Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ«€ Historisk transplantation av grishjĂ€rta till mĂ€nniska

đŸ«€ Historisk transplantation av grishjĂ€rta till mĂ€nniska

Marylands universitetssjukhus meddelar att de har genomfört en lyckad transplantation av ett grishjÀrta, till en patient i akut behov av ett nytt hjÀrta.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Den 10 januari meddelar Marylands universitetssjukhus att de genomfört en lyckad transplantation av ett ett genmodifierat grishjÀrta. Patienten, en man i 57 Ärs-Äldern med en allvarlig hjÀrtsjukdom, kvalade inte in pÄ den ordinarie transplantationslistan.

Tre dagar efter transplantationen lever patienten Ànnu, och kroppen har inte refuserat det nya organet, vilket innebÀr att det Àr det första exemplet av en lyckad transplantation av sitt slag dÀr ett genmodifierat djurhjÀrta fungerar som ett mÀnniskohjÀrta utan medföljande allvarliga komplikationer.

NÀr sjukhuset meddelar om transplantationen har det gÄtt tre dagar sedan operationen genomfördes, och patienten visar Ànnu goda resultat, men Àr fortfarande kopplad till en hjÀrt-lungmaskin för att stötta det nya hjÀrtat. 57-Äringen kommer Àven att vara kvar pÄ sjukhuset ett tag framöver för att kunna observeras av sjukhuspersonal utifall att komplikationer uppstÄr.

Experimentell operation sista utvÀgen

– Den hĂ€r operationen var ett genombrott och tar oss ett steg nĂ€rmare en lösning pĂ„ den kris som bristen pĂ„ organ Ă€r. Det finns helt enkelt inte tillrĂ€ckligt mĂ„nga donatorer av mĂ€nniskohjĂ€rtan som behövs för att möta den lĂ„nga listan av potentiella mottagare, sĂ€ger Dr. Bartley P. Griffith, kirurgen som utförde operationen i ett pressmeddelande pĂ„ universitetets hemsida.

DÄ patienten inte kvalificerat in pÄ ordinarie donationslista och inte kunde fÄ en artificiell hjÀrtpump pÄ grund av arytmi, sÄ var en experimentell operation av det hÀr slaget den sista utvÀgen i hopp om att överleva. Om han fortsÀtter att uppvisa positiva resultat kan det att innebÀra en revolutionerande utveckling inom transplantationsvÄrd, dÄ det lÀnge funnits en brist pÄ tillgÀngliga organ.

Tio genmodifieringar bakom det lyckade ingreppet

Tre gener som Àr ansvariga för starta en snabb antikroppsrefusering hos mÀnniskan "slogs ut" hos grisen. Samtidigt tillfördes sex mÀnskliga gener som har en immunaccepterande funktion till grishjÀrtat, innan transplantationen genomfördes. DÀrefter tillsattes en sista gen, som ska hÀmma alltför stor tillvÀxt av hjÀrtvÀvnad, till grisen. Totalt lÄg det tio genmodifieringar bakom den lyckade transplantationen.

LÄngt arbete bakom framgÄngen

– Det hĂ€r Ă€r kulmen av Ă„r av mycket komplicerad forskning för att framstĂ€lla denna teknik hos djur med en överlevnadstid som överstiger nio mĂ„nader, sĂ€ger Muhammad M. Mohiuddin, professor i kirurgi, som anslöt sig till Marylands universitetssjukhus för fem Ă„r sedan, och har varit med och utvecklat metoden tillsammans med r. Bartley P. Griffith.

– Den lyckade proceduren ger oss vĂ€rdefull information för att hjĂ€lpa det medicinska samfundet att förbĂ€ttra denna potentiellt livrĂ€ddande metoden till framtida patienter, sammanfattar Muhammad M. Mohiuddin.

Det svenska medicinteknikbolaget Xvivo Perfusions teknik anvÀndes vid operationen och bolaget gick ut med nyheten i ett pressmeddelande.

"I en framtid dĂ€r xenotransplantationer kan hjĂ€lpa till med att lösa bristen pĂ„ tillgĂ€ngliga organ lever vi verkligen upp till vĂ„r vision att ingen ska dö i vĂ€ntan pĂ„ ett nytt organ. Vi har alltid legat i framkant nĂ€r det gĂ€ller teknologier och innovation för bevarande av organ. DĂ€rför Ă€r det inget annat Ă€n en sann Ă€ra att fĂ„ vara en del av denna första framgĂ„ngsrika xenotransplantation nĂ„gonsin frĂ„n en gris till en mĂ€nniska som kan ge ytterligare hopp för patienter pĂ„ vĂ€ntelistan. För mig Ă€r detta det ultimata beviset pĂ„ att samarbete mellan forskare, kliniker och industrin gör vĂ€rlden till en bĂ€ttre plats”, citeras Xvivos vd Dag Andersson i pressmeddelandet.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.