Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
😁 Costa Rica - den lyckligaste och mest hĂ„llbara platsen pĂ„ jorden?

😁 Costa Rica - den lyckligaste och mest hĂ„llbara platsen pĂ„ jorden?

Fascinerande saker hÀnder i Costa Rica. Inte nog med att landet toppar globala lyckorankningar, man har ocksÄ mÄnga hundraÄringar och 99 procent av landets energi produceras frÄn förnybar energi. Vad Àr hemligheten bakom det gröna lyckoparadiset?

Marco Borsari
Marco Borsari

Dela artikeln


I dagens konsumtionssamhÀlle anses ekonomiskt vÀlstÄnd vara nödvÀndigt för att uppnÄ personlig tillfredsstÀllelse, lÀngre livslÀngd och kanske till och med lycka.

Och statistiken, som i första hand bygger pÄ samma tankemodell, förstÀrker denna tes.

Men det finns en nation som stÀndigt slÄr hÄl pÄ vad alla studier pekar mot: Costa Rica. NÀr det gÀller rankningar av upplevd lycka, vÀlbefinnande och till och med förvÀntad livslÀngd sÄ ligger den latinamerikanska nationen stÀndigt i toppositionerna, ofta i tÀten. Samtidigt uppvisar landet ocksÄ ett mycket lÄgt ekologiskt fotavtryck liksom en hög respekt för miljön.

Hur Àr detta möjligt? Hur överglÀnser denna lilla nation starkare ekonomiska krafter, Àven de samhÀllen som investerar mycket i vÀlfÀrd.

Vi kommer i denna artikel att se hur det progressiva Costa Rica har utvecklats genom en cocktail av sorglös livsfilosofi, tillsammans med tydliga politiska val vad gÀller allt ifrÄn energi till miljö.

‌Ett lĂ„ngt och lyckligt liv i Costa Rica


Man tÀnker ju att det Àr var mans dröm att tillbringa ett lÄngt och lyckligt liv i ett tropiskt paradis.

ÄndĂ„ Ă€r detta inte alltid fallet. I statistiken över medellivslĂ€ngd och vĂ€lbefinnande leder allt som oftast de nordeuropeiska lĂ€nderna, medan mĂ„nga naturparadis och ekvatorialstater ligger lĂ€ngst ner pĂ„ rankingen.

Eller Ätminstone nÀstan alltid... i början av 2000-talet sÄ rörde en del statistik om rejÀlt i grytan, till exempel studien "Happiness in Nations" 2000-2009 dÀr Costa Rica övertrÀffade alla med hÀstlÀngder, Àven lÀnder som Norge, Schweiz och Danmark sÄg sig förbisprungna.

Lycka Àr dock en faktor som Àr lite klurig att definiera. MÄnga studier pÄ omrÄdet har gjorts och faktum Àr att Costa Rica har Äterkommande stuckit ut. World Database of Happiness innehÄller ett genomsnitt av alla studier som gjorts hittills och dÀr hamnar Costa Rica pÄ sjunde plats.

Intressant fakta: i sydamerikanska lÀnder skiljer sig kopplingen mellan lycka och BNP frÄn resten av vÀrlden. Men det lilla landet Costa Rica ligger alltjÀmt i tÀten för tillfredsstÀllelse med livet i detta omrÄde.

‌
Costa Ricas livsfilosofi exemplifieras av frasen "Pura Vida", som ofta anvÀnds av Ticos, landets invÄnare, vid olika tillfÀllen: som en hÀlsning eller för lyckönskningar eller tack. Det uttrycker tanken att ett gott liv kan levas pÄ ett enkelt, fridfullt och sanningsenligt sÀtt och med en sjÀlvklar kontakt med naturen.

Och inte bara ett lyckligt liv utan ocksÄ ett lÄngt liv.

FörvÀntad livslÀngd Àr ett begrepp som Àr mer direkt kopplat till ett lands BNP Àn vad personlig lycka Àr. Men Àven i det avseendet sÄ utmÀrker sig Costa Rica.

