Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💻 Nytt chip slår världsrekord i dataöverföring

💻 Nytt chip slår världsrekord i dataöverföring

Ett nytt optiskt chip kan med en enda laser överföra dubbelt så mycket data som hela internet klarar idag.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En forskargrupp från Chalmers och Danmarks Tekniska Universitet, DTU, har utvecklat ett optiskt chip som kan sända 1,8 petabit data per sekund.

En petabit motsvarar 1 miljon gigabit och 1,8 petabit data per sekund är dubbelt så mycket som vi skickar på hela internet per sekund idag.

Och det är bara början. I framtiden hoppas forskarna kunna utveckla chipet så att det kan klara hastigheter upp till 100 petabit per sekund.

Enkelt uttryckt fungerar tekniken så att chipet och lasern skapar ett regnbågsspektrum av färger eller frekvenser. Varje färg har förmågan att isoleras och förses med data. Färgerna kan sedan sättas ihop igen och skickas över en optisk fiber för att på så sätt överföra informationen.

Forskarna har lyckats göra detta med en enda laser som genererar ljuset. Färgerna i ljuset översätts sedan till data av chipet. För att klara liknande hastigheter med dagens utrustning skulle det krävas över 1 000 lasrar. Att kunna minska antalet lasrar som behövs för att skicka data skulle ge stora fördelar.

”Med andra ord ger vår lösning en potential att ersätta hundratusentals av de lasrar som finns på internethubbar och datacenter, som alla suger ström och genererar värme. Vi har en möjlighet att bidra till att få till ett internet som lämnar ett mindre klimatavtryck”, säger Leif Katsuo Oxenløwe, chef för Center of Excellence for Silicon Photonics for Optical Communications vid DTU och en av forskarna bakom chipet, i ett pressmeddelande.

Läs hela studien här.

💻 Kretsar gjorda av grafen kan ge oss tusen gånger snabbare datorer
Genom att bara ändra lite i strukturen i grafen så går det att skapa elektroniska komponenter som är mycket mindre och snabbare än dagens kretsar.
🧠 Nya sorts chip kan förbättra “hjärn-dator-gränssnitt”
Hjärn-dator-gränssnitt kommer sannolikt att vara en bärande del av vår framtid. Nu har framsteg gjorts vad gäller chipen som krävs.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.