Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌍 NASA: Jorden Ă€r grönare nu Ă€n för 20 Ă„r sedan

🌍 NASA: Jorden Ă€r grönare nu Ă€n för 20 Ă„r sedan

Jorden har blivit fem procent grönare pÄ 20 Är. Sammantaget motsvarar ökningen av bladarealen under de senaste tvÄ decennierna en yta lika stor som Amazonas regnskogar.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Jorden blir bokstavligen grönare. Idag finns fem procent mer bladverk Àn för tjugo Är sedan och det Àr i första hand ambitiösa trÀdplanteringsprojekt och intensivt jordbruk, frÀmst i Kina och Indien, som ligger bakom ökningen. Det hÀr visar satellitdata frÄn NASA Earth Observatory.

Trend i Ärlig genomsnittlig lövarea med fokus pÄ Kina och Indien. KÀlla: NASA Earth Observatory

Det gröna fenomenet upptÀcktes först med hjÀlp av satellitdata i mitten av 1990-talet av Ranga Myneni tillsammans med kollegor frÄn Boston University. DÄ visste man inte om att mÀnsklig aktivitet var en av dess frÀmsta direkta orsaker.

Denna nya insikt möjliggjordes tack vare nÀstan 20 Ärs datainsamling frÄn ett NASA-instrument som kretsar kring jorden pÄ tvÄ satelliter. Instrumentet kallas Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer, eller MODIS, och dess högupplösta data ger mycket exakt information. Det hÀr hjÀlper forskare att ta reda pÄ detaljer om vad som hÀnder med jordens vegetation, ner till 500 meter eller cirka 1600 fot pÄ marken.

Kina och Indien leder ligan nÀr det gÀller att göra planeten grönare med mÀnsklig aktivitet. Trea Àr EU. KÀlla: NASA Earth Observatory.

Sammantaget motsvarar ökningen av bladarealen under de senaste tvÄ decennierna en yta lika stor som Amazonas regnskogar. Det finns nu över tvÄ miljoner kvadratkilometer mer grön bladarea jÀmfört med början av 2000-talet. Det Àr en ökning med fem procent.

SÄ innebÀr det hÀr att det Àr frid och fröjd med vÀrldens skogar? Inte alls. Det finns fortsatt ett enormt behov av att skydda skogarna, frÀmst regnskog. Men, det visar att vi med mÀnsklig insats kan pÄverka jordens vegetation i positiv riktning.

Den gröna ytan har ökat med i snitt 2,3 procent per Ärtionde, med Kina (11%) och Indien (7%) i spetsen. Men EU (5%), Kanada (4%), Ryssland (4%), Australien (3%), USA (3%) och Mexiko (2,5%) ligger alla över snittet.

LĂ€s mer: đŸŒČ 1000 miljarder trĂ€d planteras – för klimat och biologisk mĂ„ngfald


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.