Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🦿 Ljudvågor kan få benbrott att läka snabbare

🦿 Ljudvågor kan få benbrott att läka snabbare

Ett chip kan alstra ljudvågor som får stamceller att börja bilda benceller på exakt rätt plats i kroppen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid RMIT University i Australien har utvecklat en metod där stamceller kan användas för att hjälpa kroppen bygga upp ben. Det speciella med forskarnas metod är att de använder ljudvågor för att stimulera stamcellerna.

Utmaningen med att använda stamceller för att läka benbrott är att få stora mängder celler att växa exakt där de behövs, det vill säga där benet är skadat. Det finns redan experimentella stamcellsbehandlingar för att läka benbrott, men de har sina problem.

Till att börja med är det en komplicerad process som kräver avancerad utrustning. Det har också varit svårt att skala upp produktionen av stamceller. Och så har vi att stamcellerna i dessa behandlingar kommer från patientens ryggmärg och det är en plågsam process att få fram dessa celler.

Forskarlaget har utvecklat en metod där högfrekventa ljudvågor, över10 MHz, kan få stamceller som kommer från fettceller att bilda benceller i stället. Utrustningen som behövs är bara ett chip som skickar ljudvågor från ena änden till stamcellerna i den andra änden.

Forskare vid RMIT University har utvecklat ett chip där ljudvågor skickas från ena änden till stamceller i den andra änden. Ljudvågorna får stamceller från fettceller att i stället börja producera benceller.

De behandlade stamcellerna kan sedan injiceras direkt till benbrottet och börja bilda ben för att läka skadan.

Förutom att processen är enklare och inte kräver dyr utrustning är den också snabbare än existerande metoder.

– Ljudvågorna förkortade tiden det tar att få stamcellerna att börja producera benceller med flera dagar. Den här metoden kräver inte heller några speciella ”benskapande” läkemedel och den är väldigt enkel att applicera på stamcellerna, säger Amy Gelmi, forskare vid RMIT University och en av forskarna bakom metoden, i ett pressmeddelande.

Forskarna ska nu gå vidare och skala upp metoden så den kan börja användas ute i vården

Läs hela studien här.

💪 Första totalförlamade personen behandlad med stamceller gör stora framsteg
Det har gått över tre år sedan Kris Boesen fick behandlingen och han har visat fantastiska framsteg under sin rehabilitering. Han har återfått rörligheten i händer och armar samt delar av känseln i sina fötter. Boesen hoppas att behandlingen ska leda till att han, en dag, kan gå igen.
💉 Humana stamceller botar diabetes hos möss
Genom att inplantera humana stamceller som omvandlats till insulinproducerande celler har forskare lyckats bota diabetes hos möss.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.