Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: SĂ„ kan insikter om ditt eget DNA förĂ€ndra ditt liv

💡 Optimist's Edge: SĂ„ kan insikter om ditt eget DNA förĂ€ndra ditt liv

DNA Àr inte lÀngre abstrakt och nÄgot bara för forskare och polisen. DNA-tester har blivit tillgÀngligt för alla och de kan ge dig insikter som förÀndrar ditt liv.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad mĂ€nniskor tror

De flesta tÀnker pÄ DNA som nÄgot abstrakt, det Àr nÄgot forskare hanterar i ett labb eller polisen anvÀnder i brottsutredningar. Vi ser ett ökat intresse för DNA-tester, ungefÀr 20 procent av alla amerikaner har gjort nÄgon form av test, men de allra flesta har fortfarande ingen aning om möjligheterna med de DNA-tester som kan göras i hemmet.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Den första sekvenseringen av mÀnskligt genom tog 13 Är att göra och kostade 27 miljarder kronor. För drygt ett decennium sedan kunde du analysera ditt DNA för 100 miljoner kronor. Idag kostar det ungefÀr en tusenlapp och lite saliv.

DNA Àr inte lÀngre abstrakt och nÄgot enbart för forskare och polisen. DNA-tester har blivit tillgÀngligt för alla och de kan ge dig insikter som förÀndrar ditt liv.

💡 Optimist's Edge

Alla som vill lÀra sig mer om sin hÀlsa och bli friskare, utforska sina rötter eller kopplingar till tidigare och samtida slÀktingar bör vara nyfikna pÄ DNA-tester.

Fördelen Àr ganska uppenbar. Genom att spotta i ett rör eller dra pÄ insidan av kinden med en tops kan du lÄsa upp genetiska mysterier som strÀcker sig tillbaka generationer och avslöja viktiga insikter om din hÀlsa.

👇 Hur du fĂ„r Optimist's Edge

Har du slÀktingar du inte kÀnner till? Var kom dina förfÀder ifrÄn? Vilka genetiska sjukdomar har du en ökad risk att fÄ? Vilka mediciner ska du undvika, och Àr du glutenintolerant?

VÄr expert avslöjar fyra skÀl till att testa ditt DNA: ursprung, genetiska risker, farmakogenomik och livsstilsinsikter. Att veta vad var och en av dessa betyder och hur de kan förbÀttra ditt liv ger dig grunden att vÀlja rÀtt leverantör av DNA-test.

Inte minst vill du ocksÄ hÄlla dina DNA-data sÀkra. I den fullstÀndiga artikeln gÄr vi igenom en utvald lista med leverantörer av DNA-testkit.

Vilka lÀkemedel passar dig bÀst, och vad bör du undvika? Detta Àr vad farmakogenomik handlar om och genom att göra ett DNA-test kan du fÄ den hÀr vÀrdefulla informationen.

📉 Vad mĂ€nniskor tror

De flesta tÀnker pÄ DNA som nÄgot abstrakt. Det Àr nÄgot forskare hanterar i ett labb eller polisen anvÀnder i en brottsutredning.

Intresset ökar, ungefÀr 20 procent av amerikanerna har tagit ett genetiskt test enligt en undersökning gjord i oktober 2020, men de allra flesta vet inte vilka fördelar ett DNA-test kan innebÀra.

HÀr Àr fakta

Den första sekvenseringen av ett mÀnskligt genom tog 13 Är att genomföra och kostade motsvarande 27 miljarder kronor. För drygt ett decennium sedan kunde du analysera ditt DNA för 100 miljoner kronor. Idag kostar det 1000 kronor och lite saliv.

DNA Àr inte lÀngre abstrakt och nÄgot bara för forskare. Idag Àr priset överkomligt för de allra flesta och tillgÀnligt i form av DNA-kit du fÄr hemskickat.

Allt som krÀvs Àr en liten spott

Med de flesta kit börjar du med att bestÀlla dem online. NÀr du fÄr hem DNA-kitet Àr det bara att samla lite saliv genom att spotta i ett rör eller dra med en tops pÄ insidan av kinden. Sedan förseglar du provet i en behÄllare och skickar det till labbet i ett förmÀrkt kuvert eller förpackning. UngefÀr sex till Ätta veckor senare fÄr du dina resultat online.

