Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 Genredigering med Crispr blir 4 000 gĂ„nger mer exakt

🧬 Genredigering med Crispr blir 4 000 gĂ„nger mer exakt

Genom att stoppa gensaxen Crispr frÄn att försöka klippa gener i fel omrÄde gÄr det att minska risken för oönskade effekter vid genredigering.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Gensaxen Crispr har en enorm potential att kunna bota sjukdomar, men ett problem Àr att den ibland Àndrar i fel del av patientens genom.

Men nu har forskare utvecklat en metod som gör det 4 000 gÄnger mindre sannolikt att Crispr klipper bort fel omrÄden av genomet.

Det finns andra metoder som ocksÄ minskar antalet fel, men de gör att det gÄr mycket lÄngsammare att arbeta med Crispr.

– Man kan likna andra metoder med en sjĂ€lvkörande bil som blir sĂ€krare om den bara fĂ„r köra i 15 kilometer i timmen. VĂ„r metod Ă€r lika sĂ€ker som de andra metoderna, men den gör att bilen kan köras i full fart, sĂ€ger Jack Bravo, forskare vid University of Texas at Austin och en av forskarna bakom metoden, i ett pressmeddelande.

Forskarna kallar sin metod för SuperFi-Cas9 och enkelt uttryckt upptÀckte forskarna att Cas9, proteinet som Crispr anvÀnder för att klippa i genomet, kan genomföra reparationer av klippningar som inte Àr perfekta och kan pÄ sÄ sÀtt fortsÀtta klippa i fel omrÄde.

– Det Ă€r som om du hade en stol dĂ€r ett av benen gick av och du anvĂ€nde tejp för att laga stolsbenet. Stolen skulle fortfarande fungera, men den skulle vara vinglig. Det Ă€r en ”fulreparation”, sĂ€ger Jack Bravo.

I SuperFi-Cas9 designade forskarna om Cas9-proteinet lite sÄ att det inte stabiliserar den felaktiga klippningen. I stÀllet ger proteinet upp sÄ fort det klippningen inte Àr perfekt och klipper inte bort nÄgot dÀr.

LÀs hela studien hÀr.

🧬 Utdöda djur kan fĂ„ nytt liv med gensaxen CRISPR
En nyligen publicerad studie undersöker hur genmodifieringsteknik kan anvĂ€ndas för att Ă„teruppvĂ€cka en utdöd rĂ„tta som en gĂ„ng levde pĂ„ Julön. Är det hĂ€r bara början pĂ„ ”avutrotning” av utdöda djur?

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.