Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👁 Hornhinna gjord av grishud kan fĂ„ blinda att se igen

👁 Hornhinna gjord av grishud kan fĂ„ blinda att se igen

Miljontals mÀnniskor kan fÄ synen Äter nÀr den stora bristen pÄ donerade hornhinnor kan lösas genom att tillverka nya hornhinnor frÄn grishud.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

NÀra 13 miljoner mÀnniskor i vÀrlden Àr blinda pÄ grund av att hornhinnan förstörts. De kan fÄ synen Äter genom en transplantation, men det finns bara donatorer sÄ det rÀcker till 1 av 70 som behöver en ny hornhinna.

Nu har forskare vid Linköpings universitet och LinkoCare Life Sciences utvecklat en metod som gör att alla som behöver en ny hornhinna kan fÄ det.

Forskarna har nÀmligen hittat ett sÀtt dÀr de kan anvÀnda hud frÄn grisar för att tillverka nya hornhinnor som kan transplanteras till mÀnniskor. DÄ grishud Àr en billig biprodukt frÄn matindustrin blir priset för de nya hornhinnorna sÄ lÄgt att alla som behöver ska kunna fÄ en ny hornhinna.

– Vi har anstrĂ€ngt oss för att sĂ€kra att det vi utvecklar ska vara tillgĂ€ngligt och till överkomligt pris för alla. Det hĂ€r Ă€r inte bara för mĂ€nniskor med god ekonomi utan den hĂ€r teknologin kan anvĂ€ndas i alla vĂ€rldsdelar, sĂ€ger Mehrdad Rafat, universitetslektor vid Linköpings universitet och grundare av företaget LinkoCare Life Sciences, i ett pressmeddelande.

Hornhinnor gjorda av grishud fungerar lika bra som donerade hornhinnor frÄn mÀnniskor.

Metoden gÄr i korthet ut pÄ att forskarna tar kollagenmolekyler ur hud frÄn grisar. Forskarna tar dessa kollagenmolekyler, bygger ihop molekylerna med varandra och stabiliserar materialet sÄ att det tÄl hantering och att sÀttas in i ögat.

En extra fördel med metoden Àr att dessa hornhinnor kan lagras i upp till tvÄ Är. Hornhinnor som kommer frÄn mÀnniskor mÄste anvÀndas inom tvÄ veckor.

Forskarna har genomfört en pilotstudie i Iran och Indien dÀr tjugo personer som blivit blinda eller var pÄ vÀg att förlora synen fick en hornhinna frÄn grishud insatt. Alla fick synen Äter och de drabbades inte av nÄgra komplikationer.

– Resultaten visar att det Ă€r möjligt att utveckla biomaterial som uppfyller alla kriterier för att kunna anvĂ€ndas i implantat i mĂ€nniskor och som kan massproduceras och lagras upp till tvĂ„ Ă„r och dĂ€rmed nĂ„ Ă€nnu fler mĂ€nniskor med synproblem. Detta kan kringgĂ„ problemet med tillgĂ„ng till donerad hornhinnevĂ€vnad och Ă€ndra sĂ€ttet som vissa ögonsjukdomar behandlas pĂ„, sĂ€ger Neil Lagali, professor vid Linköpings universitet och en annan av forskarna bakom studien.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ«€ Historisk transplantation av grishjĂ€rta till mĂ€nniska
Marylands universitetssjukhus meddelar att de har genomfört en lyckad transplantation av ett grishjÀrta, till en patient i akut behov av ett nytt hjÀrta.
👁 Ögondroppar kan ersĂ€tta lĂ€sglasögon
En droppe i ögat varje dag gör att du slipper hÄlla reda pÄ var du lagt dina lÀsglasögon.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.