Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Nya sorts chip kan förbättra "hjärn-dator-gränssnitt"

🧠 Nya sorts chip kan förbättra "hjärn-dator-gränssnitt"

Hjärn-dator-gränssnitt kommer sannolikt att vara en bärande del av vår framtid. Nu har framsteg gjorts vad gäller chipen som krävs.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Hjärn-dator-gränssnitt, alltså elektronisk krets som sitter i hjärnan och som tolkar elektriska signaler, bygger på teknik som är i sin linda.

I grunden handlar det om att forskare ännu inte lyckats förstå exakt hur den mänskliga hjärnan fungerar. En annan utmaning är att skapa gränssnitt som kan ta emot signaler från så många neuroner som möjligt. Nu har framsteg gjorts på den här fronten.

Ett forskarlag från Brown University har skapat risgrynsmå chip som dessutom kan laddas trådlöst. De har en uppladdningshastighet på 10 megabits per sekund och en nedladdningsshastighet på 1 megabit per sekund. Kretsarna drivs av radiofrekvens-energi som de tar emot från ett "plåster" som fästes ovanpå skallen. Plåstret är också mottagaren av hjärnsignalerna.

Att dra nytta av många små chip är en fördel jämfört med att enbart ha ett chip som tar emot signaler. Men att använda flera små chip ger upphov till nya utmaningar - nämligen hur mottagaren ska kunna särskilja signalerna från de olika chipen, när de inte finns några pålitliga referensramar. För att lösa detta skapade forskarna ett snillrikt system som lät dem jämföra signaler.

I ett pressmeddelande kommenterar en av forskarna bakom det nya chipet, Jihun Lee, bedriften.

– Detta arbete har varit en multidisciplinär utmaning. Vi har fört samman expertis inom elektromagnetism, rediofrekvens-kommunikation, krets-design, tillverkning och neurovetenskap, för att designa och använda detta system.

Chipen har testats på gnagare som fick 48 stycken chip inopererade ovanpå hjärnans översta lager. Chipen tog framgångsrikt emot signaler, men kunde också användas för att stimulera hjärnan på gnagarna. Att de enbart kunde använda 48 "gryn" var på grund av djurens storlek men forskarna tror att samma system skulle kunna stödja upp till 770 chip. Det skulle ge en hittills ouppnådd bild av hjärnans signaler, och chipens förmåga att stimulera hjärnan kan bli en hjälp vid behandling av hjärnskador i framtiden.

Läs hela studien här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.