Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👂 Snart kan hörapparaten vara ett minne blott

👂 Snart kan hörapparaten vara ett minne blott

HörselnedsÀttning Àr en vanlig Äkomma vid Äldrande eller vissa typer av medicinsk behandling, dÄ cellerna som gör hörsel möjlig inte kan ÄterstÀllas om de vÀl dött. Nu har dock en ny metod för att skapa nya hörselceller upptÀckts.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Warp News har tidigare skrivit om ett billigt sÀtt att bygga sin egen hörselapparat. Tekniken kan dock komma att bli överflödig i framtiden, dÄ förlorad hörsel kan bli möjlig att ÄterstÀlla utan att patienten Àr beroende av teknik.

Ett problem som lÀnge stÄtt i vÀgen för ÄterstÀllning av hörsel Àr att det finns tvÄ typer av hörselceller - inre och yttre. Vid omprogrammering av levande celler har inte en nödvÀndig precision uppnÄtts, och vid skapandet av artificiella hörselhÄr sÄ Àr det enbart de yttre lagret som kunnat ÄterstÀllas, men precisionen av cellernas positionering Àr otroligt svÄr att fÄ till. DÀrför sÄ har försöken att förbÀttra hörseln misslyckats.

Nu har Northwestern University meddelat att forskare vid institutionen upptÀckt en gen som Àr ansvarig för att programmera hörselhÄrsceller till inre- eller yttre celler. I och med upptÀckten har ett stort hinder övervunnits i utvecklingen av celler för att ÄterstÀlla hörseln, enligt en studie publicerad i Nature.

– VĂ„r upptĂ€ckt ger oss den första tydlig cell-switchen för att skapa den ena typen av cell istĂ€llet för den andra. Det kommer att bidra till ett tidigare otillgĂ€ngligt verktyg för att skapa en inre- eller yttre cell. Vi har överkommit ett stort hinder, sĂ€ger huvudförfattaren till studien, Jaime GarcĂ­a-Añoveros.

Hörselcellerna agerar som en balett

SÀttet som de inre- och yttre hörselcellerna agerar med varandra Àr som en balett, dÀr de drar ihop sig och strÀcker ut sig. De yttre cellerna reagerar pÄ vibrationer, och sÀttet de yttre cellerna rör sig pÄverkar de inre cellerna - som sedan gör att hjÀrnan kan uppfatta vad det Àr för ljud. För att det hÀr ska fungera Àr positioneringen av cellerna mer preciserade Àn i nÄgot annat organ, och om den avviker uppstÄr ingen hörsel.

Det Àr dansen mellan inre och yttre hÄrceller, tillsammans med att vi mÀnniskor tenderar att förlora de yttre cellerna, och att vi vid Äterskapande av nya celler inte kunnat differentiera mellan inre- och yttre celler, som gjort att ÄterstÀllning av hörsel tidigare varit omöjligt i praktiken.

– Vi kan nu klura ut hur vi kan göra specifikt inre- eller yttre hĂ„rceller och identifiera varför de senare har en större tendens att dö, och sĂ„ledes skapa dövhet, avslutar GarcĂ­a-Añovares, som samtidigt understryker att forskningen fortfarande Ă€r i ett experimentellt stadium.

Studien finns att lÀsa i sin helhet hÀr.

🧬 Genredigering med Crispr blir 4 000 gĂ„nger mer exakt
Genom att stoppa gensaxen Crispr frÄn att försöka klippa gener i fel omrÄde gÄr det att minska risken för oönskade effekter vid genredigering.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.