Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩿 LjudvĂ„gor kan fĂ„ benbrott att lĂ€ka snabbare

🩿 LjudvĂ„gor kan fĂ„ benbrott att lĂ€ka snabbare

Ett chip kan alstra ljudvÄgor som fÄr stamceller att börja bilda benceller pÄ exakt rÀtt plats i kroppen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid RMIT University i Australien har utvecklat en metod dÀr stamceller kan anvÀndas för att hjÀlpa kroppen bygga upp ben. Det speciella med forskarnas metod Àr att de anvÀnder ljudvÄgor för att stimulera stamcellerna.

Utmaningen med att anvÀnda stamceller för att lÀka benbrott Àr att fÄ stora mÀngder celler att vÀxa exakt dÀr de behövs, det vill sÀga dÀr benet Àr skadat. Det finns redan experimentella stamcellsbehandlingar för att lÀka benbrott, men de har sina problem.

Till att börja med Àr det en komplicerad process som krÀver avancerad utrustning. Det har ocksÄ varit svÄrt att skala upp produktionen av stamceller. Och sÄ har vi att stamcellerna i dessa behandlingar kommer frÄn patientens ryggmÀrg och det Àr en plÄgsam process att fÄ fram dessa celler.

Forskarlaget har utvecklat en metod dÀr högfrekventa ljudvÄgor, över10 MHz, kan fÄ stamceller som kommer frÄn fettceller att bilda benceller i stÀllet. Utrustningen som behövs Àr bara ett chip som skickar ljudvÄgor frÄn ena Ànden till stamcellerna i den andra Ànden.

Forskare vid RMIT University har utvecklat ett chip dÀr ljudvÄgor skickas frÄn ena Ànden till stamceller i den andra Ànden. LjudvÄgorna fÄr stamceller frÄn fettceller att i stÀllet börja producera benceller.

De behandlade stamcellerna kan sedan injiceras direkt till benbrottet och börja bilda ben för att lÀka skadan.

Förutom att processen Àr enklare och inte krÀver dyr utrustning Àr den ocksÄ snabbare Àn existerande metoder.

– LjudvĂ„gorna förkortade tiden det tar att fĂ„ stamcellerna att börja producera benceller med flera dagar. Den hĂ€r metoden krĂ€ver inte heller nĂ„gra speciella ”benskapande” lĂ€kemedel och den Ă€r vĂ€ldigt enkel att applicera pĂ„ stamcellerna, sĂ€ger Amy Gelmi, forskare vid RMIT University och en av forskarna bakom metoden, i ett pressmeddelande.

Forskarna ska nu gÄ vidare och skala upp metoden sÄ den kan börja anvÀndas ute i vÄrden

LÀs hela studien hÀr.

đŸ’Ș Första totalförlamade personen behandlad med stamceller gör stora framsteg
Det har gÄtt över tre Är sedan Kris Boesen fick behandlingen och han har visat fantastiska framsteg under sin rehabilitering. Han har ÄterfÄtt rörligheten i hÀnder och armar samt delar av kÀnseln i sina fötter. Boesen hoppas att behandlingen ska leda till att han, en dag, kan gÄ igen.
💉 Humana stamceller botar diabetes hos möss
Genom att inplantera humana stamceller som omvandlats till insulinproducerande celler har forskare lyckats bota diabetes hos möss.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.