Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ§« Ny metod kan hitta cancerceller innan de skapar tumörer

đŸ§« Ny metod kan hitta cancerceller innan de skapar tumörer

Ett blod- eller salivprov Àr allt som behövs för att se om en person har enstaka cancerceller i kroppen och vilken typ av cancer det rör sig om i sÄ fall.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ju snabbare det gÄr att identifiera cancerceller i en person desto större chans har den personen att överleva. I dag dröjer det ofta till cancercellerna bildat tumörer innan de upptÀcks och dÄ kan det redan vara för sent.

Men forskare vid Concordia University i Kanada har utvecklat en metod som gör de möjligt att identifiera cancerceller innan de bildat stora tumörer.

Allt som behövs Ă€r ett blod- eller salivprov sĂ„ kan forskarnas ”lab-on-a-chip” inte bara upptĂ€cka cancerceller utan Ă€ven avgöra vilken typ av cancer det rör sig om och vilken behandling som fungerar bĂ€st.

Hittills har forskarna bara testat metoden med celler frÄn bröstcancer, men de ska nu gÄ vidare med andra typer av cancer. Förhoppningen Àr att fÄ fram en produkt som alla kan anvÀnda för att kontinuerligt kontrollera om de har cancer.

– En dag kanske den hĂ€r produkten kan bli allmĂ€nt tillgĂ€nglig precis som exempelvis graviditetstester Ă€r i dag, sĂ€ger Srinivas Bathini, försteförfattare till studien.

Metoden bygger i korthet pĂ„ magnetiska partiklar som forskarna tĂ€cker med en speciell kemisk lösning de utvecklat. Partiklarna kan dĂ„ fĂ„nga in sĂ„ kallade exosomer. Det Ă€r extremt smĂ„ partiklar, 40–200 nanometer, som bland annat överför material som exempelvis RNA mellan celler. InnehĂ„llet in dessa exosomer kan fungera som biomarkörer som visar om det finns cancerceller i kroppen.

NÀr en droppe vÀtska, till exempel blod eller saliv, rinner genom forskarnas lab-on-a-chip binder exosomerna sig till mikropartiklarna. Forskarna kan pÄ sÄ sÀtt fÄ tag pÄ exosomer och analysera dem för att se om det finns cancer i provet och i sÄ fall vilken typ av cancer.

Det hÀr Àr en mycket mer skonsam metod Àn att gÄ in i kroppen och ta en biopsi av ett organ som kan vara drabbat av cancer. Dessutom ger det möjlighet att hitta skonsammare behandlingar.

– Traditionell behandling med cellgifter dödar alla typer av celler vilket leder till allvarliga biverkningar. Med den precisionsdiagnostik som den hĂ€r metoden gör möjlig kan vi ta fram behandlingar som bara pĂ„verkar cancercellerna, sĂ€ger Anirban Ghosh, en av forskarna bakom metoden, i ett pressmeddelande.

Bild: Concordia University


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.