Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 AI-app ger snabbare diagnos av stroke

🧠 AI-app ger snabbare diagnos av stroke

En app kan ge lÀkare omedelbar information om nÄgon har fÄtt en stroke och vilken behandling som behöver sÀttas in.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

NÀr nÄgon drabbas av stroke Àr det avgörande att rÀtt behandling sÀtts in sÄ snabbt som möjligt. Stroken leder till syrebrist i hjÀrnan och skador pÄ hjÀrnan kan uppstÄ vÀldigt snabbt sÄ varje minut rÀknas.

En behandling som trombektomi, dÀr en lÀkare drar ut blodproppar ur hjÀrnans blodkÀrl via en kateter, kan rÀdda mycket av hjÀrnfunktionerna, men dÄ mÄste behandlingen sÀttas in snabbt. Varje timme som trombektomin dröjer halverar effekten av behandlingen.

För att kunna sÀtta in rÀtt behandling mÄste förstÄs rÀtt diagnos stÀllas först och det kan vara ett problem om rÀtt kompetens inte finns pÄ plats pÄ ett sjukhus.

– Ett beslut om trombektomi Ă€r vanligtvis fattat inom tio minuter nĂ€r rĂ€tt kompetens finns pĂ„ plats. Om det saknas kompetens och erfarenhet kan det ta upp till 40 minuter om inte lĂ€ngre, sĂ€ger Alexandros Rentzos, överlĂ€kare pĂ„ Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

För att göra det enklare för lÀkare som inte Àr strokespecialister att snabbt kunna stÀlla korrekt diagnos har Alexandros Rentzos lett ett arbete med att införa en AI-baserad app som lÀkarna har tillgÄng till.

Appen tolkar data frÄn en datortomografiundersökning i realtid och visar om det finns nÄgon propp att dra ut och om det finns hjÀrnvÀvnad som kan rÀddas med ett snabbt ingripande. Neurologer och neuroradiologer pÄ Sahlgrenska fÄr information via appen och kan direkt fatta beslut om att patienten ska fÄ en akut trombektomi.

– I VĂ€stra Götalandsregionen Ă€r strokevĂ„rden centraliserad med hĂ€nsyn till upptagningsomrĂ„de och antalet patienter. Med denna nya applikation fĂ„r patienterna en snabbare handlĂ€ggning oavsett var man bor eller rĂ„kar insjukna. Det Ă€r ett viktigt steg i rĂ€tt riktning mot en mer jĂ€mlik vĂ„rd för hela regionens invĂ„nare, sĂ€ger Petra Redfors, neurolog och vĂ„rdenhetsöverlĂ€kare för stroke pĂ„ Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

💔 VĂ€rldens första AI som kan förutspĂ„ hjĂ€rtinfarkter
I Storbritannien har en artificiell intelligens analyserat blodflöden och bÀttre Àn mÀnskliga lÀkare kunnat förutspÄ vilka patienter som kommer drabbas av hjÀrtinfarkt.
đŸšŽâ€â™€ïž App hjĂ€lper dig motionera mera och förebygga sjukdomar
En app kan ge rÄd om hur mycket och hur hÄrt du mÄste motionera för att minska risken att fÄ mÄnga folksjukdomar.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.