Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Hur utvecklingen av satellit-internet kommer att revolutionera vĂ€rlden

💡 Optimist's Edge: Hur utvecklingen av satellit-internet kommer att revolutionera vĂ€rlden

Efter 25 Är av lÄga hastigheter, störningar och dÄlig mottagning har satellit-internet fÄtt ett dÄligt rykte. Men med ny teknik förÀndrar satellit-internet, med Starlink i spetsen, branschen och startar nÀsta evolution av internettjÀnster med mÄlet att koppla upp hela jorden.

Cornelia Ekvall
Rich Spuller
Cornelia EkvallRich Spuller

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk tror

Satellit-internet har lÀnge varit förknippat med lÄng svarstid, opÄlitlig uppkoppling och lÄga hastigheter. Det har varit Àmnat för mÀnniskor som bor pÄ landet dÀr infrastruktur sÄsom bredband och fiber inte erbjuds. Efter att ha funnits pÄ marknaden i 25 Är har mÄnga tröttnat och tappat hoppet om att satellitbaserat internet nÄgonsin ska leva upp till förvÀntningarna och kunna konkurrera med andra tjÀnster pÄ marknaden.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Denna veckas Optimist's Edge-artikel Àr lite annorlunda i jÀmförelse med de tidigare. Vad folk tror om satellit-internet har varit sant under en lÄng tid och bevisen Àr tydliga. Det finns miljarder mÀnniskor som fortfarande, Är 2021, inte har tillgÄng till internet. Och att fortsÀtta satsa pÄ fiber och bredbandsinternet kommer inte kunna ge dessa personer tillgÄng till internet.

NĂ€sta evolution av internet kommer att vara genom satelliter – en industri ledd av SpaceX Starlink.

💡 Optimist's Edge

Vad skulle det innebĂ€ra om alla pĂ„ jorden var uppkopplade mot internet? Som samhĂ€lle har vi gjort otroliga framsteg de senaste tre decennierna. VĂ„r vardag har förĂ€ndrats helt sedan “the World Wide Web” gjorde entrĂ© för 30 Ă„r sedan. Mobiltelefoner, navigationssystem, sociala medier, videokonferenser – vĂ„ra liv Ă€r beroende av att vi har tillgĂ„ng till internet. Det Ă€r svĂ„rt att förestĂ€lla sig omfattningen av de framsteg vi har gjort och hur de har pĂ„verkat oss som samhĂ€lle pĂ„ sĂ„ kort tid. Men vad som ofta glöms bort Ă€r att denna utveckling har gjorts med halva mĂ€nskligheten nĂ€rvarande.

Vad kommer att hÀnda nÀr alla pÄ jorden blir uppkopplade? Minns du det gamla ordsprÄket att historien upprepar sig? TÀnk pÄ vad som hÀnde nÀr mÀnniskan uppfann tryckpressen pÄ 1400-talet eller nÀr elektriciteten och telefonen intog vÀrlden under 1800-talet. Med varje framsteg skedde en explosion av nytÀnkande och innovation och i snabb takt utvecklade vi hur vi kommunicerar med varandra. Nu Àr miljarder mÀnniskor pÄ vÀg att ta detta steg.

👇 SĂ„ fĂ„r du the Optimist's Edge

NĂ€sta evolution av satellit-internet finns redan pĂ„ marknaden. SpaceX dominerar med sin tjĂ€nst Starlink, dĂ€r ett betaprogram finns tillgĂ€ngligt för ett vĂ€xande antal personer och lĂ€nder. Även om internettjĂ€nsten inte erbjuds dĂ€r du bor just nu, kan du förbestĂ€lla ett kit pĂ„ Starlinks hemsida. Vi tycker att du ska övervĂ€ga att göra detta Ă€ven om du har tillgĂ„ng till bredband eller fiber som du Ă€r nöjd med, i den lĂ€ngre versionen av artikeln förklarar vi varför.

Starlink Àr dock inte den enda tjÀnsten pÄ marknaden. Fler företag sÄsom Amazon och OneWeb har intagit branschen och fler Àr pÄ vÀg. Det finns stora möjligheter för jobbsökare, entreprenörer och investerare.

NÀstan fyra miljarder mÀnniskor kommer snart ha att tillgÄng till internet för första gÄngen nÄgonsin. Fundera över potentialen hos alla dessa mÀnniskor som sitter pÄ otrolig kunskap och som nu för första gÄngen kommer att kunna sprida den. Kanske kommer dessa ideer att ge oss nya insikter och förÀndra vÀrlden för alltid.

