Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 Genredigering med Crispr blir 4 000 gånger mer exakt

🧬 Genredigering med Crispr blir 4 000 gånger mer exakt

Genom att stoppa gensaxen Crispr från att försöka klippa gener i fel område går det att minska risken för oönskade effekter vid genredigering.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Gensaxen Crispr har en enorm potential att kunna bota sjukdomar, men ett problem är att den ibland ändrar i fel del av patientens genom.

Men nu har forskare utvecklat en metod som gör det 4 000 gånger mindre sannolikt att Crispr klipper bort fel områden av genomet.

Det finns andra metoder som också minskar antalet fel, men de gör att det går mycket långsammare att arbeta med Crispr.

– Man kan likna andra metoder med en självkörande bil som blir säkrare om den bara får köra i 15 kilometer i timmen. Vår metod är lika säker som de andra metoderna, men den gör att bilen kan köras i full fart, säger Jack Bravo, forskare vid University of Texas at Austin och en av forskarna bakom metoden, i ett pressmeddelande.

Forskarna kallar sin metod för SuperFi-Cas9 och enkelt uttryckt upptäckte forskarna att Cas9, proteinet som Crispr använder för att klippa i genomet, kan genomföra reparationer av klippningar som inte är perfekta och kan på så sätt fortsätta klippa i fel område.

– Det är som om du hade en stol där ett av benen gick av och du använde tejp för att laga stolsbenet. Stolen skulle fortfarande fungera, men den skulle vara vinglig. Det är en ”fulreparation”, säger Jack Bravo.

I SuperFi-Cas9 designade forskarna om Cas9-proteinet lite så att det inte stabiliserar den felaktiga klippningen. I stället ger proteinet upp så fort det klippningen inte är perfekt och klipper inte bort något där.

Läs hela studien här.

🧬 Utdöda djur kan få nytt liv med gensaxen CRISPR
En nyligen publicerad studie undersöker hur genmodifieringsteknik kan användas för att återuppväcka en utdöd råtta som en gång levde på Julön. Är det här bara början på ”avutrotning” av utdöda djur?

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.