‌

Om man ser till statistiken för den amerikanska kontinenten sÄ Àr Costa Rica nÀst efter Kanada och övertrÀffar till och med USA med tvÄ poÀng (dvs.Är av medellivslÀngd)!

‌
Även forskningen om de blĂ„ zonerna, de omrĂ„den i vĂ€rlden dĂ€r fler hundraĂ„ringar bor, Ă€r intressant nĂ€r det gĂ€ller Costa Rica. Bland de fem största identifierade zonerna Ă€r nĂ€mligen Nicoya-halvön i Costa Rica den allra största.

Forskningen om de blÄ zonerna har identifierat nÄgra faktorer som hÀnger ihop med lÄng livslÀngd:

  • Tempo: att leva ett lĂ„ngsamt liv men med ett tydligt mĂ„l
  • Stam: att ha en bra kontakt med sin familj och slĂ€kt och en utvecklad social miljö med lĂ„ngvariga vĂ€nskaper
  • Natur: leva livet i kontakt med naturen, gĂ€rna utomhus och i solen
  • Kost: Ă€ta en lĂ€tt, hĂ€lsosam kost huvudsakligen baserad pĂ„ grönsaker och baljvĂ€xter samt dricka mineralrikt vatten
đŸœïž DĂ€rför kommer du – och planeten – leva lĂ€ngre med vĂ€xtbaserad kost
Vill du leva ett lĂ€ngre och hĂ€lsosammare liv? Är du ocksĂ„ sugen pĂ„ att hjĂ€lpa planeten att hĂ„lla lĂ€ngre? I sĂ„ fall har Marco Borsari vĂ€rdefull kunskap för dig.

‌
Ovan nÀmnda faktorer Äterspeglar mycket av idén om "Pura Vida."

Happy Planet Index rangordnar personligt vÀlbefinnande, förvÀntad livslÀngd och ekologiskt fotavtryck. Inte överraskande visar det sig att Costa Rica tydligt finns med i tÀten Àven hÀr och har gjort det under flera Är.

Ovanför PanamanÀset, den lilla mörka punkten till vÀnster Àr Costa Rica, dÀr ett litet koldioxidavtryck följer med en högre upplevd lycka.

I Costa Rica lever man verkligen inte dÄligt, och invÄnarna har goda chanser att nÄ 100-Ärsstrecket. Det beror mycket pÄ den rÄdande livsstilen och de val som landet gjort med hÀnsyn och respekt för miljön.

Det krÀvs ingen armé för att försvara en frodig skog

Det tysta och fridfulla livet Àr en av de centrala pelarna i "Pura Vida"-filosofin och de blÄ zonerna.

Faktum Àr att Costa Rica inte har haft en armé sedan 1949, dÄ landet sÄlde de flesta av sina vapen till grannlÀnderna. Det kan tyckas vara ett nonsensval att leva sÀkert, men detta har möjliggjort god politisk stabilitet utan militÀrkupper, vilket varit desto vanligare i grannlÀnderna.

Dessutom har det varit möjligt att investera mer i utbildning, hÀlsa, offentliga jobb och miljöskydd.

Red-eyed Tree Frog. Photo by Zdeněk Macháček / Unsplash
Costa Rica is a country very rich in natural resources, with the most incredible biodiversity per square kilometer of land. 

Trots den otroliga biologiska mÄngfalden sÄ har man sedan början av 1990-talet, efter Ärhundraden av markexploatering för monokulturgrödor, sÀrskilt kaffe och bananer, Costa Ricas skogar inte varit i sÀrskilt bra skick.

Vid denna tidpunkt började ett stort Äterplanteringsprojekt. Och nu Àr nÀrmare 30 procent av territoriet skyddat som en nationalpark! Som ett resultat har Costa Ricas skogsareal fördubblats, och projektet pÄgÄr fortfarande. Förra Äret vann Costa Ricas regering 2021 Ärs Earthshot Price-pris i kategorin "Skydda och ÄterstÀlla naturen".

Den stora omsorgen om det egna landet gynnar ett liv i kontakt med naturen, vilket Àven Àr en av de bÀrande pelarna i de blÄ zonerna.

