Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©ž Saliv kan ersĂ€tta blodprov för diabetiker

đŸ©ž Saliv kan ersĂ€tta blodprov för diabetiker

I stÀllet för att sticka sig i fingret kan diabetespatienter kontrollera sin blodsockernivÄ genom att slicka pÄ en liten sticka.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Över 460 miljoner mĂ€nniskor i vĂ€rlden har diabetes och för dem Ă€r det viktigt att hĂ„lla koll pĂ„ sina blodsockervĂ€rden. Ofta görs det genom att man sjĂ€lv tar ett blodprov frĂ„n fingertoppen, men nu har forskare vid University of Newcastle i Australien utvecklat en metod som anvĂ€nder saliv i stĂ€llet för blod.

Testet bestÄr av en liten remsa som den som har diabetes slickar pÄ. Remsan innehÄller en biosensor som mÀter blodsockret och rapporterar blodsockervÀrdet till en mobilapp. Appen visar det exakta blodsockervÀrdet och varnar om anvÀndaren behöver mer insulin.

Forskarna rÀknar med att kunna börja massproducera remsorna under 2023. SÄ om ett par Är kan ett slick ersÀtta ett stick.

En anledning till att det inte funnits nÄgot salivtest för diabetes tidigare Àr att koncentrationen av glukos Àr 100 gÄnger lÀgre i saliv Àn i blod.

– En av vĂ„ra största utmaningar var att det finns sĂ„ lite glukos i saliv. Det finns i vĂ€ldigt smĂ„ mĂ€ngder sĂ„ du behöver en vĂ€ldigt kraftfull plattform för att detektera den. Dessutom innehĂ„ller saliv en mĂ€ngd andra Ă€mnen sĂ„ vi var tvungna att hitta ett sĂ€tt att eliminera allt ”brus” för att garantera att vi fĂ„r vĂ€ldigt exakta resultat, sĂ€ger Paul Dastoor, professor vid University of Newcastle och en av forskarna bakom det nya testet, i ett pressmeddelande.

Forskarna rÀknar nu med att kunna anvÀnda samma teknik för en mÀngd andra tester.

– Biosensorn Ă€r en plattformsteknik, vilket betyder att den kan anvĂ€ndas för att detektera en mĂ€ngd substanser som Ă€r indikatorer för olika sjukdomar. Vi hĂ„ller redan pĂ„ att titta pĂ„ substanser som kan indikera cancer, hormonrubbningar och allergier, sĂ€ger Paul Dastoor.

Bild: University of Newcastle


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.