Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠ» Apparat för 10 kronor kan hjĂ€lpa miljoner med hörselnedsĂ€ttning

đŸŠ» Apparat för 10 kronor kan hjĂ€lpa miljoner med hörselnedsĂ€ttning

Saad Bhamlas hörapparat kan du bygga sjÀlv och bestÄr av delar som Àr billiga och lÀtta att hitta. Apparaten kan hjÀlpa miljontals mÀnniskor som lider av Äldersrelaterad hörselnedsÀttning, till ett pris som Àr lÀgre Àn för en flaska vatten.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

NÀr Saad Bhamla studerade i Mumbai ville han göra nÄgot för sina morförÀldrar: köpa dem var sin hörapparat. Men han blev chockad över hur dyrt det var, det fanns inte en chans att han hade rÄd att köpa dem. Nu, 15 Är senare, Àr han fÀrdigutbildad biotekniker och har uppfunnit en apparat som kan hjÀlpa inte bara hans egna utan morförÀldrar över hela vÀrlden, rapporterar Science.

Saads hörapparat Àr ett DIY-kit, du kan bygga den sjÀlv, och bestÄr av delar som Àr billiga och lÀtta att hitta. Apparaten, som beskrivs i en ny studie kan hjÀlpa miljontals mÀnniskor som lider av Äldersrelaterad hörselnedsÀttning, till ett pris som Àr lÀgre Àn för en flaska vatten.

Frank Lin, öron-, nĂ€sa- och halslĂ€kare vid Cochlear Center for Hearing and Public Health vid Johns Hopkins University, menar att den nya apparaten Ă€r ”otroligt övertygande”.

Globalt har 230 miljoner mĂ€nniskor över 65 nĂ„gon form av hörselnedsĂ€ttning. Oftast Ă€r det höga ljud som blir svĂ„rare att urskilja, som elektroniska pip eller ljud som ”s” och ”th”. Konversationer kan uppfattas som mummel och bakgrundsljud kan kĂ€nnas distraherande och jobbigt. Den hĂ€r typen av hörselnedsĂ€ttning kan göra att personer som lider av den blir isolerade. Enligt Frank Lins forskning finns ocksĂ„ indikationer pĂ„ att det hĂ€r pĂ„skyndar en kognitiv nedgĂ„ng.

Delarna Àr enkla att fÄ tag pÄ och billiga. Bild frÄn studien i PLOS ONE.

För att förbĂ€ttra hörseln anvĂ€nder mĂ„nga Ă€ldre hörapparater som kan förstĂ€rka ljudet i de frekvenser som personen har svĂ„rt att höra. Problemet Ă€r att hörapparaterna ofta kostar vĂ€ldigt mycket, inte sĂ€llan upp mot 50000 kronor, vilket gör dem till en lyxartikel i mĂ„nga lĂ€nder. Det finns modeller som kostar runt 5000 kronor, men de Ă€r inte anpassningsbara och Saad Bhamla liknar dem vid ”billiga hörlurar i ett flygplan”.

Saad och hans team tyckte att det hÀr var nÄgot som de borde kunna lösa, sÄ de började experimentera och ta fram en ny slags apparat.

De lödde en mikrofon pÄ ett litet kretskort för att fÄnga nÀrliggande ljud och lade till en förstÀrkare och ett frekvensfilter för att specifikt öka volymen pÄ höga ljud över 1000 hertz. Sedan lade de till en volymkontroll, en av- och pÄ-omkopplare och ett ljuduttag för att ansluta vanliga hörlurar samt en batterihÄllare. Enheten, kallad LoCHAid, Àr lika stor som en tÀndsticksask och kan bÀras som ett halsband.

I större volymer, sÀger Bhamla, skulle det kosta knappt 10 kronor att köpa in delarna. Men vem som helst kan ladda ner ritningarna via GitHub, ta fram lödkolven och köpa in delarna pÄ egen hand för mellan 150 och 200 kronor menar han. Delarna Àr lÀtta att fÄ tag pÄ och Àr du nÄgorlunda hÀndig med lödkolven tar det inte mer Àn 30 minuter att sÀtta ihop.

Men tekniken Àr bara halva delen. Nu ska LoCHAid bli kliniskt testad och godkÀnd som hörapparat. SlutmÄlet för Saad Bhamla och hans team Àr att hörapparaten kan sÀljas över disk, utan recept. DÄ kan de hjÀlpa miljoner mÀnniskor med hörselnedsÀttning att fÄ hjÀlp.

SÄ hÀr bygger du en LoCHAid.

Foto av Saad Bhamla: Craig Bromley.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.