Saliv behövs. Labbet behöver ditt spott för att göra DNA-testet.

Vad labbet gör

Efter att ha extraherat DNA frÄn ditt salivprov eller tops söker labbet igenom ditt DNA efter vissa genetiska varianter.

Byggstenarna i DNA Àr kemiska baser som kallas nukleotider och de finns i fyra varianter: A, T, C och G, vilket Àr förkortningar för adenin, tymin, cytosin och guanin.

MÀnniskor har tre miljarder par av dessa baser, sÄ sex miljarder bokstÀver sammanhÀngande i en sekvens. Sammantaget kallas denna genetiska information för ditt genom.

DNA-testföretaget avgör vilken av de fyra bokstÀverna som finns pÄ ett antal platser i ditt genom. En stor del av sekvensen Àr gemensam för oss mÀnniskor, sÄ företagen fokuserar pÄ specifika bokstÀver som varierar frÄn person till person. De hÀr benÀmns som enkla nukleotidpolymorfismer eller SNP.

MÄnga av dessa SNP har viss biologisk relevans. Till exempel, med en variant av en specifik SNP nÀra genen OCA2 , som kodar för ett protein som antas vara involverat i att producera det mörka pigmentet melanin, gör det mycket mer troligt att du har blÄ eller gröna ögon. Andra egenskaper och till och med vissa sjukdomar Àr ocksÄ associerade med vissa SNP, vissa starkare Àn andra.

Byggstenarna i DNA Àr kemiska baser som kallas nukleotider. De finns i fyra varianter: A, T, C och G, eller adenin, tymin, cytosin och guanin.

Noggrannheten varierar

Ett av de största företagen inom omrÄdet, 23andMe, hÀvdar att de kan identifiera SNP:er med 99,9 procents noggrannhet, vilket Àr rimligt givet vilka metoder de anvÀnder.

Eftersom mÄnga andra stora företag anvÀnder liknande tekniker Àr deras noggrannhet sannolikt likvÀrdig, men inte alla tester uppfyller samma standarder.

Ett berömt test misslyckades med att upptÀcka att ett förmodat mÀnskligt DNA-prov faktiskt kom frÄn en golden retriever som heter Bailey. Rekommendationen blev, baserat pÄ hennes genetik, att Bailey skulle börja med cykling och basket.

Baileys resultat kom frÄn det nu "slutsÄlda" Superhero DNA-testet som pÄstod att de kunde avslöja snabbhet, styrka och intelligens med sina tester. De testade bara för fyra genetiska varianter, medan de dyrare kiten kan innehÄlla tiotusentals varianter.

Observera: Oavsett hur mÄnga varianter ett kit testar för kan det inte förutsÀga komplexa egenskaper som intelligens, som pÄverkas av mÄnga olika gener och miljöfaktorer.

Ett berömt DNA-test misslyckades med att upptÀcka att ett förmodat mÀnskligt DNA-prov faktiskt kom frÄn en golden retriever som heter Bailey. Rekommendationen blev, baserat pÄ hennes genetik, att Bailey skulle börja med cykling och basket.

Hur hanteras dina DNA-data?

DNA-testerna har ett inneboende integritetsproblem och de Àr bundna av fÄ juridiska riktlinjer som reglerar anvÀndningen av dina data. Konsekvenserna av att dela ditt DNA med vinstdrivande företag förÀndras kontinuerligt. Att vÀlja ett DNA-test idag kommer sannolikt att leda till framtida konsekvenser som Àr omöjliga att förutsÀga.

Till exempel tjÀnar 23andMe pengar pÄ dina anonymiserade medicinska data, och forskar pÄ cancerterapier, via ett partnerskap med GlaxoSmithKline, men bara om du vÀljer att delta i forskningen.

LÀs noga igenom hur uppgifterna hanteras. Om du Àr i Europa Àr det en sjÀlvklarhet att undersöka GDPR-efterlevnad.

💡 Optimist's Edge

Enligt Hannes Sjöblad, biohacker, talare och rÄdgivare inom innovation och ny teknik, sÄ finns det fyra huvudskÀl att göra ett DNA-test.

Hannes Sjöblad Àr biohacker, talare och rÄdgivare inom innovation och ny teknik.

