Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧫 Ny metod kan hitta cancerceller innan de skapar tumörer

🧫 Ny metod kan hitta cancerceller innan de skapar tumörer

Ett blod- eller salivprov är allt som behövs för att se om en person har enstaka cancerceller i kroppen och vilken typ av cancer det rör sig om i så fall.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ju snabbare det går att identifiera cancerceller i en person desto större chans har den personen att överleva. I dag dröjer det ofta till cancercellerna bildat tumörer innan de upptäcks och då kan det redan vara för sent.

Men forskare vid Concordia University i Kanada har utvecklat en metod som gör de möjligt att identifiera cancerceller innan de bildat stora tumörer.

Allt som behövs är ett blod- eller salivprov så kan forskarnas ”lab-on-a-chip” inte bara upptäcka cancerceller utan även avgöra vilken typ av cancer det rör sig om och vilken behandling som fungerar bäst.

Hittills har forskarna bara testat metoden med celler från bröstcancer, men de ska nu gå vidare med andra typer av cancer. Förhoppningen är att få fram en produkt som alla kan använda för att kontinuerligt kontrollera om de har cancer.

– En dag kanske den här produkten kan bli allmänt tillgänglig precis som exempelvis graviditetstester är i dag, säger Srinivas Bathini, försteförfattare till studien.

Metoden bygger i korthet på magnetiska partiklar som forskarna täcker med en speciell kemisk lösning de utvecklat. Partiklarna kan då fånga in så kallade exosomer. Det är extremt små partiklar, 40–200 nanometer, som bland annat överför material som exempelvis RNA mellan celler. Innehållet in dessa exosomer kan fungera som biomarkörer som visar om det finns cancerceller i kroppen.

När en droppe vätska, till exempel blod eller saliv, rinner genom forskarnas lab-on-a-chip binder exosomerna sig till mikropartiklarna. Forskarna kan på så sätt få tag på exosomer och analysera dem för att se om det finns cancer i provet och i så fall vilken typ av cancer.

Det här är en mycket mer skonsam metod än att gå in i kroppen och ta en biopsi av ett organ som kan vara drabbat av cancer. Dessutom ger det möjlighet att hitta skonsammare behandlingar.

– Traditionell behandling med cellgifter dödar alla typer av celler vilket leder till allvarliga biverkningar. Med den precisionsdiagnostik som den här metoden gör möjlig kan vi ta fram behandlingar som bara påverkar cancercellerna, säger Anirban Ghosh, en av forskarna bakom metoden, i ett pressmeddelande.

Bild: Concordia University


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.