Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒČ 1000 miljarder trĂ€d planteras – för klimat och biologisk mĂ„ngfald

đŸŒČ 1000 miljarder trĂ€d planteras – för klimat och biologisk mĂ„ngfald

Sammantaget kommer en rad pÄgÄende projekt resultera i att 1000 miljarder nya trÀd planteras. Syftet Àr bÄde att binda koldioxid och gynna den biologiska mÄngfalden. Men det finns Ànnu fler fördelar.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Det pÄgÄr mÀngder av storskaliga projekt vÀrlden över som sammanrÀknat kommer att resultera i att över 1000 miljarder nya trÀd planteras. Ett exempel Àr den 1,5 kilometer breda "gröna mur" som ska planteras tvÀrs över den afrikanska kontinenten och vidare.

The Great Green Wall for Cities bygger vidare pÄ framgÄngarna som gjorts under the Great Green Wall of Africa och Sahel-projektet. VÀl fÀrdig kan "muren" binda mellan 0,5 och 5 gigaton koldioxid per Är. KÀlla: FAO

Det finns tvÄ huvudsakliga syften med trÀdplanteringsprojekten: att binda stora mÀngder koldioxid ur atmosfÀren och att gynna den biologiska mÄngfalden.

IPCC, FN:s klimatpanel, menar att det hÀr Àr en av de viktigaste ÄtgÀrderna som kan göras globalt för att minska mÀngden vÀxthusgaser och dÀrmed begrÀnsa den ökande temperaturen pÄ planeten.

Men det finns fler fördelar. TrÀden bidrar till ökade skördar bÄde direkt och indirekt. Grödor kan vÀxa bÀttre eftersom trÀden hindrar bördig jord frÄn att spolas bort vid skyfall. De ger skugga, binder nÀringsrikt kvÀve i marken och kan ge ved, byggmaterial, frukt och djurfoder. SÄ trÀden Àr Àven en form av fattigdomsbekÀmpning. Utöver det kan trÀden Àven hindra ökenspridningen i delar av vÀrlden, det hÀr Àr en viktig effekt av Afrikas "gröna mur".

Planteringsprojekten mÄste dock utföras pÄ rÀtt sÀtt. Det Àr betydligt mer komplext Àn att sÀtta massor av frön i marken. RÀtt mix av trÀd mÄste planteras, monokulturer duger inte, och för att plantera trÀd i sÄdana enorma mÀngder mÄste ocksÄ enorma mÀngder frön tas fram vilket inte Àr helt trivialt.

TrÀd absorberar koldioxid frÄn luften som de sedan bygger om till kolhydrater med hjÀlp av vatten och energi frÄn solen. Kolet lagras i trÀdet i form av blad, barr, stam, grenar och rötter. Miljarder nya trÀd kan lagra enorma mÀngder kol som annars finns kvar i atmosfÀren. Utöver det kan de gynna den biologiska mÄngfalden.

Men det finns erfarenhet av storskaliga projekt av det hÀr slaget, lyckade projekt att lÀra av och misstag att inte göra om. Exempelvis planterades en miljard trÀd redan 2007, rapporterade FN:s miljöprogram UNEP och sedan dess har ytterligare Ätskilliga miljarder trÀd planterats pÄ jorden i diverse projekt.

Faktum Àr att jorden bokstavligt talat Àr grönare nu Àn för 20 Är sedan just tack vare omfattande trÀdplanteringsprojekt, frÀmst i Kina och Indien. Det hÀr visar satellitdata frÄn NASA.

Jorden Àr fem procent grönare nu Àn för 20 Är sedan, frÀmst tack vare storskaliga trÀdplanteringsprojekt. Grafiken visar trend i Ärlig genomsnittlig lövarea med fokus pÄ Kina och Indien. KÀlla: NASA Earth Observatory

LĂ€s mer: 🌍 NASA: Jorden Ă€r grönare nu Ă€n för 20 Ă„r sedan

De senaste Ären har intresset för att, inte bara skydda befintlig skog utan, skapa projekt för omfattande plantering ökat kraftigt. Det finns ett antal projekt som syftar till att plantera "a Trillion Trees", eller 1000 miljarder trÀd:

🌳 Du kan sjĂ€lv bidra till att trĂ€d planteras i projekten ovan.

🇾đŸ‡Ș Som referens finns det uppskattningsvis 90 miljarder trĂ€d i Sverige.

🎧 Lyssna gĂ€rna in Vetenskapsradions inslag om storskaliga trĂ€dplanteringsprojekt.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.