Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💻 Kretsar gjorda av grafen kan ge oss tusen gånger snabbare datorer

💻 Kretsar gjorda av grafen kan ge oss tusen gånger snabbare datorer

Genom att bara ändra lite i strukturen i grafen så går det att skapa elektroniska komponenter som är mycket mindre och snabbare än dagens kretsar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Genom att bara ändra lite i strukturen i grafen så går det att skapa elektroniska komponenter som är mycket mindre och snabbare än dagens kretsar.

Kretsar gjorda av kisel har drivit den enorma utvecklingen av elektronik som vi sett de senaste 50 åren. Men nu börjar vi nå gränsen för vad som är möjligt att göra med kiselelektronik. Så forskare letar nu efter nya metoder och en lovande sådan är att använda grafen som material.

Grafen är kanske mest känt för att det är lättare och starkare än stål, men nu har forskare från University of Sussex i Storbritannien visat att det också går att göra väldigt snabba elektroniska kretsar av grafen.

Forskarna har lyckats ändra strukturen i grafen på nanonivå på ett sätt som får grafenet att fungera som en transistor. Enkelt uttryckt ”skrynklar” forskarna grafenet på ett sätt som gör att materialet får de önskade elektroniska egenskaperna.

Forskarna menar nu att deras metod kan revolutionera elektronikindustrin.

– De här nanomaterialen kommer att göra våra datorkretsar mindre och snabbare. Detta är absolut nödvändigt eftersom datortillverkarna nu har nått gränsen för vad de kan åstadkomma med traditionell teknik. I slutänden kommer det här att göra våra datorer och mobiler tusentals gånger snabbare i framtiden, säger Alan Dalton, professor vid University of Sussex och en av forskarna bakom studien.

En utmaning är nu att hitta en bra metod för att masstillverka grafenkretsar. Det har hittills varit svårt att masstillverka grafen, men forskning visar att när forskarna lyckas med det kan vi få en ny datorrevolution.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.