Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Nytt test kan bidra till att minska spridningen av virus och rĂ€dda liv

🔬 Nytt test kan bidra till att minska spridningen av virus och rĂ€dda liv

Forskare har utvecklat ett snabbtest som kan revolutionera diagnostiken av luftvÀgsinfektioner.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid University of Oxford i Storbritannien har utvecklat ett snabbtest som kan identifiera luftvÀgsvirus inom fem minuter. Det nya testet har utformats för att snabbt och enkelt kunna skilja mellan olika typer av virus som orsakar luftvÀgsinfektioner, som influensa och Covid-19.

Testet fungerar genom att en AI, som forskarna trÀnat att kÀnna igen olika virustyper, analyserar ett prov frÄn patientens nÀsa eller hals. Efter fem minuter kan AIn avgöra vilken virustyp det handlar om. Detta Àr en stor förbÀttring jÀmfört med dagens tester som tar lÀngre tid att utföra och som bara kan kÀnna igen en virustyp Ät gÄngen.

”VĂ„r förenklade metod för diagnostiska tester Ă€r snabbare, mer kostnadseffektiv, mer exakt och mer framtidssĂ€kert Ă€n nĂ„gra av de tester som finns pĂ„ marknaden idag. Om vi vill kĂ€nna igen ett nytt virus behöver vi bara trĂ€na AIn att kĂ€nna igen det i stĂ€llet för att behöva skapa ett helt nytt test. VĂ„r studie visar att den hĂ€r metoden har potential att revolutionera virusdiagnostiken och vĂ„r förmĂ„ga att kontrollera spridningen av luftvĂ€gssjukdomar”, sĂ€ger Nicole Robb, forskare vid University of Oxford och en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Forskarna har genomfört tester av det nya testet pÄ patienter med Covid-19. Testerna visade att metoden kunde identifiera rÀtt typ av virus i 97 procent av fallen.

Det nya testet kan ha en betydande inverkan pÄ hÀlso- och sjukvÄrden genom att ge snabba och exakta resultat som kan hjÀlpa till att identifiera och isolera personer med infektioner och minska spridningen av virus. Det kan ocksÄ bidra till att pÄskynda diagnostik och behandling. Sammantaget kan detta rÀdda mÄnga liv i framtiden.

LÀs hela studien hÀr.

💊 AI kan ge oss snabbare och billigare utveckling av lĂ€kemedel
Genom att lÄta AI simulera hur Àndringar i DNA kan producera olika typer av proteiner kan tillverkningsprocessen för lÀkemedel förenklas och effektiviseras.
đŸ©ž Blodprov kan avslöja flera olika typer av cancer i kroppen
Ett blodprov kan ersÀtta flera separata tester och upptÀcker cancerformer som inte upptÀcks i de normala testerna.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.