Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Screening för stroke kan spara bĂ„de pengar och liv

🧠 Screening för stroke kan spara bĂ„de pengar och liv

En enkel screening kan visa vilka som har förmaksflimmer och som dÀrför behöver blodförtunnande medel för att minska risken för stroke.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Den vanligaste orsaken till blodpropp i hjÀrnan, stroke, Àr förmaksflimmer dÀr hjÀrtat slÄr sÄ oregelbundet att blodet inte pumpas runt som det ska. En studie visar nu att screening för att hitta förmaksflimmer hos Àldre skulle bÄde öka chansen att förebygga stroke och spara pengar för sjukvÄrden.

Ett problem med förmaksflimmer Àr att mÄnga har det utan att veta om det. Det gör att de inte fÄr den preventiva behandlingen i form av blodförtunnande medel som effektivt kan förhindra att blodproppar, som leder till stroke, kan bildas.

NĂ€r forskare frĂ„n Linköpings universitet och Karolinska Institutet genomförde en studie med 30 000 personer i Ă„ldern 75–76 Ă„r visade det sig att screeningen var ett effektivt sĂ€tt att minska risken för att fĂ„ stroke.

”Den stora vinsten med screeningen Ă€r att man fĂ„r information som kan anvĂ€ndas för att minska individens risk att drabbas av stroke och pĂ„ det sĂ€ttet kan förlĂ€nga antalet levnadsĂ„r med god livskvalitet”, sĂ€ger Emma Svennberg”, forskare vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien.

I och med att fÀrre behöver akut vÄrd för stroke leder det ocksÄ till lÀgre kostnader enligt forskarna.

”VĂ„ra hĂ€lsoekonomiska berĂ€kningar visar att screening till och med Ă€r en kostnadsbesparande intervention. AlltsĂ„: inte nog med att screeningen rĂ€ddar liv och förebygger stroke, utan den sparar dessutom pengar för sjukvĂ„rden om den införs”, sĂ€ger Lars-Åke Levin, professor vid Linköpings universitet och en annan av forskarna bakom studien.

SjÀlva screeningen Àr ocksÄ enkel att genomföra sÄ det krÀvs ingen specialutbildad personal för att utföra den.

”Screeningen Ă€r en vĂ€ldigt enkel intervention. I princip lĂ€gger man tummarna pĂ„ en handhĂ„llen EKG-apparat, som mĂ€ter hjĂ€rtats aktivitet, och gör sĂ„ tvĂ„ gĂ„nger om dagen i tvĂ„ veckor”, sĂ€ger Emma Svennberg.

LÀs hela studien hÀr.

Foto: Linköpings universitet/Johan Adelgren

🧠 AI-app ger snabbare diagnos av stroke
En app kan ge lÀkare omedelbar information om nÄgon har fÄtt en stroke och vilken behandling som behöver sÀttas in.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.