Starlink Àr, Àn sÄ lÀnge, den dominerande aktören inom satellitinternet. Varje satellit drivs av solenergi. Bild: Starlink

📉 Vad folk tror

Satellit-internet har varit det sista valet för mÄnga nÀr det kommer till att vÀlja internettjÀnst. Det har frÀmst anvÀnds av mÀnniskor som verkligen inte har nÄgot annat val, som bott pÄ avlÀgsna platser eller ute pÄ landet, dÀr fiber och bredband Ànnu inte varit tillgÀngligt. Eller dÀr fiber har varit för dyrt för att investera i. Under de 25 Är som satellit-internet funnits pÄ marknaden har det fÄtt ett rykte av att vara opÄlitligt, ha höga svarstider och lÄga hastigheter.

Satellit-internet har, trots sitt dÄliga rykte, varit det enda alternativet för mÄnga som bor pÄ landet. Under de senaste Ären har de flesta hushÄll i Sverige haft möjligheten att ansluta sig till ett fibernÀtverk. Men detta Àr inte fallet i mÄnga andra delar av vÀrlden. Och mÄnga har antagit att pÄlitligt internet inte Àr nÄgot som kan förvÀntas utanför stÀderna.

Gerald Pine har tidigare arbetat inom militÀren, för USAs flygflotta, och har barn som gÄr i skolan. Han berÀttar om sin egen erfarenhet med satellit-internet i en kommentar till USAs Federal Communications Commission:

– Om det regnar eller snöar och barnen behöver lyssna pĂ„ en podcast, kolla pĂ„ nĂ„got utbildningsrelaterat, leta efter fakta eller lyssna pĂ„ deras lĂ€rare online, kan de inte göra det pĂ„ grund av att svarstiden Ă€r sĂ„ pass lĂ„ng. Dessutom tar det upp för mycket av vĂ„rt abonnemang
. vĂ„ra barn kan inte göra lĂ€xorna hemma.

Trots detta, och den frustration som Gerald och miljoner andra mĂ€nniskor utanför stĂ€derna kĂ€nner, Ă€r det en liten tröst att deras röster Ă„tminstone kan höras. Den andra delen av vĂ€rlden som inte har nĂ„gon som helst tillgĂ„ng till internet, hur ska de höras? Vi hade Ă€lskat att kunna frĂ„ga alla dem hur de tror att deras liv skulle förĂ€ndras om de tillgĂ„ng till internet. De representerar en stor del av mĂ€nskligheten – miljarder mĂ€nniskor.

Satellit-internet kan ge dessa mÀnniskor tillgÄng till internet.

Enligt flera kÀllor, sÄsom weforum.org och unicef.org, saknar fortfarande miljarder mÀnniskor tillgÄng till internet.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Denna veckas Optimist's Edge-artikel Àr lite annorlunda i jÀmförelse med de tidigare. Vad folk tror om satellitinternet har varit sant under en lÄng tid och bevisen Àr tydliga. MÀnniskorna bakom statistiken har upplevt hur dÄligt satellit-internet faktiskt har varit.

De senaste 25 Ären har nya framsteg inom branschen utvecklat snabbare och mer pÄlitliga uppkopplingsmöjligheter, men miljarder mÀnniskor Àr fortfarande utan uppkoppling.

Trots att vi lever i 2020-talet saknar fortfarande halva jordens befolkning tillgÄng till internet. I USA, trots att hela landet har tillgÄng till satellit-internet genom bland annat HugesNet och ViaSat, anvÀnder fortfarande 250 000 en uppringd förbindelse och strax över Ätta miljoner förlitar sig pÄ satellit-internet.