Ursprung

Det hÀr Àr den vanligaste anledningen till att folk gör ett DNA-test. Företagen anvÀnder olika metoder för att bestÀmma ursprung, men testerna innebÀr i allmÀnhet att jÀmföra ditt DNA med referens-DNA som Àr avsett att representera populationer frÄn olika geografiska regioner tillsammans med företagets DNA-databas. Det betyder att ju större databas desto bÀttre.

MÄnga DNA-tester gör det möjligt för dig att se om andra anvÀndare av samma tjÀnst Àr biologiskt beslÀktade.

– Med den hĂ€r informationen fĂ„r du veta om du har slĂ€ktingar nĂ€ra dig eller i andra delar av vĂ€rlden. Det Ă€r kanske extra intressant för mĂ€nniskor som Ă€r adopterade eller inte riktigt vet allt om sin familj, sĂ€ger Hannes Sjöblad.

Eftersom de flesta Ätminstone har nÄgot blandat arv fÄr man ofta anor som representeras i procent: 26 procent skandinav, 14 procent tysk och sÄ vidare.

Det Àr viktigt att förstÄ att de hÀr testen inte kan garantera var dina förfÀder faktiskt bodde. De kan inte direkt jÀmföra dina data med DNA frÄn mÀnniskor som levde för hundratals Är sedan.

Vissa företag erbjuder dock ett mitokondriellt DNA-test som lÄter dig hitta din mors haplogrupp. Detta inkluderar mÀnniskor som alla delar samma förfader för tusentals eller tiotusentals Är sedan. Vissa tester kan till och med berÀtta att du Àr lite neandertalare.

Du kan ha mer neanderthal-DNA Àn du tror.

Genetiska risker

Medan genetisk testning överraskande nog kan avslöja din oförmÄga att upptÀcka den unika lukten av sparriskiss (eller, i författarens fall, en tendens att nysa efter att ha Àtit mörk choklad), söker de flesta djupare information. Detta kan vara information som om de har genetiska varianter associerade med Alzheimers eller bröstcancer.

I mars 2018 beviljade det amerikanska lÀkemedelsverket FDA 23andMe tillstÄnd att ge kunder information om vissa mutationer i generna BRCA1 och BRCA2 som dramatiskt ökar risken för bröst- och Àggstockscancer. Vissa personer med en defekt BRCA-gen bör vidta försiktighetsÄtgÀrder för att förebygga eller upptÀcka cancer tidigt, inklusive genomgÄ förebyggande dubbla mastektomier, som Angelina Jolie berömt gjorde 2013.

– Det finns ganska mĂ„nga sjukdomar idag dĂ€r du kan fĂ„ information om du har nĂ„gra genetiska varianter förknippade med ökad risk. Det kan vara latent i dig men förmedlas till dina barn. Detta Ă€r mycket vĂ€rdefull information som innebĂ€r att du kan agera snabbt om du misstĂ€nker att sjukdomen blir aktiv, sĂ€ger Hannes Sjöblad.

Genetisk risk handlar om sannolikhet. Till exempel kan det vara skrÀmmande att fÄr reda pÄ att du har en SNP förknippad med en tiofaldig ökning av risken för en sjukdom, men om den sjukdomen bara pÄverkar 0,01 procent av befolkningen Àr din risk fortfarande bara 0,1 procent.

Viktigt: Om du har en SNP som Àr starkt förknippad med en vanligare sjukdom och visar tecken pÄ att ha den, bör du uppsöka en lÀkare för att fÄ en korrekt bedömning.

DNA-tester kan avslöja om du har genetiska varianter förknippade med sjukdomar som Alzheimers.

Farmakogenomik

Farmakogenomik analyserar hur en individs genetiska sammansÀttning pÄverkar deras reaktion pÄ lÀkemedel. Detta Àr kanske den minst kÀnda anvÀndningen av DNA-data, men en som har stor strategisk betydelse, menar Hannes Sjöblad.

– Olika mediciner och behandlingar har olika effekter beroende pĂ„ vilka gener du har. MĂ„nga har hört talas om att fĂ„ information via DNA om genetiska sjukdomar och ursprung, men jag tycker att farmakogenomik borde vara rutin.

