Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📷 Automatisk undervattenskamera kan utforska havsdjupen

📷 Automatisk undervattenskamera kan utforska havsdjupen

En extremt energisnål kamera behöver varken batteri eller ström från ett skepp för att kunna färdas runt i haven och ta bilder.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Över 95 procent av världens hav är fortfarande outforskade. En viktig orsak till det är att det är svårt att undersöka stora volymer med kameror och det beror bland annat på problem med strömförsörjningen till kamerorna.

Endera drivs kamerorna av batterier, men då måste kamerorna hela tiden plockas upp för att batteriet ska kunna laddas eller bytas ut. Eller också kopplas kamerorna till en strömkabel från ett skepp, men det gör att kamerorna bara kan färdas där skeppet går.

Forskare från MIT i USA har nu utvecklat en kamera som inte behöver vare sig batteri eller strömkabel. Kameran drivs i stället av ljud. Den omvandlar ljudvågor som färdas genom vattnet till elektricitet. Då kameran enligt forskarna är 100 000 gånger mer energieffektiv än dagens undervattenskameror räcker den lilla elektriciteten för att driva optik och kommunikationsutrustning.

Kameran använder omvandlare (transducers) gjorda av ett piezoelektriskt material för att generera el. Ljudvågorna som behövs kan komma från passerande skepp eller havslevande djur. Kameran samlar energi tills den har tillräckligt för att fungera och börjar då ta bilder av havet. Om energin tar slut väntar den in nya ljudvågor och så upprepas processen.

Forskarna har testat en prototyp som fungerade så bra att de nu tänker gå vidare och bygga en mer avancerad modell.

Läs hela studien här.

🌊 En lykta som laddas av havsvatten
Denna lykta behöver bara vatten från havet för att ladda.
🌊🗑️Självkörande undervattensrobot ska plocka upp plast på havsbotten
Tonvis med plast spolas varje år ut i havet, särskilt i Stilla havet. Efter ett tag hamnar mycket av det på havsbotten och det är där projekt SeaClear tänker plocka upp det.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.