Ett grönt politiskt recept för energioberoende

Respekten och omsorgen om naturen kombineras med ett starkt engagemang för ett centralt omrÄde av ett lands förvaltning: energi. Upplysta politiska ledare har hÀr varit tidigt ute - till och med först i vÀrlden - med stora investeringar i förnybara resurser.

Bridge in Costa Rica jungle. Photo by Fabio Fistarol / Unsplash
Den stora omsorgen om ett territorium sÄ rikt pÄ naturresurser, som vatten och solen, Àr nyckeln till Costa Ricas energihushÄllning.

Redan 2014 var 99 procent av landets elenergi förnybar, ett mÄl som har upprepats hittills med priser konsekvent över 95 procent. I mitten av 2016, under 110 dagar i följd, kom 100 procent av landets elenergi frÄn förnybara energikÀllor. Trots suboptimala vÀderförhÄllanden pekade detta ofta pÄ ett betydande problem med förnybara kÀllor.

Resultatet Àr att landet nu Àr praktiskt taget helt energioberoende samtidigt som de kan sÀlja energi till sina grannlÀnder.

Energioberoende Àr grundlÀggande för att kunna fÄ sinnesfrid och slippa vara beroende av vissa stora producenters nycker.

Dessutom har hela befolkningen tillgÄng till el.

Bland de mest anvÀnda naturliga kÀllorna Àr vattenkraft, vilket utgör 73 procent av den totala energin. Stora konstgjorda reservoarer som har skapats pÄ senare Är har ytterligare ökat energioberoendet.

Arenal-sjön pÄ bilden reser sig framför den berömda Arenal-vulkanen. Sjön skapades efter ett kraftigt vulkanutbrott som hade förstört nÀstan varje bosÀttning. Idag Àr det en av landets primÀra energiresurser, en berömd vindsurfdestination och en stor kÀlla till sjöars biologiska mÄngfald.

Costa Rica utnyttjar ocksÄ sina mÄnga vulkaner och fÄr omkring 14 procent av sin energi frÄn geotermisk vÀrme. Vindkraften ligger Ä sin sida pÄ 12 procent, medan solel med endast en procent pekar pÄ att det fortfarande finns stort utrymme för utveckling av det energislaget.

Costa Rica sticker ocksÄ ut nÀr det gÀller vattenrening, sÀrskilt jÀmfört med sina grannlÀnder. Kranvatten i landet Àr drickbart nÀstan överallt, och 82 procent av befolkningen har tillgÄng till rent vatten.

Vatten pÄ Nicoyahalvön Àr ocksÄ en av pelarna i den blÄ zonen; högre nivÄer av kalcium i vattnet kan förklara de lÀgre frekvenserna av hjÀrtsjukdomar och starkare ben och fÀrre frakturer.

Det största problemet i Costa Rica Àr relaterat till mobilitet. Man förlitar sig fortfarande pÄ diesellastbilar och bussar för transporter, vilka ofta Àr ganska gamla och ineffektiva.

Regeringen lanserade dock nyligen ett projekt pÄ 10,3 miljoner dollar för att investera i hÄllbar mobilitet. Byggandet av cykelvÀgar och grönomrÄden kommer att kombineras med utvecklingen av ett stort elektriskt tÄgnÀt som kan ersÀtta det nuvarande som bÄde Àr ineffektivt och begrÀnsat till huvudstaden.

Enligt de data vi har sett hittills sÄ verkar Costa Rica vara det ultimata exemplet pÄ ett icke-höginkomstsamhÀlle som Àr bÄde energioberoende liksom uppvisar ett högt vÀlbefinnande för mÀnniskorna som bor dÀr. Dessutom krÀvs det inga komplexa innovationer för att lyckas med Costa Ricas bedrift, utan snarare fler investeringar i redan etablerade teknologier.

Kanske Àr vÀgen till lycka och ett lÄngt liv enklare Àn vÀntat?


💡 Optimist’s Edge: SĂ„ fĂ„r vi fred pĂ„ jorden
En majoritet tror att vÀrldsfred inte Àr möjlig, men det Àr det. En vÀrld med bara demokratier kommer att vara en vÀrld i fred, dÀr krig bara finns i historieböckerna.

‌


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.