Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸœïž DĂ€rför kommer du – och planeten – leva lĂ€ngre med vĂ€xtbaserad kost

đŸœïž DĂ€rför kommer du – och planeten – leva lĂ€ngre med vĂ€xtbaserad kost

Vill du leva ett lĂ€ngre och hĂ€lsosammare liv? Är du ocksĂ„ sugen pĂ„ att hjĂ€lpa planeten att hĂ„lla lĂ€ngre? I sĂ„ fall har Marco Borsari vĂ€rdefull kunskap för dig.

Marco Borsari
Marco Borsari

Dela artikeln


Just nu har vi ett specialerbjudande: Ett Är Premium Supporter för 250 kronor (ordinarie pris 1000 kr/Är).

Erbjudandet gÀller till 6 februari.


Att byta till en flexitarisk kost med mindre kött, baserad pÄ grönsaker och spannmÄl och vissa köttvarianter (odlade), kan ge omedelbara fördelar nÀr det gÀller hÀlsa, hÄllbarhet, etik och ekonomi.

Och det bÀsta: vi har redan alla tekniska och praktiska medel pÄ plats för att stÀlla om hÀr och nu, eller Ätminstone mycket snart.

PÄ en planet med nÀstan Ätta miljarder mÀnniskor Àr en av de största utmaningarna att se till att alla fÄr en hÀlsosam och nÀringsriktig kost. Samtidigt som problemen som följer med undernÀring Àr tydliga i delar av vÀrlden som domineras av lÄga inkomster, sÄ brottas de rikaste lÀnderna med utmaningar som övervikt och fetma.

Kött Àr inte bara ett av de mest konsumerade livsmedlen men Àven den frÀmsta orsaken till flertalet sjukdomar liksom bidragande orsak till klimatförÀndringar. En uppenbar lösning Àr förstÄs dÄ att se till att alla har tillgÄng till en huvudsakligen vÀxtbaserad kost. Fortfarande lever dock felaktiga förestÀllningar kvar kring den vegetariska kostens nÀringsinnehÄll, smakupplevelser och Àven kostnader.

Kött Àr en av de mest konsumerade livsmedel och Àr kopplat till flera sjukdomar.

Genom att analysera den senaste forskningen och data samt mÄngtusenÄriga traditioner kommer vi att förstÄ varför det kan vara fördelaktigt och möjligt att tillÀmpa en vÀxtbaserad kost för att ta itu med alla dessa problem.

Och vi kommer att stÀlla oss sjÀlva den grundlÀggande frÄgan: borde vi sluta Àta kött?

Stora möjligheter kopplat till kostomstÀllning

Inom nÀringsomrÄdet Àr det viktigt att fylla sÀrskilda behov av mikronÀringsÀmnen, sÄsom vitaminer, kalcium, kalium och magnesium. Dessa Àr till exempel inblandade i kroppens utveckling samt immunförsvaret.

Trots att vi konsumerar tillrÀckligt med energirik mat för att tÀcka vÄra dagliga behov, sÄ Àr kosten inte tillrÀckligt komplett vilket fÄr som konsekvens att undernÀring uppstÄr. I mÄnga lÄginkomstlÀnder Àr kosten i sjÀlva verket mestadels baserad pÄ livsmedel med ett högt energivÀrde (spannmÄl, rötter och knölar) för att motverka hunger. Detta leder till brist pÄ mikronÀringsÀmnen som frÀmst finns just i grönsaker och frukt. Vilket i sin tur innebÀr att olika effekter av undernÀring, sÄsom anemi och nattblindhet, utvecklas. Dessa problem Àr frÀmst kopplade till lÄginkomstlÀnder; medan kosten vanligtvis blir alltmer mÄngsidig i takt med att lÀnder blir rikare.

En stor del av befolkningen befinner sig under den rekommenderade konsumtionsnivĂ„n av grönsaker. Bland dessa kan man Ă€ven se nĂ„gra medelinkomstlĂ€nder samt höginkomstlĂ€nder, som Sverige. 

