Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩉 Uggla ger inspiration till bĂ€ttre hörselproteser

🩉 Uggla ger inspiration till bĂ€ttre hörselproteser

Hornugglans hörselben har gett forskare inspiration till att konstruera bÀttre hörselproteser för mÀnniskor.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

De som har nÄgon form av hörselnedsÀttning fÄr ofta en hörselapparat, men vid svÄrare skador kan det ocksÄ vara aktuellt med en hörselprotes.

”Proteser som ersĂ€tter skadade ben inne i örat Ă€r ett omrĂ„de för en spĂ€nnande utveckling för att rĂ€dda eller förbĂ€ttra en redan skadad hörsel”, sĂ€ger Anton Rönnblom, doktorand vid UmeĂ„ universitet och överlĂ€kare vid Sunderby sjukhus .

I sin avhandling har Anton Rönnblom undersökt hur en protes bör konstrueras för att ge bÀst effekt. Den bÀsta konstruktionen Àr en protes som har kontakt med bÄde trumhinnan och skaftet pÄ det yttersta hörselbenet, det vill sÀga en protes som ersÀtter det som benet som kallas hammaren.

Just hammaren riskerar att skadas nÀr vi till exempel petar oss i örat efter dusch eller bad. Forskarna förklarar det med att vi ur ett evolutionÀrt perspektiv inte har duschat och badat som vi gör nu tidigare i vÄr utveckling. Det gör att kroppen inte Àr förberedd pÄ nÄgot djupt grÀvande i örat och det kan dÄ orsaka hörselskador.

Ett problem med att sÀtta in en protes Àr att det krÀvs en vÀldigt precis balans mellan stabilitet och förmÄga att vidarebefordra ljud. Men hÀr kan naturen komma till undsÀttning i form av hornugglan. Den har nÀmligen ett hörselben som har just den balans som Àven mÀnskliga öron behöver.

”Detta betyder inte att lösningen Ă€r att börja transplanera hörselben frĂ„n ugglor till mĂ€nniskor, utan att hornugglans hörselben kan tjĂ€na som förebild nĂ€r man skapar konstgjorda proteser”, sĂ€ger Anton Rönnblom.

Förhoppningen Àr att nu att inspirationen frÄn hornugglan i framtiden ska kunna förbÀttra hörseln för mÄnga hörselskadade.

👁 Hornhinna gjord av grishud kan fĂ„ blinda att se igen
Miljontals mÀnniskor kan fÄ synen Äter nÀr den stora bristen pÄ donerade hornhinnor kan lösas genom att tillverka nya hornhinnor frÄn grishud.
👂 Snart kan hörapparaten vara ett minne blott
HörselnedsÀttning Àr en vanlig Äkomma vid Äldrande eller vissa typer av medicinsk behandling, dÄ cellerna som gör hörsel möjlig inte kan ÄterstÀllas om de vÀl dött. Nu har dock en ny metod för att skapa nya hörselceller upptÀckts.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.