Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“· Automatisk undervattenskamera kan utforska havsdjupen

đŸ“· Automatisk undervattenskamera kan utforska havsdjupen

En extremt energisnÄl kamera behöver varken batteri eller ström frÄn ett skepp för att kunna fÀrdas runt i haven och ta bilder.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Över 95 procent av vĂ€rldens hav Ă€r fortfarande outforskade. En viktig orsak till det Ă€r att det Ă€r svĂ„rt att undersöka stora volymer med kameror och det beror bland annat pĂ„ problem med strömförsörjningen till kamerorna.

Endera drivs kamerorna av batterier, men dÄ mÄste kamerorna hela tiden plockas upp för att batteriet ska kunna laddas eller bytas ut. Eller ocksÄ kopplas kamerorna till en strömkabel frÄn ett skepp, men det gör att kamerorna bara kan fÀrdas dÀr skeppet gÄr.

Forskare frÄn MIT i USA har nu utvecklat en kamera som inte behöver vare sig batteri eller strömkabel. Kameran drivs i stÀllet av ljud. Den omvandlar ljudvÄgor som fÀrdas genom vattnet till elektricitet. DÄ kameran enligt forskarna Àr 100 000 gÄnger mer energieffektiv Àn dagens undervattenskameror rÀcker den lilla elektriciteten för att driva optik och kommunikationsutrustning.

Kameran anvÀnder omvandlare (transducers) gjorda av ett piezoelektriskt material för att generera el. LjudvÄgorna som behövs kan komma frÄn passerande skepp eller havslevande djur. Kameran samlar energi tills den har tillrÀckligt för att fungera och börjar dÄ ta bilder av havet. Om energin tar slut vÀntar den in nya ljudvÄgor och sÄ upprepas processen.

Forskarna har testat en prototyp som fungerade sÄ bra att de nu tÀnker gÄ vidare och bygga en mer avancerad modell.

LÀs hela studien hÀr.

🌊 En lykta som laddas av havsvatten
Denna lykta behöver bara vatten frÄn havet för att ladda.
đŸŒŠđŸ—‘ïžSjĂ€lvkörande undervattensrobot ska plocka upp plast pĂ„ havsbotten
Tonvis med plast spolas varje Är ut i havet, sÀrskilt i Stilla havet. Efter ett tag hamnar mycket av det pÄ havsbotten och det Àr dÀr projekt SeaClear tÀnker plocka upp det.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.