Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Afrika bygger en mäktig grön mur över hela kontinenten

🌳 Afrika bygger en mäktig grön mur över hela kontinenten

Det finns bra murar också. I Afrika etableras just nu en Great Green Wall rakt över kontinenten för att hindra spridningen av Saharaöknen.

Christian von Essen
Christian von Essen

Dela artikeln

Great Green Wall är ett initiativ som grundades av African Union 2007. Den gröna muren ska ringla sig mellan 21 länder – totalt ska den bli 8 000 kilometer lång, som ett tvärsnitt över hela kontinenten. Tanken är att plantera tillräckligt många träd för att återta en yta om sammanlagt 100 miljoner hektar.

Syftet är att dämpa effekterna av klimatförändringar och förhindra torka, fattigdom, konflikter och svält. Man räknar med att träden kommer kunna absorbera 250 miljoner ton koldioxid ur atmosfären.

I dagsläget är 15 procent klart, och deadline är satt till 2030. Projektet väntas skapa 10 miljoner gröna jobb och bidrar till ett viktigt transnationellt samarbete. Planteringarna har kommit längst i Etiopien, Senegal, Nigera och Sudan.

Så här ser murens sträckning ut. Bild: National Geographic

Enligt projektets hemsida bidrar den gröna muren till att främja en rad olika globala hållbarhetsmål genom minskad fattigdom, ökad matsäkerhet, bördigare jordar, förnybar energi, jämställda arbetsförhållanden, ökad resiliens och minskad migration.

Läs mer hos UNCCD!


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.