Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 En lykta som laddas av havsvatten

🌊 En lykta som laddas av havsvatten

Denna lykta behöver bara vatten frÄn havet för att ladda.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Liksom mÄnga samhÀllen har halvön Guajira (en öken vid kusten pÄ Sydamerikas nordligaste spets) ingen tillgÄng till el. NÄgot de dÀremot har mycket av Àr havsvatten. För inte sÄ lÀnge sedan började invÄnarna testa smÄ lyktor som laddas med just det - havsvatten.

Lyktan som heter WaterLight Àr en bÀrbar lampa. Den Àr konstruerad för att fyllas med cirka tvÄ koppar havsvatten. Elektrolyterna i vattnet reagerar med magnesiumet i lyktan och genererar en enkel reaktion som skapar elektricitet. Pipe Ruiz, verkstÀllande direktör för Wunderman Thompson Colombia, en kreativ byrÄ som skapade lampan i samarbete med grön energi start-upen E-Dina sÀger till Fast Company:

– Med en laddning kan den anvĂ€ndas i cirka 45 dagar, beroende pĂ„ hur mycket du anvĂ€nder den.

NÀr lampan behöver laddas sÄ fyller man bara pÄ den med vatten frÄn havet. En annan fördel med denna lykta Àr att laddningsprocessen separerar saltet frÄn vattnet, vilket gör havsvattnet frÄn lyktan lÀmpligt för matlagning.

Bild: WaterLight

Ljuset har en livslÀngd pÄ cirka tvÄ till tre Är, eller 5600 timmar, och kan Ätervinnas nÀr den inte lÀngre Àr funktionell. Till skillnad frÄn soldrivna lampor laddas denna lykta omedelbart nÀr man tillsÀtter havsvatten.

WaterLight-lyktorna hjÀlper mÀnniskor i samhÀllen utan elektricitet att kunna arbeta Àven efter mörkrets inbrott och de ersÀtter den traditionella fotogenlyktan. Barn kan pÄ sÀkert sÀtt anvÀnda lyktan medan de studerar och hantverkare kan anvÀnda den för att arbeta efter solnedgÄngen. PÄ Guajirahalvön har medlemmar av Wayuu-stammen (som testar lyktan) anvÀnt dem pÄ sina bÄtar för att kunna fiska nattetid. Dessutom kan lyktan lÄngsamt ladda en liten radio eller mobiltelefon.

Bild: WaterLight

Skaparna av WaterLight planerar att distribuera lyktorna till andra fattiga kustsamhÀllen genom samarbete med regeringar och ideella organisationer.

– Vi ser att miljontals mĂ€nniskor runt om i vĂ€rlden saknar tillgĂ„ng till el lĂ€ngs kusterna, sĂ€ger Ruiz. Men de har tillgĂ„ng till haven.

Bild: WaterLight


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.