Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©ž Blodprov kan avslöja flera olika typer av cancer i kroppen

đŸ©ž Blodprov kan avslöja flera olika typer av cancer i kroppen

Ett blodprov kan ersÀtta flera separata tester och upptÀcker cancerformer som inte upptÀcks i de normala testerna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Vi kan vara pÄ vÀg in i en helt ny era nÀr det gÀller att upptÀcka cancer i ett tidigt stadium rapporterar The Guardian.

Genombrottet bestÄr i att forskare utvecklat en metod dÀr det gÄr att identifiera DNA frÄn mÄnga olika cancertyper i ett enda blodprov.

Testet prövades i en stor studie med 6 600 deltagare och identifierade dussintals nya cancerfall. MÄnga av dessa fall var i ett tidigt stadium och tre fjÀrdedelar var cancertyper som inte ingÄr i normala cancertester.

”Blodprov som kan identifiera flera olika typer av cancer har setts som ren science fiction, men nu Ă€r det ett forskningsomrĂ„de som visar stor potential”, sĂ€ger Naser Turabi pĂ„ vĂ€lgörenhetsorganisationen Cancer Research UK, i en kommentar till The Guardian.

I och med att testet redan i ett tidigt stadium kan visa om det finns cancerceller i blodet fÄr lÀkarna bÀttre chans att behandla cancern. Dessutom kan testet visa var cancern Àr belÀgen, vilket ytterligare ökar chanserna för en framgÄngsrik behandling.

En Ànnu större studie med 165 000 deltagare pÄgÄr just nu och den blir klar nÀsta Är. Forskarna hoppas att den kommer att verifiera resultaten frÄn denna första studie.  Metoden behöver utvecklas ytterligare innan den kan anvÀndas i vÄrden, men den ger hopp om nya möjligheter i framtiden.

”Det hĂ€r ger oss en glimt av vad framtiden kan ha i sitt sköte med ett vĂ€ldigt annorlunda förhĂ„llningssĂ€tt till hur vi screenar för cancer”, sĂ€ger Deb Schrag, forskare vid Memorial Sloan Kettering Cancer Center i USA.

LÀs mer om studien hÀr.

☀ Är vi pĂ„ vĂ€g att bota cancer?
För knappt hundra Ă„r sedan kunde cancer inte behandlas. MĂ„nga dog utan att ens förstĂ„ allvaret i diagnosen. Mycket har hĂ€nt sedan dess. Är vi nu till och med pĂ„ vĂ€g att bota cancer, frĂ„gar sig Magnus Aschan.
đŸ§« Ny metod kan hitta cancerceller innan de skapar tumörer
Ett blod- eller salivprov Àr allt som behövs för att se om en person har enstaka cancerceller i kroppen och vilken typ av cancer det rör sig om i sÄ fall.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.