Samtidigt sÄ riskerar en dramatisk ökning av den dagliga kalorikonsumtionen att ge upphov till det motsatta problemet: fetma. Fetma Àr den största dödsrisken i höginkomstlÀnder för unga mÀnniskor och ansvarig för cirka 4,7 miljoner dödsfall per Är globalt. En av de frÀmsta orsakerna Àr överdriven konsumtion av kött: 1,55 kg per vecka Àr européens nuvarande genomsnittliga konsumtion, vilket Àr tre gÄnger högre Àn vad dietister rekommenderar.

Forskning har kopplat andra stora hÀlsoproblem bland höginkomsttagare till köttkonsumtion de senaste Ären. Till exempel sÄ har International Agency for Research on Cancer klassificerat rött kött som "troligen cancerframkallande för mÀnniskor" medan bearbetat kött som definitivt "cancerframkallande för mÀnniskor". Man har uppskattat till exempel att varje 50-grams portion bearbetat kött som Àts dagligen ökar risken för kolorektal cancer med cirka 18 procent.

Dessutom visar ny forskning hur konsumtion av bearbetat rött kött leder till en ökning av dödligheten kopplad till hjÀrt-kÀrlproblem om den Àr korrelerad med andra riskfaktorer (som frekvent tobakskonsumtion eller fetma).

Om man ersÀtter kosten med en Ätminstone delvis vegetarisk variant sÄ leder det till en generell minskning av risken för dödlighet i hjÀrt-kÀrlrelaterade problem.

Risken Àr frÀmst kopplad till bearbetat rött kött, sÄ det Àr mer sÀkert och hÀlsosammare att vÀlja hÄllbart producerat kött. Processat kött modifieras för att förbÀttra dess smak eller förlÀnga hÄllbarheten, medan hÄllbart nötkött Àr fritt frÄn dessa industriella processer. Utöver det sÄ leder en vegetabilisk kost ocksÄ till fler slags fördelar.

Men hur ser egentligen en hÀlsosam och balanserad kost rikare pÄ grönsaker ut?

Det finns mÄnga olika varianter.

  • Ett vĂ€lkĂ€nt och undersökt kostalternativ Ă€r Medelhavsdieten, som konsumerats i tusentals Ă„r av samtliga lĂ€nder som grĂ€nsar till Medelhavet. Den föddes ur sammandrabbningen mellan den klassiska grekisk-romerska civilisationen och den "barbariska". Den förra hade en diet baserad huvudsakligen pĂ„ olivolja, spannmĂ„l, frukt och grönsaker, bröd och vin: den senare betonade kött, animaliskt fett, öl och polenta.

Den hĂ€r blandningen av olika civilisationers dieter Ă€r en rik, vĂ€lsmakande och varierad kost, som ocksĂ„ rekommenderas av FAO. Även landskapen i de olika civilisationerna har genom kosthĂ„llningen förĂ€ndrats, en del genom att man har integrerat djuruppfödning, en del genom att man initierat trĂ€dgĂ„rdsodling.‌

Matpyramiden i Medelhavskosten ser mÄttlig konsumtion av fisk, vitt kött, mejeriprodukter och Àgg. Konsumtionen av rött kött Àr begrÀnsad jÀmfört med andra dieter. För att sÀkerstÀlla tillgÄngen pÄ fett anvÀnds i stor utstrÀckning olivolja, som innehÄller mindre skadliga fetter Àn animaliska.
  • Till dessa traditionella metoder kan lĂ€ggas mat som fortfarande Ă€r praktiskt taget helt okĂ€nd. Till exempel sĂ„ har Spirulinaalger klassats som framtidens supermat. Algerna innehĂ„ller mycket koncentrerade och kompletta proteiner, mineraler, antioxidanter och krĂ€ver liten mark- och vattenförbrukning för sin gröda.‌
Att Àta mer grönsaker och frukt Àr bra för bÄde dig och klimatet.

En hÀlsosam kost Àr klimatvÀnlig kost!

