Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ’» Nytt chip slĂ„r vĂ€rldsrekord i dataöverföring

đŸ’» Nytt chip slĂ„r vĂ€rldsrekord i dataöverföring

Ett nytt optiskt chip kan med en enda laser överföra dubbelt sÄ mycket data som hela internet klarar idag.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En forskargrupp frÄn Chalmers och Danmarks Tekniska Universitet, DTU, har utvecklat ett optiskt chip som kan sÀnda 1,8 petabit data per sekund.

En petabit motsvarar 1 miljon gigabit och 1,8 petabit data per sekund Àr dubbelt sÄ mycket som vi skickar pÄ hela internet per sekund idag.

Och det Àr bara början. I framtiden hoppas forskarna kunna utveckla chipet sÄ att det kan klara hastigheter upp till 100 petabit per sekund.

Enkelt uttryckt fungerar tekniken sÄ att chipet och lasern skapar ett regnbÄgsspektrum av fÀrger eller frekvenser. Varje fÀrg har förmÄgan att isoleras och förses med data. FÀrgerna kan sedan sÀttas ihop igen och skickas över en optisk fiber för att pÄ sÄ sÀtt överföra informationen.

Forskarna har lyckats göra detta med en enda laser som genererar ljuset. FÀrgerna i ljuset översÀtts sedan till data av chipet. För att klara liknande hastigheter med dagens utrustning skulle det krÀvas över 1 000 lasrar. Att kunna minska antalet lasrar som behövs för att skicka data skulle ge stora fördelar.

”Med andra ord ger vĂ„r lösning en potential att ersĂ€tta hundratusentals av de lasrar som finns pĂ„ internethubbar och datacenter, som alla suger ström och genererar vĂ€rme. Vi har en möjlighet att bidra till att fĂ„ till ett internet som lĂ€mnar ett mindre klimatavtryck”, sĂ€ger Leif Katsuo OxenlĂžwe, chef för Center of Excellence for Silicon Photonics for Optical Communications vid DTU och en av forskarna bakom chipet, i ett pressmeddelande.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ’» Kretsar gjorda av grafen kan ge oss tusen gĂ„nger snabbare datorer
Genom att bara Àndra lite i strukturen i grafen sÄ gÄr det att skapa elektroniska komponenter som Àr mycket mindre och snabbare Àn dagens kretsar.
🧠 Nya sorts chip kan förbĂ€ttra “hjĂ€rn-dator-grĂ€nssnitt”
HjÀrn-dator-grÀnssnitt kommer sannolikt att vara en bÀrande del av vÄr framtid. Nu har framsteg gjorts vad gÀller chipen som krÀvs.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.