Men orsaken bakom mÄnga anvÀndares misstro kan vara:

 • LĂ„ng svarstid: Signaler mellan satelliter och anvĂ€ndares hem mĂ„ste fĂ€rdas lĂ„ngt. Det kan leda till vad vi till vardags brukar kalla “lagg”.
 • DatabegrĂ€nsningar: MĂ„nga leverantörer sĂ€tter en databegrĂ€nsning pĂ„ sina anvĂ€ndare, trots marknadsföring om att det Ă€r obegrĂ€nsat. I detta exempel kan du se hur “obegrĂ€nsad data” blir strypt till en lĂ„g hastighet pĂ„ 1-3 megabit per sekund (Mbps) efter att en viss datamĂ€ngd anvĂ€nts, vanligtvis 50 gigabyte (GB). För att kunna relatera detta till nĂ„got: ett video-samtal krĂ€ver vanligtvis 1 GB i timmen, en Youtube-video 3 GB i timmen och en film pĂ„ tvĂ„ timmar i 1080p kvalite krĂ€ver 15 GB. För ett vanligt hushĂ„ll skulle det endast ta nĂ„gra dagar att anvĂ€nda upp.
 • Ostabil uppkoppling: satellit-internet pĂ„verkas av vĂ€der och vind. Ett tjockt molntĂ€cke eller ett regnovĂ€der kan pĂ„verka uppkopplingen mycket.

Bredband och fiber Àr INTE lösningen

Det finns en gemensam nÀmnare mellan de miljoner mÀnniskor som förlitar sig pÄ dÄligt internet och de miljarder av mÀnniskor som inte alls har tillgÄng till internet. Den infrastruktur som krÀvs för att alla pÄ jorden ska fÄ tillgÄng till bredband och fiber finns inte.

Dessutom, i mÄnga lÀnder Àr det svÄrt att som privatperson finansiellt investera i fiber. Enligt USAs transportstyrelse kostar det ungefÀr $43,000, ungefÀr 380 000 svenska kronor, per kilometer att installera fiberkabel. Stora delar av kostnaden tvingas man sjÀlv ofta betala om man vill ansluta sig till ett fibernÀtverk.

Afrika Àr ett tydligt exempel pÄ en plats dÀr mÄnga saknar tillgÄng till internet. I en tidigare Optimist's Edge-artikel diskuterade vi hur ett fullstÀndigt uppkopplat Afrika skulle kunna se ut och vad det skulle betyda för vÀrlden. Ett ambitiöst projekt som just nu Àr pÄ gÄng Àr 2Africa, dÀr lÀnder vid Afrikas kust ska anslutas till fiber genom flera tusen mil av undervattenskablar. Sedan kan fler stÀder ansluta sig med utgÄngspunkt frÄn kusten. Detta Àr ett vÀldigt positivt projekt, men det förlitar sig pÄ en krÀvande infrastruktur som bÄde mÄste kunna byggas och underhÄllas. TyvÀrr kan inte heller projektet ge internettillgÄng till alla byar och personer.

Men det kan ett satellitbaserat internet.

2Africa kopplar upp 26 lÀnder i Afrika med Mellanöstern och Europa under 2023 och 2024.

Det vi inte kan fixa mÄste vi anpassa och utveckla

I takt med att vÀrlden utvecklas och fler teknologiska framsteg görs, blir fler och fler saker beroende av en stark och pÄlitlig internetuppkoppling. Det Àr inte lÀngre tÀnkbart att det finns personer som saknar internet. Det finns inte lÀngre utrymme för lÄngsamma uppkopplingar. Det Àr dags för nÀsta steg. Starlink.

Starlink lanserades den 23:e maj 2019 av företaget SpaceX. Med Starlink vill de erbjuda höghastighetsinternet som gÄr att lita pÄ, med tÀckning överallt pÄ jorden. Starlink Àr sÄ mycket mer Àn tidigare internetleverantörer och har potential att förÀndra marknaden. HÀr Àr nÄgra av anledningarna varför:

 • De ligger i lĂ„ga omloppsbanor. Detta möjliggör snabb svarstid och hög hastighet. Starlink-satelliter befinner sig över 60 gĂ„nger nĂ€rmare jorden Ă€n vad traditionella satelliter gör.
 • Rymdlasrar. Med hjĂ€lp av laserteknik kan satelliterna kommunicera med varandra vilket minskar behovet av markstationer. Lasertekniken kommer hjĂ€lpa till att förse avlĂ€gsna platser sĂ„som Antarktis och Saharaöknen med internet.
 • Avancerad teknik. Innanför Starlinks mottagardisk gömmer sig avancerad teknik. Likt en bikupa formar smĂ„ antenner en större antenn som kan kommunicera med flera satelliter i rymden samtidigt. Tillsammans skapar de en sĂ€ker och pĂ„litligt uppkoppling, Ă€ven i tuffare vĂ€der.

