Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ§« Stamcellsterapi kan bli slutet pĂ„ typ 1-diabetes

đŸ§« Stamcellsterapi kan bli slutet pĂ„ typ 1-diabetes

En klinisk prövning som anvÀnde stemcellsterapi vid behandling av diabetes typ 1 gav ovÀntat bra resultat, efter testperioden pÄ 90-dagar kunde patienten producera ett stadigt flöde av eget insulin.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

LÀkemedelsföretaget Vertex Pharmaceuticals Incorporated meddelade tidigare i Är att det första stadiet av en ny klinisk prövning av behandling av diabetes typ 1 Àr avklarad, och uppvisade förvÄnansvÀrt positiva resultat. Studien var kring en ny stamcellsbehandling, VX-880, som innebar att man tillförde stamceller till patienten tillsammans med immunförsvarshÀmmande lÀkemedel.

Patienten som deltog i studien hade varit diagnosticerad med typ 1-diabetes sedan 40 Är. Innan prövningen var hen i behov av ett regelbundet intag av 34 enheter insulin per dygn, och inom ett Är hade hen haft fem episoder med potentiellt livshotande lÄga halter av blodsocker.

Efter deltagande i den kliniska prövningen minskade behovet av insulin med 91%, frÄn 34 enheter per dygn till 2,7 enheter per dygn. Anledningen Àr att patienten under studiens gÄng började tillverka sitt eget insulin, med hjÀlp av stamcellerna som tillfördes.

Lovande framtidsutsikter

Studien visar lovande resultat för framtida behandling av typ 1-diabetes, framförallt dÄ första delen av studien endast anvÀnde sig av halva mÄldosen. Det innebÀr att del tvÄ av studien har potential att helt frigöra patienten frÄn behovet av syntetisk insulintiltillförsel.

Metoden att tillföra syntetiska stamceller Àr inte helt ny, redan 2014 provade lÀkemedelsföretaget ViaCyte metoden vid diabetes. Problemt dÄ var att de tillförda stamcellerna dog nÀr de vÀl blivit injicerade i kroppen. Metoden som anvÀndes i den hÀr studien innehÄller dÀrav ocksÄ immunförsvarshÀmmande lÀkemedel, för att undvika att kroppen attackerar de nya cellerna.

Vertex meddelar att metoden generellt var vÀl tolerererad av patienten, vilket innebÀr att det inte upptÀcktes nÄgra större biverkningar. Studien kommer att fortgÄ, och lÀkemedelsföretaget Àr positivt instÀllda till att metoden kan fungera Àven utan att hÀmma patientens immunförsvar.

För tidigt för att dra slutsatser

VÀrt att notera dock Àr att den hÀr studien enbart hade en medverkande, vilket innebÀr att det Àr för tidigt för att dra nÄgra generella slutsatser kring metoden. Vidare kliniska prövningar kommer att göras, och om de fortsÀtter att visa goda resultat Àr det inte omöjligt att typ 1-diabetes gÄr att bota helt.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.