– NĂ€r du tar in nĂ„gon för kemoterapibehandling som kostar miljoner görs den hĂ€r typen av analys. Men det hĂ€r Ă€r relevant Ă€ven för vanliga smĂ€rtstillande lĂ€kemedel. Hur du reagerar pĂ„ ett lĂ€kemedel bör kontrolleras innan du gĂ„r till apoteketet, det borde vara givet, sĂ€ger Hannes Sjöblad.

Uppgifterna Àr redan tillgÀngliga. FDA har en omfattande lista som kopplar ihop lÀkemedel med biomarkörer.

– Till exempel kan du se att om du har CYP2D6-genen finns det en risk att den och den medicinen inte kommer att pĂ„verka dig, eller att du ska undvika den. Det Ă€r avgörande information.

Tar du rÀtt mediciner? Farmakogenomik analyserar hur din genetiska sammansÀttning pÄverkar din respons pÄ olika mediciner.

Livsstilsinsikter

Slutligen finns det underskattade omrÄdet livsstilsinsikter. Med DNA-testning kan du fÄ svar pÄ ett antal viktiga vardagliga livsstilsfrÄgor. Har jag till exempel risk för laktos- eller glutenintolerans? Vad har jag för muskelfibrer?

– I mitt fall har jag en genvariant som gör att jag har svĂ„rt att ta upp B-vitamin. SĂ„ jag vet att det Ă€r klokt av mig att Ă€ta B12-tillskott. Jag var vegetarian ett tag men insĂ„g, genom test, att jag förmodligen borde ha en köttkomponent eller Ă€ta mycket kosttillskott.

I dessa mer pÄtagliga resultat ser Hannes Sjöblad att de flesta fÄr aha-ögonblicken frÄn sina DNA-test.

– Visst Ă€r det roligt att inse att du har tre nya slĂ€ktingar i Minnesota, men det hĂ€r Ă€r saker jag har nytta av hĂ€r och nu, till exempel vad jag ska Ă€ta och dricka.

Borde du proppa i dig det hÀr? Ett DNA-test kan ge dig svaret.

👇 Hur du fĂ„r Optimist's Edge

Hannes Sjöblads rÄd hur du fÄr Optimist's Edge Àr enkelt: köp ett kit.

– Det kostar frĂ„n en tusenlapp och uppĂ„t, beroende pĂ„ vad du Ă€r intresserad av. Men du kommer att fĂ„ fantastiska insikter som mycket vĂ€l kan förĂ€ndra ditt liv.

SÄ vilken produkt och lab ska du vÀlja? De största leverantörerna i vÀrlden Àr alla i USA. Men om du befinner dig i Europa rekommenderar Hannes Sjöblad starkt att du anvÀnder en europeisk leverantör.

Dante Labs Àr ett italienskt företag som utför sekvensering av hela genomet. Det Àr dyrt jÀmfört med de vanligaste amerikanska leverantörerna men ger dig all information du behöver för att utforska de fyra frÀmsta anledningarna till att göra ett DNA-test och ett bra dataskydd.

AthGene Àr baserat i Danmark och fokuserar pÄ hÀlso-, nÀrings- och livsstilsaspekterna av DNA-testning. De tillhandahÄller flera olika typer av tester och Àr nÄgot dyrare och mer specialiserade Àn de amerikanska motsvarigheterna.

AncestryDNA Àr baserat i USA, och som namnet antyder fokuserar det pÄ DNA-test kopplat mot ursprung och slÀktskap. För personer som söker avlÀgsna kusiner eller till och med biologiska förÀldrar ger företagets DNA-databas med mer Àn 18 miljoner kunder dig de bÀsta oddsen för framgÄngsrika matchningar.

23andMe erbjuder samma typ av ursprungs- och slÀktskaps data som AncestryDNA, och har samma aspekter att tÀnka pÄ i form av integritetshÀnsyn. Priset Àr ocksÄ snarlikt. Med en DNA-databas med 12 miljoner kunder Àr de nummer tvÄ i vÀrlden. 23andMe kan dock ocksÄ ge dig inblick i genetiska risker och andra hÀlsodata.

Vilket kit passar dig bÀst? Det Àr helt upp till dig och dina krav. MÄnga kunniga Premium Supporters inom Warp-communityn kan hjÀlpa dig om du har nÄgra frÄgor. Tveka inte att frÄga och komma med funderingar i Facebookgruppen.

Du har nu en edge eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?


❓ Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.