Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 Utdöda djur kan fĂ„ nytt liv med gensaxen CRISPR

🧬 Utdöda djur kan fĂ„ nytt liv med gensaxen CRISPR

En nyligen publicerad studie undersöker hur genmodifieringsteknik kan anvĂ€ndas för att Ă„teruppvĂ€cka en utdöd rĂ„tta som en gĂ„ng levde pĂ„ Julön. Är det hĂ€r bara början pĂ„ ”avutrotning” av utdöda djur?

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Gensaxen CRISPR, vars upptÀckt belönades med Nobelpriset i kemi 2020, omkullkastar mycket av det vi trodde var möjligt. Med tekniken gÄr det att redigera arvsmassan hos bÄde mÀnniskor, djur och vÀxter. Nu undersöker en rad forskare möjligheten att avutrota utdöda djur med hjÀlp av gensaxen.

Det Àr lÀtt att fÄ tankarna att skena. Kan vi se levande dinosaurier igen, som i Jurassic Park, eller mammutar ströva pÄ de sibiriska stÀpperna? Vissa forskare Àr dock mer blygsamma i detta tidiga skede.

Harvard-biologen George Church har tillbringat nÀstan ett decennium med att försöka sammanfoga DNA frÄn asiatiska elefanter med mammutgener i hopp om att Äteruppliva den utdöda bjÀssen.

Utdöd rÄtta kan fÄ liv igen

Thomas Gilbert, evolutionsgenetiker vid Köpenhamns universitet, har siktat in sig pÄ JulörÄttan, Àven kallad Maclears rÄtta eller Rattus macleari, en art som dog ut pÄ ön i Indiska oceanen för över hundra Är sedan. Kanske inte det mest sensationella valet, men ett rimligt sÄdant givet var genredigeringstekniken befinner sig idag.

I en studie nyligen publicerad i tidskriften Current Biology undersökte han tillsammans med sina kollegor hur JulönrĂ„ttan kunde Ă„terupplivas, liksom de nuvarande begrĂ€nsningarna för att ”avutrota” en art. Forskningen vĂ€cker stora frĂ„gor om hur framgĂ„ngsrika avutrotningsinsatser kan vara, vilka typer av djur som bör tas tillbaka och etiska problem med att mixtra med naturen.

Forskarna fokuserade pÄ hur CRISPR kunde anvÀndas för att Àndra den genetiska koden för en nÀrbeslÀktad levande art för att i huvudsak Äterskapa en som dog ut. Denna metod för att redigera i syfte att avutrota har blivit vÀlkÀnd tack vare Harvard-biologen George Church som har tillbringat nÀstan ett decennium med att försöka sammanfoga DNA frÄn asiatiska elefanter med mammutgener i hopp om att Äteruppliva den utdöda bjÀssen.

Maclears rÄtta, Rattus macleari, Àr en utdöd stor rÄtta endemisk pÄ Julön i Indiska oceanen. Bild: Joseph Smit, Zoological Society of London 1887

NÀra slÀkt med en nordligare rÄtta

Gilbert och hans kollegor började med att sekvensera arvsmassan frÄn JulönrÄttan och fann att de kunde Ätervinna nÀstan all genetisk information frÄn gnagaren. Det utdöda djuret Àr nÀra beslÀktat med den norska brunrÄttan och delar ungefÀr 95 procent av sin arvsmassa denna slÀkting, enligt studien.

Det hÀr gjorde JulörÄttan till ett idealiskt testfall eftersom forskarna direkt kunde jÀmföra de tvÄ genomen och identifiera var de skiljer sig Ät. Dessa skillnader skulle kunna signalera distinkta egenskaper hos rÄttor pÄ Julön och dÀrmed fungera som en karta för hur man justerar DNA frÄn norska brunrÄttor till att matcha deras utdöda slÀktingar.

LÀs studien hÀr.


🧬CRISPR har lyckats korrigera en mutation i en levande mus
Gensaxen CRISPR har anvÀnts i ett lyckat försök att bota den allvarliga sjukdomen Duchennes Muskeldystrofi hos en levande mus.
💡 Optimist’s Edge: SĂ„ kan insikter om ditt eget DNA förĂ€ndra ditt liv
DNA Àr inte lÀngre abstrakt och nÄgot bara för forskare och polisen. DNA-tester har blivit tillgÀngligt för alla och de kan ge dig insikter som förÀndrar ditt liv.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.