Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ–„ Forskare bygger en transistor av en enda molekyl

đŸ–„ Forskare bygger en transistor av en enda molekyl

En enkel kolvÀtemolekyl som uppvisar en sÄ kallad logisk grindfunktion kan fungera som en transistor i framtida datorer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Transistorer blir allt mindre och mer strömsnÄla och nu har forskare vid Lunds universitet utvecklat en lösning som fortsÀtter den trenden.

– Vi har utvecklat en enkel kolvĂ€temolekyl som Ă€ndrar form och samtidigt gĂ„r frĂ„n isolerande till ledande nĂ€r den utsĂ€tts för elektrisk potential. Receptet var att formge en sĂ„ kallad anti-aromatisk ring i en molekyl sĂ„ att den blir mer robust och bĂ„de kan ta emot och avge elektroner, sĂ€ger Daniel Strand, kemiforskare vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Forskarna undersökte om kolvÀten uppbyggda av ringar med Ätta kolatomer skulle kunna anvÀndas som transistorer och det visade sig att det fungerade. En sÄdan molekyl Àr i sitt grundtillstÄnd skÄlformad. Men nÀr forskarna injicerade tvÄ elektroner i molekylen rÀtade den ut sig. Det gjorde ocksÄ att molekylen gick frÄn isolerande till ledande. NÄgot som kan tolkas som en etta eller nolla av en dator.

I och med att molekylerna bara bestÄr av kol- och vÀteatomer Àr de ocksÄ enkla att framstÀlla pÄ syntetisk vÀg.

Än sĂ„ lĂ€nge befinner sig arbetet pĂ„ experimentnivĂ„, men forskarna menar att det i framtiden kan bli möjligt att utveckla bĂ„de elektriska switchar och nya mekaniska system pĂ„ molekylnivĂ„.

– Molekyler som Ă€ndrar form till svar pĂ„ elektrisk spĂ€nning ger upphov till tankevĂ€ckande möjligheter. SĂ„dana system kan leda till energisnĂ„la datorarkitekturer och i framtiden Ă€ven elektriska maskiner pĂ„ en molekylĂ€r skala, sĂ€ger Daniel Strand.

LÀs hela studien hÀr.

📣 En osexig men viktig nyhet - strömsnĂ„la mikrokretsar skapar en AI-revolution i det tysta
AI kommer behöva enorma mĂ€ngder datakraft för sin “deep learning”. StrömsnĂ„la mikrokretsar spelar en nyckelroll, bakom skynket.
đŸ’» Kretsar gjorda av grafen kan ge oss tusen gĂ„nger snabbare datorer
Genom att bara Àndra lite i strukturen i grafen sÄ gÄr det att skapa elektroniska komponenter som Àr mycket mindre och snabbare Àn dagens kretsar.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.