I oktober 2020 lanserade Starlink ett betaprogram (testprogram) med mÄl att erbjuda snabbt internet globalt. Prioritet Àr platser som verkligen behövde internet. Rich Spuller, Warp News medgrundare och medförfattare till denna artikel, har sjÀlv varit med i testprogrammet och anvÀnder Starlinks internet just nu.

− Starlink har varit banbrytande för mig. Jag bor en bit utanför North Carolina pĂ„ USAs östkust och har aldrig lyckats fĂ„ en internetservice som erbjuder snabbare internet Ă€n 12 Mbps. Med Starlink kan jag nĂ„ hastigheter uppĂ„t 250 Mbps med vĂ€ldigt lite störningar. Jag tappar uppkopplingen som mest tvĂ„ till tre gĂ„nger i veckan, men endast under nĂ„gra sekunder. Jag litar pĂ„ Starlink sĂ„ pass mycket att det idag Ă€r min enda internetleverantör, berĂ€ttar Rich Spuller.

Rich berÀttar mer om sin upplevelse med Starlink pÄ Warp News YouTube-kanal.

Fler företag intar branschen

Starlink Àr inte det enda företaget som satsar pÄ att utveckla branschen. Ett av de företag som ocksÄ vill skapa tillförlitligt och snabbt internet Àr OneWeb. De satsar frÀmst pÄ att förse internet till:

 • företag
 • myndigheter
 • marina verksamheter
 • flygindustrin

OneWeb har 650 satelliter i lÄg omloppsbana och förser utvalda kunder med internet, med mÄl att nÄ ut globalt under nÀsta Är. De erbjuder ocksÄ en anvÀndarvÀnlig plattform dÀr man kan finna produkter som Àr kompatibla med satellituppkoppling. Amazon expanderar verksamheten och satsar pÄ satellit-internet i projektet Kuiper.

OneWeb bygger en konstellation av satelliter för att erbjuda snabbt internet med lÄg svarstid över hela jorden. BildkÀlla: OneWeb

Även om OneWeb och Amazon satsar pĂ„ att bygga mindre konstellationer i jĂ€mförelse med Starlink, visar de att det Ă€r i rymden vi ska satsa för att skapa framtidens internet.

💡The Optimist's Edge

Tryckpressen förÀndrade vÄrt sÀtt att kommunicera för alltid, genom att göra det möjligt att sprida information snabbt och effektivt. KÀlla: Wikimedia Commons, William Skeen- Early Typography by William Skeen, Colombo, Ceylon, 1872

Global uppkoppling förÀndrar vÀrlden. Det skulle ha en enorm pÄverkan pÄ hur vi lever vÄr vardag och göra vÀrlden mer jÀmstÀlld genom att ge alla samma verktyg att jobba med. TÀnk om alla pÄ jorden skulle kunna anvÀnda internet. Vad skulle förÀndras?

Med internet skulle alla kunna utbilda sig, komma i kontakt med lÀkare och lÀra sig mer vÀrlden runt omkring. Med hjÀlp av internet gÄr det att lÀra sig i princip vad som helst. Det Àr en otrolig plattform för kunskap och kommunikation. FörestÀll dig potentialen om alla pÄ jorden skulle kunna utbyta kunskap med varandra. Alla de idéer som idag inte kan delas, men som skulle kunna göra det om alla hade tillgÄng till internet.

Internet kan ge en röst till alla pÄ jorden

Satellit-internet kan göra det möjligt för alla att ta del av internet eftersom det krÀver minimalt med infrastruktur, vilket gör det mer hÄllbart och ekonomiskt i lÀngden. Med hjÀlp av satelliter skulle alla, Àven de som lever i den mest avlÀgsna byn, kunna ansluta sig och ta del av utbildning, medicinsk rÄdgivning, information, ja alla de saker som vi i den vÀsterlÀndska vÀrlden tar för givet varje dag.

Det Àr dÀrför som satellit-internet Àr en Optimist's Edge. Likt tryckpressen kommer framsteg för satellit-internet att förÀndra den vÀrld vi lever i till det bÀttre genom att stÀrka vÄrt samhÀlle och se till att alla har tillgÄng till fundamentala och livsviktiga resurser.

