Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ’» Kretsar gjorda av grafen kan ge oss tusen gĂ„nger snabbare datorer

đŸ’» Kretsar gjorda av grafen kan ge oss tusen gĂ„nger snabbare datorer

Genom att bara Àndra lite i strukturen i grafen sÄ gÄr det att skapa elektroniska komponenter som Àr mycket mindre och snabbare Àn dagens kretsar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Genom att bara Àndra lite i strukturen i grafen sÄ gÄr det att skapa elektroniska komponenter som Àr mycket mindre och snabbare Àn dagens kretsar.

Kretsar gjorda av kisel har drivit den enorma utvecklingen av elektronik som vi sett de senaste 50 Ären. Men nu börjar vi nÄ grÀnsen för vad som Àr möjligt att göra med kiselelektronik. SÄ forskare letar nu efter nya metoder och en lovande sÄdan Àr att anvÀnda grafen som material.

Grafen Àr kanske mest kÀnt för att det Àr lÀttare och starkare Àn stÄl, men nu har forskare frÄn University of Sussex i Storbritannien visat att det ocksÄ gÄr att göra vÀldigt snabba elektroniska kretsar av grafen.

Forskarna har lyckats Ă€ndra strukturen i grafen pĂ„ nanonivĂ„ pĂ„ ett sĂ€tt som fĂ„r grafenet att fungera som en transistor. Enkelt uttryckt ”skrynklar” forskarna grafenet pĂ„ ett sĂ€tt som gör att materialet fĂ„r de önskade elektroniska egenskaperna.

Forskarna menar nu att deras metod kan revolutionera elektronikindustrin.

– De hĂ€r nanomaterialen kommer att göra vĂ„ra datorkretsar mindre och snabbare. Detta Ă€r absolut nödvĂ€ndigt eftersom datortillverkarna nu har nĂ„tt grĂ€nsen för vad de kan Ă„stadkomma med traditionell teknik. I slutĂ€nden kommer det hĂ€r att göra vĂ„ra datorer och mobiler tusentals gĂ„nger snabbare i framtiden, sĂ€ger Alan Dalton, professor vid University of Sussex och en av forskarna bakom studien.

En utmaning Àr nu att hitta en bra metod för att masstillverka grafenkretsar. Det har hittills varit svÄrt att masstillverka grafen, men forskning visar att nÀr forskarna lyckas med det kan vi fÄ en ny datorrevolution.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.