Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌍 NASA: Jorden är grönare nu än för 20 år sedan

🌍 NASA: Jorden är grönare nu än för 20 år sedan

Jorden har blivit fem procent grönare på 20 år. Sammantaget motsvarar ökningen av bladarealen under de senaste två decennierna en yta lika stor som Amazonas regnskogar.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Jorden blir bokstavligen grönare. Idag finns fem procent mer bladverk än för tjugo år sedan och det är i första hand ambitiösa trädplanteringsprojekt och intensivt jordbruk, främst i Kina och Indien, som ligger bakom ökningen. Det här visar satellitdata från NASA Earth Observatory.

Trend i årlig genomsnittlig lövarea med fokus på Kina och Indien. Källa: NASA Earth Observatory

Det gröna fenomenet upptäcktes först med hjälp av satellitdata i mitten av 1990-talet av Ranga Myneni tillsammans med kollegor från Boston University. Då visste man inte om att mänsklig aktivitet var en av dess främsta direkta orsaker.

Denna nya insikt möjliggjordes tack vare nästan 20 års datainsamling från ett NASA-instrument som kretsar kring jorden på två satelliter. Instrumentet kallas Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer, eller MODIS, och dess högupplösta data ger mycket exakt information. Det här hjälper forskare att ta reda på detaljer om vad som händer med jordens vegetation, ner till 500 meter eller cirka 1600 fot på marken.

Kina och Indien leder ligan när det gäller att göra planeten grönare med mänsklig aktivitet. Trea är EU. Källa: NASA Earth Observatory.

Sammantaget motsvarar ökningen av bladarealen under de senaste två decennierna en yta lika stor som Amazonas regnskogar. Det finns nu över två miljoner kvadratkilometer mer grön bladarea jämfört med början av 2000-talet. Det är en ökning med fem procent.

Så innebär det här att det är frid och fröjd med världens skogar? Inte alls. Det finns fortsatt ett enormt behov av att skydda skogarna, främst regnskog. Men, det visar att vi med mänsklig insats kan påverka jordens vegetation i positiv riktning.

Den gröna ytan har ökat med i snitt 2,3 procent per årtionde, med Kina (11%) och Indien (7%) i spetsen. Men EU (5%), Kanada (4%), Ryssland (4%), Australien (3%), USA (3%) och Mexiko (2,5%) ligger alla över snittet.

Läs mer: 🌲 1000 miljarder träd planteras – för klimat och biologisk mångfald


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.