Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🥕 Brittisk butikskedja halverar priset på vegansk mat

🥕 Brittisk butikskedja halverar priset på vegansk mat

Veganska korvar och burgare blir hälften så dyra som idag när den brittiska butikskedjan Co-op vill få folk att äta mer växtbaserat

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Vegansk mat är i snitt 14 procent dyrare än icke-veganska alternativ. Det tänker nu den brittiska butikskedjan Co-op, med 2 500 butiker i Storbritannien, försöka ändra på. Den kooperativt ägda kedjan ska därför satsa 1,7 miljoner pund (nära 20 miljoner kronor) för att sänka priset på sina veganska GRO-produkter. Investeringen ska göra det möjligt att sänka priset på 29 veganska produkter, enligt ett pressmeddelande.

Det innebär bland annat att veganska korvar, burgare och färs kommer att bli hälften så dyra som idag. Veganska korvar som idag kostar 3 pund kommer att säljas för 1,45 pund. (35 kronor till 17 kronor). Det gör att de veganska korvarna ligger på samma prisnivå som köttkorvar.

Eftersom GRO-produkterna även säljs i andra butiker än Co-op:s egna kommer de prissänkta veganska varorna att finnas i 6 000 butiker i Storbritannien. I och med prissänkningen hoppas Co-op att fler ska välja veganskt, åtminstone någon gång i veckan. Det ska i sin tur hjälpa kedjan nå målet att all mat och dryck de säljer ska vara koldioxidneutral 2025.

– Det är standard inom industrin att växtbaserade alternativ normalt har ett högre pris än motsvarande kött- och mejeriprodukter. På Co-op tycker vi det är orättvist att de som har en vegansk, vegetarisk eller flexitarisk diet ska behöva betala mer för sin mat, säger Jo Whitfield, vd på Co-op i ett pressmeddelande.

Trots att vegansk mat ofta är dyrare än kött- och mejeriprodukter växer marknaden snabbt enligt The Guardian. Britterna spenderade 549 miljoner pund (6,4 miljarder kronor) bara på veganska korvar och burgare i fjol. Om Co-op kan leda resten av industrin till stora prissänkningar kan den siffran snabbt öka. Något som förstås gläder de som vill få oss att äta mer växtbaserat.

– Det här är fantastiska nyheter från Co-op och vi stödjer alla åtgärder som gör växtbaserad mat mer tillgänglig och minskar tröskeln för folk att välja växtbaserat. Att äta växtbaserad mat är bland det bästa du kan göra för att minska ditt koldioxidavtryck och så är det ju så gott, säger Lynne Elliot, vd på Vegetarian Society i ett pressmeddelande.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.