Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬CRISPR har lyckats korrigera en mutation i en levande mus

🧬CRISPR har lyckats korrigera en mutation i en levande mus

Gensaxen CRISPR har anvÀnts i ett lyckat försök att bota den allvarliga sjukdomen Duchennes Muskeldystrofi hos en levande mus.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Gensaxen CRISPR har anvÀnts i ett lyckat försök att bota en allvarlig muskelsjukdom. Metoden har anvÀnts pÄ en levande mus för att korrigera genmutationen som ligger bakom Duchennes Muskeldystrofi (DMD). Det innebÀr att ett levande djur med en sÄdan genmutation har botats för första gÄngen. En tid efter musens födelse anvÀndes gensaxen för att "klippa" bort den muterade genen och musen visade pÄtagligt förbÀttrad rörelseförmÄga. Om detta rapporterar CTV news.

Relevant för flera genetiska sjukdomar

Försöket gjordes av ett forskarlag pÄ SickKids Research Institute i Toronto. Studien genomfördes genom att man först kopierade en exakt modell av DMD-mutationen direkt till musen. En orsak till DMD Àr att en sÀrskild sekvens av DNA Àr duplicerat.

UngefÀr 10 procent av alla genetiska sjukdomar beror pÄ att gener Àr duplicerade, enligt SickKids hemsida. Det Àr extra svÄrt att reproducera dessa sjukdomar i djur dÄ det handlar om att addera DNA istÀllet för att ta bort. En av svÄrigheterna var alltsÄ att skapa en modell av mutationen som sÄ lÄngt som möjligt avspeglar hur den ser ut i verkligheten.

Efter att musen ”fĂ„tt” den genetiska sjukdomen blev mutationen korrigerad efter födseln med hjĂ€lp av CRISPR. Duchennes muskeldystrofi orsakar att musklerna bryts ner och Ă€r dĂ€rmed livshotande.  Resultatet Ă€r dĂ€rför mycket hoppingivande i jakten pĂ„ en bot för den och liknande allvarliga sjukdomar.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.