Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔬 Nytt test kan bidra till att minska spridningen av virus och rädda liv

🔬 Nytt test kan bidra till att minska spridningen av virus och rädda liv

Forskare har utvecklat ett snabbtest som kan revolutionera diagnostiken av luftvägsinfektioner.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid University of Oxford i Storbritannien har utvecklat ett snabbtest som kan identifiera luftvägsvirus inom fem minuter. Det nya testet har utformats för att snabbt och enkelt kunna skilja mellan olika typer av virus som orsakar luftvägsinfektioner, som influensa och Covid-19.

Testet fungerar genom att en AI, som forskarna tränat att känna igen olika virustyper, analyserar ett prov från patientens näsa eller hals. Efter fem minuter kan AIn avgöra vilken virustyp det handlar om. Detta är en stor förbättring jämfört med dagens tester som tar längre tid att utföra och som bara kan känna igen en virustyp åt gången.

”Vår förenklade metod för diagnostiska tester är snabbare, mer kostnadseffektiv, mer exakt och mer framtidssäkert än några av de tester som finns på marknaden idag. Om vi vill känna igen ett nytt virus behöver vi bara träna AIn att känna igen det i stället för att behöva skapa ett helt nytt test. Vår studie visar att den här metoden har potential att revolutionera virusdiagnostiken och vår förmåga att kontrollera spridningen av luftvägssjukdomar”, säger Nicole Robb, forskare vid University of Oxford och en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Forskarna har genomfört tester av det nya testet på patienter med Covid-19. Testerna visade att metoden kunde identifiera rätt typ av virus i 97 procent av fallen.

Det nya testet kan ha en betydande inverkan på hälso- och sjukvården genom att ge snabba och exakta resultat som kan hjälpa till att identifiera och isolera personer med infektioner och minska spridningen av virus. Det kan också bidra till att påskynda diagnostik och behandling. Sammantaget kan detta rädda många liv i framtiden.

Läs hela studien här.

💊 AI kan ge oss snabbare och billigare utveckling av läkemedel
Genom att låta AI simulera hur ändringar i DNA kan producera olika typer av proteiner kan tillverkningsprocessen för läkemedel förenklas och effektiviseras.
🩸 Blodprov kan avslöja flera olika typer av cancer i kroppen
Ett blodprov kan ersätta flera separata tester och upptäcker cancerformer som inte upptäcks i de normala testerna.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.