Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 En lykta som laddas av havsvatten

🌊 En lykta som laddas av havsvatten

Denna lykta behöver bara vatten från havet för att ladda.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Liksom många samhällen har halvön Guajira (en öken vid kusten på Sydamerikas nordligaste spets) ingen tillgång till el. Något de däremot har mycket av är havsvatten. För inte så länge sedan började invånarna testa små lyktor som laddas med just det - havsvatten.

Lyktan som heter WaterLight är en bärbar lampa. Den är konstruerad för att fyllas med cirka två koppar havsvatten. Elektrolyterna i vattnet reagerar med magnesiumet i lyktan och genererar en enkel reaktion som skapar elektricitet. Pipe Ruiz, verkställande direktör för Wunderman Thompson Colombia, en kreativ byrå som skapade lampan i samarbete med grön energi start-upen E-Dina säger till Fast Company:

– Med en laddning kan den användas i cirka 45 dagar, beroende på hur mycket du använder den.

När lampan behöver laddas så fyller man bara på den med vatten från havet. En annan fördel med denna lykta är att laddningsprocessen separerar saltet från vattnet, vilket gör havsvattnet från lyktan lämpligt för matlagning.

Bild: WaterLight

Ljuset har en livslängd på cirka två till tre år, eller 5600 timmar, och kan återvinnas när den inte längre är funktionell. Till skillnad från soldrivna lampor laddas denna lykta omedelbart när man tillsätter havsvatten.

WaterLight-lyktorna hjälper människor i samhällen utan elektricitet att kunna arbeta även efter mörkrets inbrott och de ersätter den traditionella fotogenlyktan. Barn kan på säkert sätt använda lyktan medan de studerar och hantverkare kan använda den för att arbeta efter solnedgången. På Guajirahalvön har medlemmar av Wayuu-stammen (som testar lyktan) använt dem på sina båtar för att kunna fiska nattetid. Dessutom kan lyktan långsamt ladda en liten radio eller mobiltelefon.

Bild: WaterLight

Skaparna av WaterLight planerar att distribuera lyktorna till andra fattiga kustsamhällen genom samarbete med regeringar och ideella organisationer.

– Vi ser att miljontals människor runt om i världen saknar tillgång till el längs kusterna, säger Ruiz. Men de har tillgång till haven.

Bild: WaterLight


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.