Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Nya sorts chip kan förbĂ€ttra "hjĂ€rn-dator-grĂ€nssnitt"

🧠 Nya sorts chip kan förbĂ€ttra "hjĂ€rn-dator-grĂ€nssnitt"

HjÀrn-dator-grÀnssnitt kommer sannolikt att vara en bÀrande del av vÄr framtid. Nu har framsteg gjorts vad gÀller chipen som krÀvs.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

HjÀrn-dator-grÀnssnitt, alltsÄ elektronisk krets som sitter i hjÀrnan och som tolkar elektriska signaler, bygger pÄ teknik som Àr i sin linda.

I grunden handlar det om att forskare Ànnu inte lyckats förstÄ exakt hur den mÀnskliga hjÀrnan fungerar. En annan utmaning Àr att skapa grÀnssnitt som kan ta emot signaler frÄn sÄ mÄnga neuroner som möjligt. Nu har framsteg gjorts pÄ den hÀr fronten.

Ett forskarlag frÄn Brown University har skapat risgrynsmÄ chip som dessutom kan laddas trÄdlöst. De har en uppladdningshastighet pÄ 10 megabits per sekund och en nedladdningsshastighet pÄ 1 megabit per sekund. Kretsarna drivs av radiofrekvens-energi som de tar emot frÄn ett "plÄster" som fÀstes ovanpÄ skallen. PlÄstret Àr ocksÄ mottagaren av hjÀrnsignalerna.

Att dra nytta av mÄnga smÄ chip Àr en fördel jÀmfört med att enbart ha ett chip som tar emot signaler. Men att anvÀnda flera smÄ chip ger upphov till nya utmaningar - nÀmligen hur mottagaren ska kunna sÀrskilja signalerna frÄn de olika chipen, nÀr de inte finns nÄgra pÄlitliga referensramar. För att lösa detta skapade forskarna ett snillrikt system som lÀt dem jÀmföra signaler.

I ett pressmeddelande kommenterar en av forskarna bakom det nya chipet, Jihun Lee, bedriften.

– Detta arbete har varit en multidisciplinĂ€r utmaning. Vi har fört samman expertis inom elektromagnetism, rediofrekvens-kommunikation, krets-design, tillverkning och neurovetenskap, för att designa och anvĂ€nda detta system.

Chipen har testats pÄ gnagare som fick 48 stycken chip inopererade ovanpÄ hjÀrnans översta lager. Chipen tog framgÄngsrikt emot signaler, men kunde ocksÄ anvÀndas för att stimulera hjÀrnan pÄ gnagarna. Att de enbart kunde anvÀnda 48 "gryn" var pÄ grund av djurens storlek men forskarna tror att samma system skulle kunna stödja upp till 770 chip. Det skulle ge en hittills ouppnÄdd bild av hjÀrnans signaler, och chipens förmÄga att stimulera hjÀrnan kan bli en hjÀlp vid behandling av hjÀrnskador i framtiden.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.