En vÀxtbaserad kost Àr mer klimatvÀnlig, etisk gentemot djur och biologisk mÄngfald, men framför allt hÀlsosam. Av den anledningen indikerar FAO, i sina livsmedelsbaserade kostrÄd, som ett första förslag, att vi bör Àta mer grönsaker och frukt, sÀrskilt de som Àr rika pÄ fibergrönsaker som blomkÄl, broccoli, bönor och lök. Andra tips innefattar att anvÀnda mindre socker, salt, ohÀlsosamma fetter och kött i maten, dricka rikligt med vatten och frÀmst diversifiera kosten.

SÄ, kan en kost med högre grönsakskonsumtion vara mer hÄllbar för miljön Àn en köttbaserad?

En studie utförd av SlowFood i samarbete med Indaco2, en spin-off frÄn University of Siena, visar det uppenbara sambandet mellan en hÀlsosam kost och en klimatvÀnlig kost.

En jÀmförelse gjordes mellan en ohÀlsosam veckokost baserad pÄ ultrabearbetat animaliskt protein frÄn fabriksodlat kött och en hÀlsosam kost av fÀrska spannmÄl och grönsaker odlade med hÄllbara metoder. Att vÀlja det senare innebÀr att man sparar 23 kg CO2 varje vecka.

Liknande resultat illustreras av Project Drawdown, en ideell organisation som tillhandahÄller olika slags lösningar för att minska vÄr miljöpÄverkan sÄ vi kommer allt nÀrmre "nollutslÀpp". De presenterar och kvantifierar flera omedelbart genomförbara steg för att uppnÄ hÄllbara mÄl. Bland dessa finns övergÄngen till en vÀxtrik kost.

De genomsnittliga utslÀppen berÀknas till exempel kunna minskas med upp till 70 procent genom att mÀnniskan anammar en vegansk kost och 63 procent genom en vegetarisk kost.

Du behöver INTE betala mer

Och sist, men inte minst, den avslutande frÄgan som vi alla vill ha svar pÄ:

Kommer jag behöva spendera mer pengar om jag skulle vÀlja att Àta en vÀxtbaserad kost?

Idén att vÀxtbaserad nÀring skulle vara dyrare Àr ganska utbredd. Och problemet Àr reellt i lÄginkomstlÀnder dÀr det inte Àr lönsamt att vÀlja en dyrare kost.

Men Forskning frÄn University of Oxford, publicerad i Lancet Planetary Health, hjÀlper oss att fÄ ett mer heltÀckande svar pÄ denna frÄga.

Studien visar bland annat hur hÀlsosamma och vegetabiliska kostmönster Àr upp till 34 procent billigare i lÀnder med högre inkomster.

Studien försökte ocksÄ berÀkna kostnaden för en vÀxtbaserad kost i lÄginkomstlÀnder, dÀr indirekta kostnader relaterade till klimatförÀndringar och hÀlsovÄrd rÀknades in. Den visade hur mer hÀlsosamma och hÄllbara kostmönster Àven för dessa lÀnder kan innebÀra upp till 37 procent lÀgre kostnad i genomsnitt, Är 2050.

Studien sammanfattar: "Varianter av vegetariska och veganska kostmönster var i allmÀnhet mest prisvÀrda, och pescetariandieter var minst prisvÀrda".

NÄ, vid det hÀr laget inser du nog alla fördelar kopplade till att Àta mer grönt och mindre kött och Àr dÀrmed ett steg nÀrmare att hjÀlpa bÄde dig sjÀlv och planeten att hÄlla er friskare, mÄ bÀttre, betala mindre och leva lÀngre. Ganska coolt, eller hur?


Just nu har vi ett specialerbjudande: Ett Är Premium Supporter för 250 kronor (ordinarie pris 1000 kr/Är).

Erbjudandet gÀller till 6 februari.


đŸ„• Brittisk butikskedja halverar priset pĂ„ vegansk mat
Veganska korvar och burgare blir hÀlften sÄ dyra som idag nÀr den brittiska butikskedjan Co-op vill fÄ folk att Àta mer vÀxtbaserat

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.