Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Piller kan ersĂ€tta insulinsprutor

💊 Piller kan ersĂ€tta insulinsprutor

En kapsel med ett litet robothuvud kan leverera insulin i piller som patienten svÀljer i stÀllet för att behöva injicera insulinet.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Insulin Àr ett exempel pÄ mediciner som inte kan tas i form av ett piller utan som mÄste injiceras. Men en ny typ av kapsel kan göra det möjligt att i framtiden leverera insulin in i kroppen genom att patienten svÀljer ett piller.

Det Àr forskare vid MIT i USA som utvecklat en kapsel som ska klara detta. SjÀlva kapseln har ett litet robothuvud som kan skapa en tillfÀllig tunnel igenom slemmet i magsÀcken och leverera insulinet till cellerna i tarmvÀggen för att sedan föras vidare i kroppen.

Slemmet i magsÀcken skyddar magen frÄn att frÀtas sönder av magsyran, men det gör ocksÄ att lÀkemedel som bygger pÄ stora molekyler, som exempelvis insulin, inte kan ta sig vidare ut i kroppen frÄn magen.

”Genom att trĂ€nga undan slemmet kan vi maximera spridningen av lĂ€kemedlet och förbĂ€ttra upptagningen av bĂ„de smĂ„ och stora molekyler”, sĂ€ger Giovanni Traverso, forskare vid MIT och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Pillret Àr 2,5 centimeter lÄngt och 1 centimeter brett. Det Àr med andra ord ungefÀr lika stort som en del multivitaminpiller. Att svÀlja det ska dÀrmed inte vara nÄgot problem.

De första resultaten Àr lovande, men det finns mer att göra innan pillret kan anvÀndas i vÄrden. Forskarna ska nu gÄ vidare och undersöka om pillret kan pÄverka bakteriefloran i slemmet och hur det fungerar för mÀnniskor med nedsatt immunförsvar.

LÀs hela studien hÀr.

🧬 UpptĂ€ckt kan förutspĂ„ riskerna för komplikationer vid diabetes
Forskare har upptÀckt att det finns tydliga epigenetiska skillnader mellan olika grupper av diabetespatienter och det kan anvÀndas för att individanpassa vÄrden.
đŸ§« Stamcellsterapi kan bli slutet pĂ„ typ 1-diabetes
En klinisk prövning som anvÀnde stemcellsterapi vid behandling av diabetes typ 1 gav ovÀntat bra resultat, efter testperioden pÄ 90-dagar kunde patienten producera ett stadigt flöde av eget insulin.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.