SamhĂ€llet blev aldrig sig likt efter att tryckpressen uppfanns. Tryckpressen möjliggjorde snabb och smidig kommunikation. BildkĂ€lla: Wikimedia Commons, William Skeen – Early Typography by William Skeen, Colombo, Ceylon, 1872

👇 SĂ„ fĂ„r du the Optimist's Edge

Global internetuppkoppling kommer att kunna uppnÄs med nÀsta generation av internet-satelliter.

Starlink expanderar i en otrolig hastighet. Du kan förbestÀlla ett Starlink-kit pÄ deras hemsida. Deras internettjÀnst blir tillgÀnglig i fler och fler lÀnder för varje mÄnad som gÄr. En av de hÀftigaste funktionerna som framtidens Starlink lovar Àr att man ska kunna ta med sig sitt kit vart man Àn reser, nÄgot som Elon Musk tidigare antytt. Detta kommer att vara en smart applikation för nÄgon som vill byta frÄn fiber/bredband till satellit-internet, speciellt om man har exempelvis ett landstÀlle och vill spara in pengar genom att inte betala för tvÄ abonnemang.

Elon Musk har hintat om att du i framtiden kommer kunna ta med din Starlink och ha internetuppkoppling oavsett vart du befinner dig pÄ jorden.

Du kan söka jobb pÄ Amazon

Om du vill vara en del och hjÀlpa till att bygga framtidens internet kan du söka jobb pÄ Amazon. De letar efter mÄnga olika roller för att utveckla deras Kuiper Project.

Investera eller ge bidrag till de delar av vÀrlden som gör sig redo för en digital revolution

Som vi tidigare nÀmnt Àr en digital revolution pÄ gÄng i Afrika. MÄnga projekt och initiativ behöver stöd. Fintech Àr pÄ gÄng att blomstra under de kommande Ären och kan agera som en central utgÄngspunkt för viktiga delar av samhÀllet sÄsom byteshandel, sjukvÄrd och jordbruksutveckling.

Afrika Àr inte den enda regionen med lÀnder som saknar tillgÄng till internet. Enligt Googles sida GovermentPBL finns det 13 lÀnder i vÀrlden som antingen saknar tillgÄng till eller inte tillÄter medborgare att anvÀnda internet för att hitta information. SjÀlvklart kommer det uppstÄ politiska frÄgetecken och problem som kommer att behöva lösas om alla pÄ jorden ska anvÀnda internet.

FörstĂ„ kopplingen mellan innovation och vĂ€rldens utveckling – nĂ„got satellit-internet kan bidra till

Hur kommer det sig att mÀnniskors utveckling har varit sÄ anmÀrkningsvÀrd genom historien? Hur gick vi frÄn att vara en liten grupp av mÀnniskor i utkanten av Afrika för nÄgra hundra tusen Är sedan till att idag besöka andra himlakroppar? Vad finns bakom utvecklingen? Hur hittar mÀnskligheten alltid en vÀg? Svaret finns i alla innovationer genom historien och bakom varje stort framsteg.

Om vi hittar vad det Àr har vi svaret pÄ inte bara vÄr historia, men Àven vÄr framtid. Warp News VD Mathias Sundin svarade pÄ frÄgan i en TedX-förelÀsning 2018. Om du inte har sett detta innan, rekommenderar vi det starkt:

Why ideas are worth spreading | Mathias Sundin | TEDxNorrköping

AnvÀnd din röst och skriv pÄ en namninsamling

Om du lÀser eller lyssnar pÄ detta, Àr du en av de lyckligt lottade 50 procenten som har en "internet"-röst pÄ global skala. AnvÀnd den.

Ett exempel Àr en populÀr namninsamlingssida, change.org, dÀr det finns över 10 000 aktiva namninsamlingar angÄende internettillgÄng. SjÀlvklart Àr inte alla namninsamlingar för positiv och effektiv förÀndring, sÄ var aktsam innan du skriver pÄ för ditt stöd i nÄgon namninsamling. NÄgra insamlingar vi rekommenderar:

Oavsett vilken insamling du vill stödja, se till att sprida ditt stöd med dina vÀnner i exempelvis vÄr Premium Supporters-grupp pÄ Facebook.

Bjud in dina vÀnner och din familj att bli Premium Supporters och fÄ the Optimist's Edge. Skicka en lÀnk till den hÀr eller den Optimist's Edge-artikel som Àr din favorit för att ge dem möjligheten att bli en Warp News Premium Supporter och ta del av samma optimistiska innehÄll som du gör.

Du har nu en fördel eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?


❓ Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.