĂ„rt att förutsĂ€ga till 100% hur det skulle fungera i verkligheten, och jag minns att jag satt dĂ€r pĂ„ uppskjutningsdagen och tĂ€nkte: Ok. Om en timme Ă€r vi antingen idioter som försöker Ă„stadkomma nĂ„got som uppenbarligen aldrig skulle fungera, eller uppenbara genier som skjuter upp satelliter pĂ„ det mest sjĂ€lvklara sĂ€ttet. Som tur var gick det bra.

FramgÄngarna fortsÀtter och senast den 24 november i Är skickade företaget upp ytterligare 60 satelliter i och med deras 16e Starlink-mission. I videon kan du se uppskjutningen.

Unik design

Starlinks satelliter har en unik och innovativ design. Deras ingenjörsmÀssigt enastÄende kompakthet gör det möjligt att skicka upp mÄnga satelliter vid samma tillfÀlle. VÀl i rymden kommer de sakta med sÀkert att distansera sig frÄn varandra och placera sig i deras rÀtta omloppsbanor.

Starlink-satelliter Àr otroligt kompakta och kan dÀrför staplas pÄ varandra under uppskjutningen. KÀlla: SpaceX

En satellit vĂ€ger ungefĂ€r 260 kg och bestĂ„r av fyra phased array- antenner, en solpanel och en jonmotor. Dessutom Ă€r satelliterna utrustade med ett system som autonomt ska undvika kollisioner. ”Ett autonomt system minskar risken för mĂ€nskliga fel, och skapar dĂ€rav ett mer pĂ„litligt system”, stĂ„r det pĂ„ Starlinks hemsida.

VÀl i omloppsbana ligger satelliterna pÄ en lÀgre höjd Àn traditionellt, pÄ en höjd av 550 000 m.ö.h i jÀmförelse med över 100 000 m.ö.a. som Àr betydligt vanligare. Om en satellit slutar att fungera, kommer systemet automatiskt att styra den bort frÄn dess omloppsbana. Om styrsystemet helt slutar att fungera, kommer satelliten sakta med sÀkert ta sig in i atmosfÀren och brinna upp (en process som gÄr betydligt snabbare Àn för traditionella satelliter tack vare den lÀgre altituden).

Ljusstarka objekt

TyvÀrr har satelliterna skapat oro bland mÄnga astronomer. Det visade sig snabbt att Starlinks satelliter reflekterar mycket ljus frÄn solen och dÀrav stör observationer och mÀtningar. Forskare Àr oroliga att detta ska bli ett vÀxande problem i och med att SpaceX skickar upp fler och fler satelliter.

För att motverka ljusföroreningar konsulterar SpaceX astronomer för att finna lösningar. För att minska och förebygga ljusproblemen har de diskuterat flera lösningar. Elon Musk har pÄ Twitter poÀngterat att vid stora astronomiska observationer kan satelliternas reflekterande delar programmeras att vÀndas bort. Vidare har Starlink och Musk jobbat pÄ att sÀnka satelitteras reflektionsförmÄga genom att designa dem mörkare, d.v.s. genom att tÀcka över reflekterande delar. En faktor som företaget fortfarande jobbar pÄ.

SpaceX har designat deras kommande satelliter mörkare för att minska reflektionsförmÄgam. KÀlla: SpaceX

Elon Musk har som privat aktör förÀndrat vÀldens bild av vad ett privat företag kan Ästadkomma- och Starlink Àr inte ett undantag. Idag Àr Elon Musk en av vÀrldens rikaste privatpersoner. Enligt Forbes Àr SpaceX idag vÀrderat till $36 miljarder, samtidigt som Elon Musk sjÀlv har en prislapp pÄ $128 miljarder!

Samtidigt har den amerikanska investeringsbanken Morgan Stanley dubblat sin framtidsvÀrdering av SpaceX. Som ett av vÀrldens snabbaste vÀxande företag inom rymdindustrin, estimerar Morgan Stanley att SpaceX kommer att vara vÀrt $100 miljarder! I ett besked till företagets investerare skrev Morgan Stanleys analytiker Adam Jones att:

SpaceX fortsÀtter att faststÀlla sin ledande plats inom rymdindustrin. VÄr ökade basvÀrdering motiveras med viktiga milstolpar sÄ som Starlink, Starship och statliga kontrakt.

Starlink-satsningen har mycket mer Àn ett ekonomiskt vÀrde. Med Starlink har SpaceX möjligheten att förÀndra jordens internetanvÀdning en gÄng för alla. I och med den pandemi vi idag lever i har det inte undgÄtt nÄgon hur beroende vi Àr av internet för att fÄ vÄr vardag att fungera. Utan internet hade distansjobb, utbildning och kontakt med vÀnner varit en stor utmaning under den rÄdande situationen.

Tack vare innovativa företag sÄsom SpaceX finns det hopp om att vi inom snar framtid kan sÀkerstÀlla och möjliggöra tillgÄngen till fungerade internet överallt pÄ jorden- Àven ute i stugorna i Norrlands djupaste skogar.

Starlink fÄr framtiden att komma snabbare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.