Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 UpptĂ€ckt kan förutspĂ„ riskerna för komplikationer vid diabetes

🧬 UpptĂ€ckt kan förutspĂ„ riskerna för komplikationer vid diabetes

Forskare har upptÀckt att det finns tydliga epigenetiska skillnader mellan olika grupper av diabetespatienter och det kan anvÀndas för att individanpassa vÄrden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Typ 2-diabetes Àr egentligen en sjukdom med fyra olika varianter. Det visar studier som forskare vid Lunds universitet gjort och det ger nya möjligheter till att identifiera risker och sÀtta in tidiga motÄtgÀrder.

– Vi visar att det finns tydliga epigenetiska skillnader mellan olika grupper av patienter med typ 2-diabetes. De epigenetiska markörerna kan kopplas till vilken risk patienterna har att drabbas av vanliga komplikationer vid diabetes, som hjĂ€rtinfarkt, stroke och njursjukdom, sĂ€ger Charlotte Ling, professor i diabetes och epigenetik vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna analyserade sÄ kallade DNA-metyleringar i blodet pÄ 800 000 stÀllen i arvsmassan pÄ 553 nydiagnostiserade personer med typ 2-diabetes. Resultatet blev att forskarna hittade 4 465 stÀllen med DNA-metyleringar som var specifika för de fyra undergrupperna med typ 2-diabetes. Det ger nu möjlighet att bÀttre kunna anpassa vÄrden till varje patient.

– Dagens sjukvĂ„rd behandlar typ 2-diabetes pĂ„ ungefĂ€r samma sĂ€tt samtidigt som alltmer forskning tyder pĂ„ att dessa patienter behöver individanpassad vĂ„rd och behandling. VĂ„ra fynd ger ytterligare stöd för att det Ă€r kliniskt relevant att dela in patienter med typ 2-diabetes i undergrupper för individanpassad behandling, sĂ€ger Charlotte Ling.

Ett exempel pÄ vad upptÀckten kan leda till Àr att forskarna har tagit fram en poÀngskala för att bedöma risken för att en patient ska drabbas av komplikationer.

– HjĂ€rtinfarkt och stroke Ă€r de vanligaste dödsorsakerna hos patienter med typ 2-diabetes. Njursjukdom hos diabetespatienter leder till lidande för patienten och stora sjukvĂ„rdskostnader för samhĂ€llet eftersom mĂ„nga behöver gĂ„ i dialys. En epigenetisk biomarkör som kan förutspĂ„ komplikationer i ett tidigt skede skulle ge sjukvĂ„rden möjlighet att sĂ€tta in förebyggande Ă„tgĂ€rder, sĂ€ger Charlotte Ling.

I studien ingick bara personer frÄn Sverige och nÀsta steg för forskarna blir nu att genomföra utlÀndska befolkningsstudier för att se om resultaten blir de samma.

– Det Ă€r relativt enkelt att praktiskt utveckla en blodbaserad epigenetisk biomarkör. Samtidigt Ă€r det viktigt att noga studera hur bra en sĂ„dan biomarkör Ă€r pĂ„ att förutse diabeteskomplikationer. Det Ă€r dĂ€rför som vi följer upp vĂ„ra resultat i andra befolkningsstudier. PĂ„ lĂ„ng sikt vill vi utveckla kliniskt anvĂ€ndbara biomarkörer som kan förbĂ€ttra den individanpassade vĂ„rden för patienter med typ 2-diabetes, sĂ€ger Charlotte Ling.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ§« Patientens egna muskelceller kan anvĂ€ndas vid behandling av diabetes
Genom att fÄ kroppens egna muskelceller att förbruka socker snabbare gÄr det att fÄ ner blodsockernivÄerna till normala nivÄer för de med diabetes typ 2.
đŸ©ž Saliv kan ersĂ€tta blodprov för diabetiker
I stÀllet för att sticka sig i fingret kan diabetespatienter kontrollera sin blodsockernivÄ genom att slicka pÄ en liten sticka.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.